Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έμμεσες προειδοποιήσεις για υποβάθμιση σε Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία από τον Scope – Που θα εστιάσει ο οίκος της Ευρώπης

Έμμεσες προειδοποιήσεις για υποβάθμιση σε Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία από τον Scope – Που θα εστιάσει ο οίκος της Ευρώπης
Ενώ η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να κάνει «ό,τι χρειαστεί» και εξέδωσε από κοινού χρέος για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το χρέος της παραμένει εντυπωσιακά υψηλό
Η Scope, ο πρώτος εγκεκριμένος από την ΕΚΤ οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Ευρώπης, υπόσχεται να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην ικανότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίζει τις κρίσεις, αν και ανησυχεί για την Ιταλία και τη Γαλλία και προειδοποιεί ότι το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την πολυπόθητη βαθμίδα «τριπλού Α».
Με την ένταξη στην ομάδα (που θα γίνει σύντομα πενταμελής) που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να κρίνει τις αξίες των εξασφαλίσεων των κρατικών ομολόγων, η Scope με έδρα το Βερολίνο θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Εκπληρώνει επίσης μια φιλοδοξία που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για έναν εγχώριο παίκτη από την κορύφωση των προβλημάτων χρέους του μπλοκ πριν από 15 χρόνια, όταν οι μαζικές υποβαθμίσεις από αμερικανικούς οίκους όπως ο S&P και ο Moody's κατηγορήθηκαν ανοιχτά για την πυροδότηση της αναταραχής.
Η Scope υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές της ρίζες της δίνουν μια εγγενή εκτίμηση του τρόπου με τον οποίο η ευρωζώνη έχει διαμορφωθεί, εν μέρει για τον λόγο που έγινε ο πρώτος οργανισμός που αποκατέστησε την επενδυτική αξιολόγηση της Ελλάδας.
«Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας... είναι ότι δίνουμε έμφαση στις πολλαπλές βελτιώσεις στο θεσμικό συγκρότημα της Ευρώπης», δήλωσε ο κορυφαίος αναλυτής της Scope, Dennis Shen, όταν ρωτήθηκε πώς ο οργανισμός εκχωρεί αξιολογήσεις σε σύγκριση με τους S&P, Moody's, Fitch και DBRS Morningstar, τους άλλους οίκους του καταλόγου της ΕΚΤ.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τέτοιες θεσμικές βελτιώσεις», είπε ο Shen στο Reuters στην πρώτη σε βάθος συνέντευξη της εταιρείας από τότε που κέρδισε την έγκριση της ΕΚΤ νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφέροντας ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία του COVID θα διαρκέσουν.
Ενώ η ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να κάνει «ό,τι χρειαστεί» και εξέδωσε από κοινού χρέος για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το χρέος της παραμένει εντυπωσιακά υψηλό.

Το πρόβλημα του χρέους

Η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα έχουν αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ πολύ πάνω από 100%, ενώ η Κύπρος, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο και τα μόνα μέλη της ευρωζώνης αναμένεται να δαπανήσουν μικρότερο μερίδιο των φορολογικών τους εσόδων για την εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους την επόμενη πενταετία.
Για την Ιταλία, το ποσοστό αυτό προβλέπεται να είναι σχεδόν 10% έως το 2028.
Το πεδίο εφαρμογής δίνει στην Ιταλία μια "σταθερή" προοπτική, αλλά "οι κίνδυνοι παραμένουν", είπε ο Shen, "δεδομένης της ασθενούς ανάπτυξης και των δημοσιονομικών προοπτικών".
Είναι επίσης μία από τις χώρες που θα μπορούσε να παγιδευτεί στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια, η οποία θα εμπόδιζε τεχνικά την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς για την καταπολέμηση της κρίσης (TPI) εάν οι αγορές στραφούν ξανά στη Ρώμη.
«Η Ιταλία θα είναι ευάλωτη εάν βρεθεί σε ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο οι αποδόσεις αυξάνονται ξανά και οι αγορές δεν είναι βέβαιες εάν το χρέος θα είναι επιλέξιμο για οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΚΤ», είπε ο Shen.
Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί την καλύτερη διαθέσιμη αξιολόγηση από τους εγκεκριμένους οίκους της για να προσδιορίσει την αξία της ασφάλειας ενός ομολόγου όταν οι εμπορικές τράπεζες δανείζονται από αυτό.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, η DBRS με έδρα τον Καναδά πρόσφερε στην Ιταλία μια σανίδα σωτηρίας διατηρώντας την αξιολόγησή της στο A- για πολύ περισσότερο από τους S&P, Moody's και Fitch, έτσι τα κρατικά ομόλογα της χώρας διατήρησαν τη μέγιστη αξία εξασφαλίσεων σε μια κρίσιμη στιγμή.

Οι επόμενες κινήσεις

Η Scope, η οποία έχει λιγότερους από δώδεκα αναλυτές, ανέβασε πρόσφατα την Πορτογαλία στο A-, αλλά ουσιαστικά προειδοποίησε ότι η αξιολόγηση AA της Γαλλίας θα μπορούσε να αλλάξει χαμηλότερα, δίνοντάς της αρνητική προοπτική.
"Το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει μέτρα - αυτό έχει κάποιο (ευνοϊκό) αντίκτυπο στην τροχιά του χρέους, ειδικά αν αυτό συνοδεύεται από ισχυρότερη ανάπτυξη", δήλωσε ο Shen, προβλέποντας ακόμη ότι το χρέος της Γαλλίας θα φτάσει στο 112% του ΑΕΠ έως το 2028.
Αυτό μπορεί να μην αποτελεί καλό οιωνό για οποιαδήποτε μελλοντική κρίση, όταν τα επίπεδα δανεισμού θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ξανά, και δεδομένου του τρέχοντος πληθωριστικού περιβάλλοντος που αναμένεται να συμβάλει στη διάβρωση του χρέους.
Η νίκη στις ολλανδικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας από τον ακροδεξιό Geert Wilders θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση, είπε ο Shen.
«Οι κίνδυνοι διακυβέρνησης είναι μια πρόκληση μακροπρόθεσμα για έναν από τους υπόλοιπους παγκόσμιους κρατικούς φορείς με αξιολόγηση AAA… Αλλά η αξιολόγηση δεν κινδυνεύει άμεσα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης