Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς τα 80 δολ. υποχωρεί το Brent ενόψει OPEC - Διαφωνίες για τη μείωση της παραγωγής

Προς τα 80 δολ. υποχωρεί το Brent ενόψει OPEC - Διαφωνίες για τη μείωση της παραγωγής
Οι αναλυτές της ING δήλωσαν ότι το κλίμα στην αγορά παραμένει αρνητικό, δεδομένης της διαμάχης εντός του OPEC+ για τις ποσοστώσεις παραγωγής
Σχετικά Άρθρα
Απώλειες σημειώνουν σήμερα (27/11/2023) οι τιμές του πετρελαίου με το brent να οδεύει προς τα 80 δολάρια το βαρέλι, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στη συνεδρίαση του OPEC+ αργότερα αυτή την εβδομάδα για μια συμφωνία που αναμένεται να περιορίσει τις προμήθειες μέχρι το 2024.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 42 σεντς ή 0,5% στα 80,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου West Texas Intermediate των ΗΠΑ διαμορφώνονταν στα 75,05 δολάρια το βαρέλι, μειωμένα κατά 49 σεντς ή 0,7%.
Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν μικρή άνοδο την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη εβδομαδιαία τους άνοδο σε πέντε εβδομάδες, υποστηριζόμενα από τις προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα μπορούσαν να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές της προσφοράς έως τις αρχές του 2024 και ο OPEC+ θα μπορούσε να συζητήσει σχέδια για περαιτέρω μείωση της παραγωγής.
Ωστόσο, οι τιμές είχαν υποχωρήσει στα μέσα της εβδομάδας, καθώς ο OPEC και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας ανέβαλαν -για τις 30 Νοεμβρίου- τη συνάντηση, προκειμένου να διευθετηθούν διαφορές σχετικά με τους στόχους παραγωγής για τους Αφρικανούς παραγωγούς. Έκτοτε, η ομάδα έχει πλησιάσει πιο κοντά σε έναν συμβιβασμό, δήλωσαν τέσσερις πηγές του OPEC+ στο Reuters την Παρασκευή.

Αρνητικό το κλίμα στην αγορά

Οι αναλυτές της ING δήλωσαν ότι το κλίμα στην αγορά παραμένει αρνητικό, δεδομένης της διαμάχης εντός του OPEC+ για τις ποσοστώσεις παραγωγής, αν και αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα παρατείνει την πρόσθετη εθελοντική περικοπή της κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο επόμενο έτος.
«Σαφώς, αν δεν το δούμε αυτό, θα ασκήσει περαιτέρω καθοδικές πιέσεις στην αγορά, δεδομένου του πλεονάσματος κατά το α' τρίμηνο του 2024», ανέφεραν οι αναλυτές της ING σε σημείωμά τους.

Εκτιμήσεις για παράταση των μειώσεων στην παραγωγή

Οι εκτιμώμενες εξαγωγές από τις χώρες του OPEC έχουν μειωθεί σε 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου, ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμά τους, σύμφωνα με τους στόχους προσφοράς του ομίλου. «Εξακολουθούμε να αναμένουμε παράταση των μονομερών περικοπών της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας τουλάχιστον μέχρι το α' τρίμηνο του 2024 και αμετάβλητες ομαδικές περικοπές, αν και μια βαθύτερη ομαδική μείωση της ασφάλισης είναι πιθανό να βρίσκεται στο τραπέζι», πρόσθεσε η τράπεζα.
Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρόκειται να αυξήσουν τις εξαγωγές του κορυφαίου αργού Murban στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με εμπόρους και στοιχεία του Reuters.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα υψηλότερα αποθέματα αργού θα μπορούσαν επίσης να ασκήσουν πτωτικές πιέσεις στις τιμές, ανέφεραν αναλυτές.
Ο International Energy Agency (IEA) δήλωσε ότι αναμένει ελαφρύ πλεόνασμα στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου το 2024, ακόμη και αν οι χώρες του OPEC+ παρατείνουν τις περικοπές τους και το επόμενο έτος.
Ο αναλυτής της Commonwealth Bank, Vivek Dhar, δήλωσε: «Με την πρόβλεψη του ΙΕΑ ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί μόνο κατά 0,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, από την αύξηση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, ο OPEC+ θα πρέπει να επιδείξει σημαντική πειθαρχία στην προσφορά, ή τουλάχιστον να μειώσει την ικανότητα αυτή, για να αμβλύνει τις ανησυχίες της αγοράς για ένα βαθύ πλεόνασμα στις αγορές πετρελαίου το επόμενο έτος».
Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν επίσης μετά την αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης