Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Κατέρρευσε σε χαμηλό 11 ετών ο κλάδος κατασκευής κατοικιών

Σουηδία: Κατέρρευσε σε χαμηλό 11 ετών ο κλάδος κατασκευής κατοικιών
Σε δύσκολη θέση η αγορά ακινήτων στην σκανδιναβική χώρα
Σχετικά Άρθρα
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών υποχώρησε η κατασκευή νέων κατοικιών στη Σουηδία, απόρροια της πτώσης στην αξία των ακινήτων και των αυξημένων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.
Ειδικότερα, για το 9μηνο του 2023, ξεκίνησαν να κατασκευάζονται περίπου 20.950 νέες κατοικίες, δηλαδή 55% λιγότερες σε σύγκριση με πέρυσι και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της εγχώριας Στατιστικής Υπηρεσίας.
Απολογισμός από την εταιρεία Byggfakta, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, εκτιμούσε την κατασκευή περίπου 22.000 κατοικιών ετησίως, δηλαδή λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού που πιστεύουν οι αρχές ότι απαιτείται για να ανταπεξέλθει η ζήτηση.
Η ύφεση μοιάζει πλέον πολύ πιθανή για την οικονομία της Σουηδίας, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 11% του ΑΕΠ και απασχολεί περίπου 350.000 άτομα.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο υπό κρίση τομέας των ακινήτων της Σουηδίας υπέστη ένα ακόμη πλήγμα, όταν ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γραφείων στην πρωτεύουσα υποβαθμίστηκε από την Moody's Investors Service σε καθεστώς "σκουπιδιών".
Η FastPartner AB με έδρα τη Στοκχόλμη είδε την αξιολόγησή της να μειώνεται κατά μία βαθμίδα στο Ba1, με την πιθανότητα να ακολουθήσουν περαιτέρω υποβαθμίσεις εάν η εταιρεία δεν μπορέσει να εξυγιάνει τα οικονομικά της.
Η υποβάθμιση "αντανακλά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις εν συνεχεία δύσκολες κεφαλαιαγορές", ανέφερε τότε η Moody's.
Η εταιρεία ακινήτων, με το 80% της αξίας των ενοικίων της να προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης, εντάσσεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο των λεγόμενων έκπτωτων αγγέλων που είδαν την αξιολόγησή τους να εγκαταλείπει την επενδυτική βαθμίδα και να εισέρχεται στην υψηλή απόδοση.
Οι ενέργειες της αξιολόγησης επιδεινώνουν τη χρηματοδοτική στενότητα σε μια αγορά που θεωρείται ως το "καναρίνι στο ανθρακωρυχείο" για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ακινήτων, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του χρέους είναι βραχυπρόθεσμο και κυμαινόμενου επιτοκίου.
Οπλισμένες με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, εταιρείες όπως η Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB και η Fastighets AB Balder μπόρεσαν να αντλήσουν χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις αγορές ομολόγων κατά την εποχή των μηδενικών επιτοκίων.
Όμως, με την εκτίναξη των επιτοκίων και την προοπτική πτώσης των αποτιμήσεων των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν όλο και περισσότερο να υπερασπιστούν την πιστοληπτική τους ικανότητα, παρά τις προσπάθειες να ξεφορτωθούν περιουσιακά στοιχεία και να αναζητήσουν εναλλακτική τραπεζική χρηματοδότηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης