Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κινητικότητα στην Βόρεια Κορέα - Μεταφέρει βαριά όπλα στα σύνορα με τον Νότο, επαναστρατιωτικοποιεί φυλάκια

Επικίνδυνη κινητικότητα στην Βόρεια Κορέα - Μεταφέρει βαριά όπλα στα σύνορα με τον Νότο, επαναστρατιωτικοποιεί φυλάκια
Το DMZ έχει διχάσει τις δύο χώρες από το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1950-53 και θεωρείται πιθανό σημείο ανάφλεξης σε οποιαδήποτε μελλοντική διακορεατική σύγκρουση
Έντονη κινητικότητα εμφανίζει η Βόρεια Κορέα τα τελευταία 24ωρα, η οποία φέρεται να μεταφέρει βαρύ οπλισμό στα σύνορα της με το Νότο.
Οι προηγούμενες προσπάθειες για αποστρατικοποίηση μεγάλου μέρους των συνόρων, βασισμένες σε μια σειρά συμφωνιών μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας αποτυγχάνουν γρήγορα, μετά τις μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας το περασμένο καλοκαίρι και τη στάθμευση ενός αμερικανικού υποβρυχίου με δυνατότητα πυρηνικής ενέργειας τον περασμένο Ιούλιο.
Το πυρηνικό υποβρύχιο σε λιμάνι της Νότιας Κορέας ήταν το πρώτο εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Η Πιονγκγιάνγκ απάντησε προβλέψιμα ενισχύοντας τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πιο πρόσφατα εκτοξεύοντας έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο σε τροχιά για πρώτη φορά.
Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ένα μεγάλο μεγάλο βήμα προς τα πίσω, λέγοντας ότι ο Βορράς έχει αρχίσει να αναπτύσσει βαρέα όπλα κατά μήκος των συνόρων του, ενώ αποκαθιστά θέσεις φρουράς.
Η ανασυγκρότηση στρατιωτικοποιημένων συνοριακών θέσεων φαίνεται να είναι η απάντηση της κυβέρνησης του Kim Jong Un στον νότο την περασμένη εβδομάδα, αναστέλλοντας τη συμμετοχή σε ένα σύμφωνο που αποσκοπεί στην αποτροπή του πολέμου.
1_463.JPG
Σε ετοιμότητα η Σεούλ

Η Σεούλ είπε ότι αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει τις πτήσεις επιτήρησης κατά μήκος των συνόρων.
Η Πιονγκγιάνγκ εξέδωσε αμέσως μια δήλωση: «Από εδώ και στο εξής, ο στρατός μας δεν θα δεσμευτεί ποτέ από τη Στρατιωτική Συμφωνία Βορρά-Νότου».
Και τώρα ο Guardian αναφέρει λεπτομερώς ότι «αναφορές μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι εντόπισε στρατεύματα από τη Βόρεια να επισκευάζουν καμουφλαρισμένες θέσεις φρουράς που το καθεστώς είχε καταστρέψει ως μέρος μιας συνολικής στρατιωτικής συμφωνίας το 2018 που αποσκοπούσε στη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης κατά μήκος της βαριά οπλισμένης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ).»
Επιπλέον, «ο στρατός του Νότου είπε ότι βορειοκορεάτες στρατιώτες είχαν παρατηρηθεί να σκάβουν χαρακώματα σε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων και το καθεστώς είχε στείλει βαριά όπλα στην περιοχή», συνεχίζει ο The Guardian.
«Το DMZ έχει διχάσει τις δύο χώρες από το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1950-53 και θεωρείται πιθανό σημείο ανάφλεξης σε οποιαδήποτε μελλοντική διακορεατική σύγκρουση».
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι μπορεί να αποδείξει ότι η ΛΔΚ επαναστρατιωτικοποιεί τα σύνορα, έχοντας κυκλοφορήσει φωτογραφικό υλικό που δείχνει νέους στρατιώτες και όπλα σε πρόσφατα κατασκευασμένα φυλάκια κατά μήκος του DMZ.
Αυτά τα ίδια φυλάκια είχαν καταστραφεί τα τελευταία χρόνια καθώς οι σχέσεις θερμάνθηκαν και οι εντάσεις μειώθηκαν μεταξύ των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol διέταξε τον στρατό να βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα και να παρακολουθεί τις κινήσεις των στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων και του DMZ.
Η εκτόξευση του δορυφόρου παρέμεινε βασικό θέμα διαμάχης.
Ο Kim της Βόρειας Κορέας είχε χαιρετίσει τη «νέα εποχή μιας διαστημικής δύναμης» με το Malligyong-1 να φέρεται να βρίσκεται σε τροχιά.
Η Πιονγκγιάνγκ είχε ισχυριστεί ότι μέσα σε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση, ο Kim εξέταζε εικόνες αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Γκουάμ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης