Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Ο Sunak έψαχνε αφορμή για να ακυρώσει τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Το πρόβλημα ο Keir Starmer (Eργατικοί)

Financial Times: Ο Sunak έψαχνε αφορμή για να ακυρώσει τη συνάντηση με Μητσοτάκη – Το πρόβλημα ο Keir Starmer (Eργατικοί)
Σύμφωνα με πηγές των FT, οι χειρισμοί Sunak έδειξαν ενόχληση που ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε πρώτα τον Starmer, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές της Βρετανίας
Ο Rishi Sunak «σνόμπαρε» τον Έλληνα ομόλογό του, επικαλούμενος τη διαμάχη για το μέλλον των λεγόμενων Γλυπτών του Παρθενώνα.
Μάλιστα, η Downing Street ενημέρωσε το βράδυ της Δευτέρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα τον συναντούσε την Τρίτη - μια συνάντηση που είχε ήδη ανακοινωθεί από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ωστόσο, τι ακριβώς συμβαίνει;… θέτουν το ερώτημα οι Financial Times.
Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε στους FT ότι η συνάντηση ακυρώθηκε λόγω «σχολίων» πριν από την εκδήλωση.
Νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Μητσοτάκης είπε στο BBC ότι η ζωφόρος στο Λονδίνο ήταν σαν να «κόβεται στη μέση» η Μόνα Λίζα.
Ο Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ζητήσει δημόσια την επιστροφή ολόκληρης της ζωφόρου στην Αθήνα από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του πριν από πέντε χρόνια, απάντησε μετά την ακύρωση της συνάντησης από τον Sunak.
«Εκφράζω τη δυσαρέσκειά μου που ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν να πραγματοποιηθεί», έγραψε ο Έλληνας ηγέτης στο X.
«Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ τα αντίθετα επιχειρήματα», ανέφερε.

Ένα «δάνειο» των γλυπτών

Μεταξύ των σχεδίων που συζητήθηκαν μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου ήταν μια πιθανή συμφωνία «δανεισμού» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποστολή μέρους των γλυπτών στο μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Sunak θέλει να παρουσιαστεί ως υπερασπιστής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ απεικονίζει τον Sir Keir Starmer, τον ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης, ως κάποιον που είναι έτοιμος να τα παρατήσει.
Οι Financial Times την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψαν ότι ο Starmer δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια τέτοια συμφωνία εάν γινόταν πρωθυπουργός, εάν ήταν αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Ο Starmer μάλιστα είχε συνάντηση με τον Μητσοτάκη τη Δευτέρα, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους να κάνουν χειραψία στο X.
Αναφερόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση Sunak-Μητσοτάκη, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε στους FT, ότι «κατέστη αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχολιασμούς σχετικά με τα Γλυπτά πριν από αυτήν.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: τα Γλυπτά αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ.
Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών είχε κανονιστεί χωρίς συνέντευξη Τύπου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ερωτήματα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Το επίκεντρο της προγραμματισμένης συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών επρόκειτο να ήταν τα μεταναστευτικά ζητήματα και όχι τα αμφισβητούμενα γλυπτά.
Η Downing Street είπε ότι η συνάντηση δεν είχε επιβεβαιωθεί.
Ο Μητσοτάκης ούτε πέρυσι είχε συνάντηση με τον Sunak όταν επισκέφθηκε το Λονδίνο.
Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας, είπε Έλληνας αξιωματούχος, και η κατανόηση ήταν ότι η ακύρωση της συνάντησης έγινε λόγω της εσωτερικής βρετανικής πολιτικής.

Ο ρόλος Starmer

Ορισμένοι αξιωματούχοι των Τόρις πιστεύουν ότι η αμηχανία προκλήθηκε από την ενόχληση του Sunak που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αποφασίσει πρώτα να συναντήσει τον Starmer, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές της Βρετανίας, σύμφωνα με τους FT.
«Στοιχηματίζω ότι αυτό που πραγματικά εξόργισε τον Sunak ήταν η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Starmer. Θα πρέπει να το συνηθίσει», ανέφερε πηγή των FT.
Ο Sunak είχε προηγουμένως προσπαθήσει να απεικονίσει τον Starmer ως έναν «ξύπνιο» πολιτικό και υποστηρίζει ότι ο ηγέτης των Εργατικών είναι «απερίσκεπτος» ακόμη και στο ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Ο George Osborne, πρώην καγκελάριος των Τόρις και πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τον Μητσοτάκη για μια καινοτόμο συμφωνία δανείου που θα συνεπαγόταν μέρος της ζωφόρου να δανειστεί στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Σε αντάλλαγμα, ορισμένοι ελληνικοί θησαυροί θα αποστέλλονταν με δανεισμό στο μουσείο στο Μπλούμσμπερι στο κεντρικό Λονδίνο.
Με τον καιρό, διάφορα μέρη των γλυπτών θα εκτίθεντο στην Ελλάδα.
«Ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, ώστε ένα μέρος των Γλυπτών να περάσει μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα». . . και βλέπουμε περισσότερους από τους θησαυρούς τους σε αντάλλαγμα», έγραψε ο Osborne στο Spectator νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ένας νόμος του 1963 του Κοινοβουλίου εμποδίζει το Βρετανικό Μουσείο να παραδώσει οριστικά τα γλυπτά.
Η κυβέρνηση του Sunak είπε ότι δεν θα αλλάξει τη νομοθεσία, όπως και ο Starmer.
Ωστόσο, οι σύμμαχοι του ηγέτη των Εργατικών λένε ότι είναι έτοιμος να είναι ευέλικτος.
«Εμμένουμε στον υπάρχοντα νόμο, αλλά εάν υπάρξει μια συμφωνία δανείου που είναι αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», είπε ένα άτομο από το στενό περιβάλλον του Starmer στους FT.
Ο ηγέτης των Εργατικών συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη τη Δευτέρα όταν συζητήθηκε το θέμα.
«Δεν ήταν το επίκεντρο της συνάντησης», είπε ένας σύμμαχος του Starmer, ο οποίος είπε ότι αυτό ήταν θέμα του Βρετανικού Μουσείου και της Αθήνας.
Ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος είπε: «Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας».

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο: O Sunak ακύρωσε συνάντηση με Μητσοτάκη - Εκφράζω την ενόχλησή μου, είπε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Rishi Sunak ακύρωσε αιφνιδιαστικά την προγραμματισμένη συνάντηση που θα είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας και του πρωθυπουργού προσωπικά «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές.
Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων. pic.twitter.com/hc2aap9OUs — Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 27, 2023 Κυβερνητικές πηγές: «Φάουλ» και «πολιτικά απρεπής» η ακύρωση της συνάντησης

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση δυσαρέσκειας του Έλληνα πρωθυπουργού για την ακύρωση του ραντεβού από τον Βρετανό ομόλογό του Rishi Sunak, στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους, τονίζοντας πως ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της αυριανής προγραμματισμένης συνάντησης.
Προσθέτουν πως ο κ. Rishi Sunak ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορα τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε.

Shunak: «Όχι» σε μακροχρόνιο δανεισμό των γλυπτών στην Αθήνα

Ο Rishi Sunak δεν είναι υπέρ του δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα σε μακροπρόθεσμη βάση, σημείωνε η Ντάουνινγκ Στριτ λίγο πριν ανακοινωθεί η ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για τους θησαυρούς, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν σχέδια» για αλλαγή του νόμου που εμποδίζει το ίδρυμα να τους επιστρέψει οριστικά στην Ελλάδα, γράφει η Telegraph.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο Sunak δεν υποστηρίζει δανεισμό μακράς διάρκειας.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε βραχυπρόθεσμη συμφωνία εντός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βρετανία

Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο με τον επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Sir Keir Starmer.
Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση στη σημασία των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Βρετανία και τις χώρες της ΕΕ.
Προσθέτουν, πως ο Πρωθυπουργός και ο ηγέτης των Εργατικών συζήτησαν τις οικονομικές επιτυχίες της Ελλάδας και τις επενδύσεις σε υποδομές, καθώς ο κ. Starmer παρουσίασε το σχέδιό του για την ενίσχυση της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Συζήτησαν, ακόμη, για τη σημασία στενής συνεργασίας σε ζητήματα ευρύτερης ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης και δράσης για το Κλίμα, καθώς και για τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συνεισφοράς των ελληνικών κοινοτήτων στη βρετανική κοινωνία.
Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν στη σημασία των ανθρωπιστικών παύσεων. 

BBC: Διπλωματικός καβγάς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Ενόχλησε η αναφορά Μητσοτάκη στη «Μona Lisa»

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η ακύρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, με το BBC να χαρακτηρίζει το περιστατικό ως «διπλωματικό καβγά μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Ελγίνεια.»
Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο εξηγεί ότι ο «έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να συναντήσει τον Rishi Sunak στο Λονδίνο, αλλά το Νο. 10 [η πρωθυπουργική κατοικία] ακύρωσε την συνάντηση την τελευταία στιγμή.».
Παράλληλα, το BBC επικαλείται εκπρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον οποίο, «ο πρωθυπουργός είναι πολύ απογοητευμένος που η συνάντηση ακυρώθηκε στις 11 το βράδυ».
Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση είχε ακυρωθεί, υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα.
Την ίδια στιγμή, το ρεπορτάζ επικαλείται ελληνικές πηγές, που μεταφέρουν την «ενόχληση» καθώς και τη «σύγχυση» του έλληνα πρωθυπουργού.

Πηγές Συντηρητικού κόμματος: Άτοπη η συνέντευξη Μητσοτάκη

Πάντως, ο βρετανικός Τύπος ερμηνεύει την ακύρωση της συνάντησης Sunak - Μητσοτάκη, σαν προϊόν της ενόχλησης της Downing Street και σαν αντίδραση στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC.
Υπενθυμίζεται ότι εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέκρινε την απομάκρυνση των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον φυσικό τους χώρο με μία «Μοna Lisa κομμένη στα δύο».
Επομένως, όπως αποκαλύπτει το βρετανικό κανάλι, «η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.».
Τέλος, το BBC επικαλείται και μία ανώτατη πηγή από τους Τόρηδες που σχολίασε ανώνυμα στο δίκτυο ότι η συνάντηση Sunak - Μητσοτάκη θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί «μετά από τα σχόλια που προηγήθηκαν για τα Ελγίνεια».

bbc_marbles_sunak_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης