Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνωμοτεί o Erdogan με τον Putin; Στο στόχαστρο του NATO η συνεργασία Ρωσία – Τουρκίας

Συνωμοτεί o Erdogan με τον Putin; Στο στόχαστρο του NATO η συνεργασία Ρωσία – Τουρκίας
Η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία έχει «αναπτυχθεί» σημαντικά
Να επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κάλεσε τις Τουρκία και Ουγγαρία ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg.
Όπως είπε, η Στοκχόλμη έχει εκπληρώσει τις απαραίτητες υποχρεώσεις και εναπόκειται πλέον στην Τουρκία να επικυρώσει τα έγγραφα προσχώρησης.
Υπενθυμίζεται πως οι απαρχές αυτής της σύγκρουσης ανάγονται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius τον Ιούλιο, κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.
Τότε, σε αντάλλαγμα, η Σουηδία υποσχέθηκε να ενισχύσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Παρά τις συμφωνίες αυτές, η σουηδική πράξη προσχώρησης βρίσκεται στο τουρκικό κοινοβούλιο από τον Οκτώβριο αλλά δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος.
Οι Σουηδοί υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του προηγούμενου έτους, παράλληλα με τη γειτονική Φινλανδία.
Ωστόσο, η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία καθυστερεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ίδια, υπαινισσόμενη πως οι σουηδικές αρχές υποθάλπουν τα μέλη του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Πίεση από ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των κυρώσεων επί της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times (FT), η Τουρκία έχει δει σημαντική αύξηση στις εξαγωγές στη Ρωσία φέτος σε αγαθά που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της φοβούνται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος για «ευαίσθητα» προϊόντα από δυτικούς κατασκευαστές - δηλαδή ότι τα δυτικά προϊόντα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό για τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται, η Τουρκία, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λειτουργεί συχνά ως ενδιάμεσος προορισμός για ρωσικές εταιρείες.
Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες παρακάμπτουν ορισμένες διαδρομές για να αποφύγουν τους ελέγχους.
Τα επίσημα τουρκικά στοιχεία δείχνουν εντυπωσιακή αύξηση στις εξαγωγές αγαθών υψηλής προτεραιότητας σε πρώην σοβιετικά κράτη όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, οι στατιστικές υπηρεσίες σε αυτές τις χώρες δεν κατέγραψαν αντίστοιχη αύξηση στις εισαγωγές.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα αντικείμενα που δηλώθηκαν από την Τουρκία ως προοριζόμενα για άλλες χώρες μπορεί να έχουν μεταφερθεί απευθείας στη Ρωσία, ανέφεραν οι FT, επικαλούμενοι αναλυτές.
Ως παράδειγμα, η εφημερίδα αναφέρει το Καζακστάν, το οποίο ανέφερε προνομιακές εισαγωγές αγαθών από την Τουρκία αξίας 6,1 εκατομμυρίων δολαρίων έως τον Σεπτέμβριο, ενώ τα στοιχεία της Τουρκίας έδειξαν εξαγωγές αυτών των αγαθών στο Καζακστάν στα 66 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.
Το αυξανόμενο εμπόριο και οι εισαγωγές κρίσιμων πολιτικών υλικών που αποκτά ο ρωσικός στρατός μέσω της Τουρκίας λέγεται ότι υπονόμευσαν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να περιορίσουν τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες.
Επίσης, σύμφωνα με τους FT, «αύξησαν τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και των εταίρων του ΝΑΤΟ».
Σε ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν το εμπόριο με τη Ρωσία, ο Brian Nelson, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα αυτή την εβδομάδα.
Σκοπός του ταξιδιού του είναι να συζητήσει και να διερευνήσει «προσπάθειες για την αποτροπή» εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τη Ρωσία.
Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξουν επίσης κυρώσεις ή κυρώσεις κατά της χώρας εταίρου του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως αυτό είναι το δεύτερο ταξίδι του Nelson στην Τουρκία φέτος, με τους FT να αναφέρουν πως έχουν προκύψει στοιχεία ότι αγαθά για στρατιωτική και πολιτική χρήση έχουν παραδοθεί απευθείας στη Ρωσία.
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, η Τουρκία ανέφερε εξαγωγές 45 ειδών αξίας 158 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία και σε πέντε πρώην σοβιετικές χώρες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προφανώς υποπτεύεται ότι αυτές οι χώρες ενεργούν ως μεσάζοντες για τη Μόσχα.
Τα αγαθά, τα οποία είναι μικροτσίπ, συσκευές επικοινωνίας και εξαρτήματα όπως σκοπευτικά τουφεκιού, υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτοί οι έλεγχοι μπορούν να παρακαμφθούν από εταιρείες με περίπλοκες ενδιάμεσες δομές.
Την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες για μια διήμερη συνάντηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης