Τελευταία Νέα
Διεθνή

Monte dei Paschi: Το Εφετείο του Μιλάνου ανέβαλε την ετυμηγορία για τα παράγωγα πρώην στελεχών

Monte dei Paschi: Το Εφετείο του Μιλάνου ανέβαλε την ετυμηγορία για τα παράγωγα πρώην στελεχών
Η ετυμηγορία παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές της Monte Paschi
Ιταλικό εφετείο ανέβαλε τη Δευτέρα την ετυμηγορία του στην υπόθεση τριών πρώην στελεχών της Banca Monte dei Paschi di Siena για συμφωνίες παραγώγων που κατηγορούνται ότι έπαιξαν ρόλο στην κατάρρευση της ιστορικής τράπεζας της Τοσκάνης.
Το Εφετείο του Μιλάνου ανέβαλε την ετυμηγορία για τις 11 Δεκεμβρίου λόγω αδιαθεσίας ενός εκ των τριών δικαστών της επιτροπής.
Η ετυμηγορία παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές της Monte Paschi, δεδομένου ότι οι υποθέσεις παραγώγων, μαζί με τις απώλειες που υπέστη η MPS κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, είχαν απειλήσει να αποσταθεροποιήσουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ιταλίας και ανάγκασαν τον δανειστή να ζητήσει διάσωση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017.

Σημαντική απόφαση για το μέλλον της τράπεζας

Ο διαχειριστής κεφαλαίων της Lemanik, Andrea Scauri, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σε περίπτωση αθωωτικής απόφασης οι νομικοί κίνδυνοι θα εξαλειφθούν για τη Monte dei Paschi, προκαλώντας την αποδέσμευση των προβλέψεων και την πιθανή προκαταβολή μερίσματος.
Ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας Alessandro Profumo, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Fabrizio Viola και ο πρώην πρόεδρος των νόμιμων ελεγκτών Paolo Salvadori είναι κατηγορούμενοι σε δίκη για ψευδή λογιστική και χειραγώγηση της αγοράς.
Στην αρχική δίκη, ο Profumo και ο Viola καταδικάστηκαν ο καθένας σε ποινή φυλάκισης έξι ετών επειδή φέρονται να μην είχαν καταχωρίσει σωστά δύο συναλλαγές παραγώγων, γνωστές ως Santorini και Alexandria, μεταξύ 2012 και 2015.
Ο Salvadori έλαβε ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών.
Ωστόσο, η κύρια δίκη για τις ίδιες αυτές συναλλαγές που επηρέασαν τους λογαριασμούς της τράπεζας μεταξύ 2009 και 2011 έληξε στις 11 Οκτωβρίου με την οριστική αθώωση και των 15 κατηγορουμένων, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank και Nomura, από το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας.
Οι εισαγγελείς του Μιλάνου είχαν ζητήσει το 2018 να αποσυρθεί η υπόθεση Viola-Profumo, λέγοντας ότι τα στελέχη είχαν ακολουθήσει τις λογιστικές οδηγίες των ρυθμιστικών αρχών, αλλά ο δικαστής απέρριψε το αίτημα και τους παρέπεμψε σε δίκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης