Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το B-2 Stealth Bomber γίνεται το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος με «θανατηφόρα» πυρηνικά B61-12

Το B-2 Stealth Bomber γίνεται το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος με «θανατηφόρα» πυρηνικά B61-12
Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ήδη πυρηνική βόμβα B61-13
Η πυρηνική βόμβα τύπου B61-12 έγινε επίσημα μέρος του πυρηνικού αποθέματος των ΗΠΑ και εγκρίθηκε για χρήση στο βομβαρδιστικό stealth B-2A Spirit, καθιστώντας το το πρώτο αεροσκάφος στην απογραφή της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) που εξοπλίστηκε με το εν λόγω φονικό όπλο.
Η νέα μη διαβαθμισμένη έκθεση διαχείρισης και διαχείρισης αποθεμάτων (SSMP) 2024 της Εθνικής Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) που δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου περιείχε αυτές τις πληροφορίες.
Η NNSA, μαζί με τον αμερικανικό στρατό, διαχειρίζεται το πυρηνικό απόθεμα της χώρας.
Μερικά από τα παλαιότερα πυρηνικά όπλα των αμερικανικών αποθεμάτων προέρχονται από την οικογένεια των B61.
Αναφορές από όλα αυτά τα χρόνια συνιστούν ότι η τελευταία βόμβα B61-12 θα αντικαταστήσει τελικά τις παλαιότερες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των B61-3, -4 και -7.
Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα παραμένει άγνωστο προς το παρόν.
Η πρώτη σειρά παραγωγής B61-12 ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2021 και τα όπλα παραδόθηκαν αρχικά στον αμερικανικό στρατό το 2022. Το πρόγραμμα B61-12, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Obama, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025.
Η μέγιστη απόδοση του B61-12 είναι 50 κιλοτόνοι.
Το B61-12 είναι μια βόμβα 825 λιβρών, μήκους 12 ποδιών με πακέτο καθοδήγησης συστήματος αδρανειακής πλοήγησης (INS). Περιλαμβάνει επίσης δύο νέα μέρη —όπως το κιτ ουράς καθοδήγησης ακριβείας και τα επισκευασμένα εξαρτήματα, τα οποία έχουν όλα ποικίλες αποδόσεις — από τις προηγούμενες παραλλαγές B61.
Σύμφωνα με προηγούμενες διαθέσιμες πληροφορίες, ο πύραυλος είναι εφοδιασμένος με μία από τις πιο προσαρμόσιμες κεφαλές στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, επιτρέποντάς του να χρησιμοποιηθεί ως όπλο χαμηλής ή μέσης απόδοσης προσαρμόζοντας την εκρηκτική του ισχύ ώστε να ταιριάζει στον στόχο.
Διαθέτει επίσης μικροσκοπικούς πυραύλους στο πίσω μέρος του, που περιστρέφουν τη βόμβα για να τη σταθεροποιήσουν.
Το B61-12 υποβάλλεται επίσης σε πιστοποίηση για χρήση από τα F-35A Joint Strike Fighters, F-15E Strike Eagles και F-16C/D Vipers της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, καθώς και από τα επερχόμενα βομβαρδιστικά stealth B-21A Raider της υπηρεσίας.
Επιπρόσθετα, ως μέρος των συμφωνιών ανταλλαγής πυρηνικών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, τα μαχητικά αεροσκάφη Tornado της Γερμανίας και ορισμένα F-16 και F-35 του ΝΑΤΟ θα εξουσιοδοτηθούν επίσης, ώστε να χρησιμοποιούν αυτούς τους πυραύλους.
Η ενσωμάτωση της βόμβας στο B-2 Spirit είναι σημαντική λόγω των stealth χαρακτηριστικών του, τα οποία αναμένεται να επιτρέψουν στο βομβαρδιστικό να ξεπεράσει την εχθρική αεράμυνα και να πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο χτύπημα. Όντας ένα από τα πιο ανθεκτικά αεροσκάφη στον κόσμο, το βομβαρδιστικό stealth B-2 αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ικανότητας κρούσης μεγάλης εμβέλειας της USAF.
Το B61-12 υποβάλλεται σε πτητικές δοκιμές στο B-2 και σε άλλα αεροσκάφη εδώ και πολλά χρόνια.
Οι επιλογές πυρηνικού οπλισμού του B6-2 εξακολουθούν να περιλαμβάνουν τις βόμβες B61-7, B61-11 και B83-1, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση SSMP της NNSA. Το Spirit είναι το μόνο αεροσκάφος που επιτρέπεται να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε από αυτές τις βόμβες.
Δεν είναι γνωστό πότε το B61-12 θα εγκριθεί για χρήση με τα F-35, F-15, F-16 ή οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος του ΝΑΤΟ. Το B61-12 στα F-15E και F-35A έχει ήδη λάβει την πρώτη πιστοποίηση, όπως αποκάλυψαν η NNSA και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.
Μόλις νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι το μαχητικό αεροσκάφος F-35A stealth επρόκειτο να πιστοποιηθεί ως «Dual Capable Aircraft (DCA)» έως τον Ιανουάριο του 2024 με την ικανότητα να μεταφέρει την πυρηνική βόμβα B61-12.
Το B61-12 έχει καταστεί έτοιμο για μάχη σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ ενισχύουν τις ικανότητές τους πυρηνικής επίθεσης για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση από αντιπάλους όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, που αποτελούν τεράστια απειλή για την Ουάσιγκτον και τους εταίρους της.
Επιπλέον, η ενσωμάτωση του B61-12 στο B-2 Spirit έρχεται λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας πιο προηγμένης παραλλαγής B61.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ήδη πυρηνική βόμβα B61-13

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τα σχέδιά του για το B61-13 στις 28 Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι «η εξουσιοδότηση και η ιδιοποίηση του Κογκρέσου» θα ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη του όπλου.
«Το B61-13 θα επωφεληθεί από τις τρέχουσες, καθιερωμένες δυνατότητες παραγωγής που υποστηρίζουν το B61-12 και θα περιλαμβάνει τα σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφάλειας, ασφάλειας και ακρίβειας του B61-12», ανέφερε το Πεντάγωνο σε δελτίο τύπου.
Η απόφαση είναι άμεσο αποτέλεσμα των αποτελεσμάτων της Ανασκόπησης της Πυρηνικής Θέσης του 2022, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Πενταγώνου που κυκλοφόρησε μετά την ανακοίνωση, και προορίζεται να δώσει στις ΗΠΑ «πρόσθετες επιλογές εναντίον ορισμένων σκληρότερων και μεγάλης περιοχής στρατιωτικών στόχων». Ο πρωταρχικός σκοπός των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με το NPR το 2022, είναι «να αποτρέψει την πυρηνική επίθεση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Συμμάχους και τους εταίρους της».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης