Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή και ΔΝΤ μία σχέση εξάρτησης - To Ταμείο δηλώνει πρόθυμο να στηρίξει τη χώρα μέσω Trust

Αργεντινή και ΔΝΤ μία σχέση εξάρτησης - To Ταμείο δηλώνει πρόθυμο να στηρίξει τη χώρα μέσω Trust
Η Georgieva αναμένεται να συναντηθεί προσωπικά με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αργεντινής Javier Milei
Σχετικά Άρθρα
«Πολύ πρόθυμο» να στηρίξει την Αργεντινή δηλώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δια στόματος της επικεφαλής του Kristalina Georgieva, και η χώρα θα μπορούσε να είναι υποψήφια για χρηματοδότηση μέσω του καταπιστεύματος ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας (RST).
Η Georgieva αναμένεται να συναντηθεί προσωπικά με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αργεντινής Javier Milei κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.
Είχε προηγηθεί μια πρώτη online συνάντηση μεταξύ του Milei και του Ταμείου την Παρασκευή, την οποία η Georgieva περιέγραψε ως "πολύ εποικοδομητική, πολύ σοβαρή συζήτηση".
"Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί η δέσμευση - αλλά είναι καλό και ελπιδοφόρο το πρώτο βήμα", δήλωσε η Georgieva στο Reuters σε συνέντευξή της αργά τη Δευτέρα.

Πρόθυμο το ΔΝΤ να στηρίξει

"Ο σημαντικότερος τρόπος με τον οποίο η Αργεντινή μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της είναι η αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών που έχουν συσσωρευτεί. Αλλά και πάλι, είμαστε πολύ πρόθυμοι να στηρίξουμε την Αργεντινή, να αντιμετωπίσουμε το βαθύ πρόβλημα του πληθωρισμού, να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για την ανάπτυξη με γνώμονα τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να τονώσει την απασχόληση και την οικονομία συνολικά".
Ο ακροδεξιός φιλελεύθερος Milei θα συναντηθεί επίσης με έναν κορυφαίο σύμβουλο ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Joe Biden στην Ουάσινγκτον, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος τη Δευτέρα, μετά από ένα γεύμα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton στη Νέα Υόρκη.
Η Georgieva δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να συζητήσει πώς η Αργεντινή θα μπορούσε να γίνει λιγότερο ευάλωτη στα κλιματικά φαινόμενα.
"Έχουν πολύ σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα που το ταμείο μπορεί να τους υποστηρίξει για να τα αντιμετωπίσουν, καθώς και πολύ σημαντικά ζητήματα προσαρμογής", όπως η ξηρασία.

Δανεισμός μέσω Trust

Οι χώρες που επιθυμούν να δανειστούν από το όχημα RST του Ταμείου, το οποίο ξεκίνησε το 2022 για να βοηθήσει τις ευάλωτες χώρες μεσαίου εισοδήματος και τις νησιωτικές χώρες, αναμένεται να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις - μεταξύ των οποίων η ύπαρξη προγράμματος του ΔΝΤ από το οποίο θα πρέπει να απομένουν τουλάχιστον 18 μήνες, καθώς και βιώσιμο χρέος και επαρκής ικανότητα αποπληρωμής.
Δεν ήταν σαφές πώς θα επηρεαζόταν η Αργεντινή που ενδεχομένως θα αξιοποιούσε το RST από το πρόγραμμα του ΔΝΤ ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων - το μεγαλύτερο του Ταμείου - το οποίο έχει εκτροχιαστεί και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024.
Το ΔΝΤ δήλωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι είχε λάβει συνολικές δεσμεύσεις ύψους 31,2 δισεκατομμυρίων special drawing rights - ένα διεθνές αποθεματικό νόμισμα που υποστηρίζεται από δολάρια, ευρώ, γεν, στερλίνες και γουάν - από 18 μέλη από την έναρξη λειτουργίας του RST, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια σε περίπου 140 χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης