Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τις εξαγωγές προϊόντων στον ρωσικό στρατό

Πιέσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τις εξαγωγές προϊόντων στον ρωσικό στρατό
Αυξάνονται οι εξαγωγές από την Τουρκία μη στρατιωτικών αγαθών που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό
Οι εξαγωγές από την Τουρκία μη στρατιωτικών αγαθών που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό, όπως μικροτσίπ, αυξάνονται, προκαλώντας ανησυχία στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίες προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο τέτοιων ειδών στη χώρα.
Οι Financial Times αναφέρουν ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, η Τουρκία ανακοίνωσε εξαγωγές τέτοιων αγαθών "υψηλής προτεραιότητας" ύψους 158 εκατ. δολαρίων προς τη Ρωσία και τις πρώην σοβιετικές χώρες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι αποτελούν βοήθεια προς τη Μόσχα -πολύ αυξημένες σε σχέση με το 2022.
Ο Brian Nelson, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και χρηματοοικονομικών πληροφοριών, πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει "τις προσπάθειες για την πρόληψη, τη διακοπή και τη διερεύνηση των εμπορικών και χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων που ωφελούν τη ρωσική προσπάθεια στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας".


turkey_2.jpg
Με μέτρα απειλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία

"Με ορισμένες από τις τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, βρισκόμαστε πραγματικά σε ασθενέστερη θέση επιβολής της νομοθεσίας από ό,τι θα θέλαμε τελικά να είμαστε", δήλωσε στους FT η Emily Kilcrease πρώην αναπληρώτρια βοηθός εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ.
"Πρέπει πραγματικά να στηριχθούμε σε αυτές τις χώρες να λάβουν μέτρα επιβολής στις δικές τους δικαιοδοσίες, για να χτυπήσουμε τις συγκεκριμένες οντότητες που διευκολύνουν τη μεταφόρτωση".
Ο Kilcrease πρόσθεσε ότι εάν η Τουρκία δεν προβεί σε αλλαγές, τότε "οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα πρέπει να αναλάβουν δράση επιβολής".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης