Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz για «τρύπα» 60 δισ. ευρώ: Το κράτος θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του - Πιο δύσκολο το έργο μας

Scholz για «τρύπα» 60 δισ. ευρώ: Το κράτος θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του - Πιο δύσκολο το έργο μας
Μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ο Γερμανός καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δυσχεραίνει σημαντικά το έργο της κυβέρνησης
Τη διαβεβαίωση ότι «το κράτος θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του» εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, αναφερόμενος στην «τρύπα» 60 δισ. ευρώ που προκάλεσε στον προϋπολογισμό η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η διοχέτευση στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) και στο Ταμείο για τη Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
«Δεν μπορείτε», απάντησε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Friedrich Merz, αμφισβητώντας ευθέως την κυβερνητική ικανότητα του Scholz.
Μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ο καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δυσχεραίνει σημαντικά το έργο της κυβέρνησης. «Η απόφαση αυτή δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις, σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο», σημείωσε ο Scholz και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι σήμερα αντιμέτωπη με προκλήσεις που δεν είχε ποτέ ως τώρα αντιμετωπίσει «σε αυτή τη συγκέντρωση και με τέτοια σκληρότητα».
Αν γνωρίζαμε την απόφαση, θα είχαμε επιλέξει άλλη κατεύθυνση τον χειμώνα του 2021 - κατεύθυνση την οποία υπέδειξε και το Δικαστήριο στην απόφασή του, συνέχισε ο καγκελάριος και προανήγγειλε την άρση του πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στις αρχές του νέου έτους. Όπως είπε, οι τιμές βρίσκονται και πάλι σε επίπεδο χαμηλότερο του πλαφόν, ενώ οι αποθήκες του φυσικού αερίου είναι πλήρεις και δεν αναμένονται, επομένως, απότομες αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ισχύ του μέτρου έως το τέλος Μαρτίου του 2024.
Ο Γερμανός καγκελάριος διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι το κράτος θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ότι δεν θα επηρεαστούν οι τρέχουσες δαπάνες. «Η απόφαση δεν αλλάζει κάτι στο σήμερα και στο τώρα για τους πολίτες, ανεξαρτήτως του εάν λαμβάνουν επίδομα τέκνων ή επίδομα σπουδών, επίδομα στέγης ή σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά ο Olaf Scholz.

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

«Δεν μπορείτε. Τα παπούτσια του καγκελάριου είναι τουλάχιστον δύο μεγέθη πιο μεγάλα για τον Olaf Scholz», δήλωσε αμέσως μετά ο Friedrich Merz, επίσης στην Bundestag και κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει την άρση του «φρένου χρέους» και για το 2024. «Μην έχετε αυταπάτες. Θα επιμείνουμε στην συνταγματική επιταγή», τόνισε και, αναφερόμενος εμμέσως σε δήλωση του χριστιανοδημοκράτη (CDU) Δημάρχου/Κυβερνήτη του Βερολίνου, Kai Wegner, υπέρ της μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους», τόνισε ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Βουλή και όχι στο Δημαρχείο». Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει βρει για το 2023 έναν τρόπο που είναι συμβατός με το Σύνταγμα, αλλά αν το επιχειρήσει και για το 2024, τότε θα προσφύγουμε εκ νέου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προειδοποίησε.
Χθες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο το «φρένο χρέους» αίρεται και για το 2023, για λόγους «έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να δικαιολογηθούν έτσι τα επιπλέον δάνεια. Στην αιτιολόγησή της η κυβέρνηση επικαλείται τις υψηλές τιμές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης