Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική στροφή από την Barclays - Δεν θέλει 2.500 επενδυτές, το project Minerva και το δίκτυο Hector

tags :
Ιστορική στροφή από την Barclays - Δεν θέλει 2.500 επενδυτές, το project Minerva και το δίκτυο Hector
Η Barclays είναι πιθανό να επικεντρωθεί στη διακοπή των δεσμών της με τους λιγότερο κερδοφόρους πελάτες της επενδυτικής τραπεζικής
Ένα σχέδιο για την λήξη της συνεργασίας της χιλιάδες πελάτες στον επενδυτικό της βραχίονα, εξετάζει η Barclays, ως μέρος μιας στρατηγικής αναμόρφωσης που αποσκοπεί στην ενίσχυση των κερδών και στη μείωση του κόστους κατά 1 δισ. στερλίνες.
Το σχέδιο με την κωδική ονομασία Minerva από τη ρωμαϊκή θεά της σοφίας, βρίσκει όμως τις αντιστάσεις του διευθύνοντος συμβούλου CS Venkatakrishnan, ο οποίος δέχεται πιέσεις να μειώσει την εξάρτηση της Barclays από την επενδυτική τραπεζική και να επιστρέψει περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές.
Αντ' αυτού, τα στελέχη της Barclays εξετάζουν και εναλλακτικές, όπως η άντληση κεφαλαίων για την εξαγορά μιας επιχείρησης διαχείρισης περιουσίας.
Μία ακόμη εναλλακτική είναι η δραστική μείωση των περιουσιακών στοιχείων διαπραγμάτευσης στην επενδυτική τράπεζα έως και 25%, με τον ισολογισμό να αναδιανέμεται στους καταναλωτές και στις λειτουργίες πιστωτικών καρτών.

Οι "μικροί" των επενδύσεων

Η Barclays είναι πιθανό να επικεντρωθεί στη διακοπή των δεσμών της με τους λιγότερο κερδοφόρους πελάτες της επενδυτικής τραπεζικής.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τερματισμό των σχέσεων με περισσότερους από 2.500 πελάτες σε σύνολο άνω των 10.000, αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.
Το σύστημα διαχείρισης πελατών της Barclays, γνωστό εσωτερικά ως «Hector», κατατάσσει τους πελάτες, με τους κορυφαίους 500 περίπου κλιμακωτούς σε ζώνες διαμαντιών, πλατίνας και χρυσού που δημιουργούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κερδών.
Τα υπόλοιπα, ταξινομημένα ως ασημένια, δεν συναλλάσσονται με Barclays αρκετά συχνά ή σε επαρκή κλίμακα για να έχουν καλή απόδοση.
Η επενδυτική τράπεζα βρίσκεται στο επίκεντρο της αξιολόγησης της εταιρείας, επειδή έχει αναπτυχθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια αντιπροσωπεύοντας 219 δισ. στερλίνες σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων (RWAs) ή περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου.
Οι τράπεζες αναγκάζονται από τις ρυθμιστικές αρχές να διατηρούν μετοχικό κεφάλαιο έναντι RWA.
Εάν η Barclays μπορεί να μειώσει τα περιουσιακά της στοιχεία ή να τα αναδιανείμει σε πιο κερδοφόρες περιοχές, θα πρέπει να είναι σε θέση να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων της μέσω μερισμάτων ή εξαγορών.
Αν γίνει επιθετικά, η περικοπή των λιγότερο κερδοφόρων πελατών της επενδυτικής τραπεζικής θα μπορούσε να απελευθερώσει έως και 20 δισεκατομμύρια λίρες RWA, με κόστος λιγότερο από το 10% των εσόδων του τμήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης