Τελευταία Νέα
Διεθνή

O νομισματικός πόλεμος δημιουργεί προβλήματα στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου στην Ασία

O νομισματικός πόλεμος δημιουργεί προβλήματα στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου στην Ασία
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά την Ινδία, η οποία αγοράζει πάνω από το 60% του ρωσικού θαλάσσιου πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Μια από τις πιο προσοδοφόρες εμπορικές διαδρομές της Ρωσίας για το πετρέλαιο μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση λόγω των μειονεκτημάτων της πληρωμής σε άλλο νόμισμα πλην του δολαρίου, χωρίς να διαφαίνεται βραχυπρόθεσμη λύση.
Όπως σημειώνει το Reuters, για δεκαετίες, το αμερικανικό δολάριο ήταν το νόμισμα του διεθνούς εμπορίου πετρελαίου και οι προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων έχουν ανατραπεί από τις δυσκολίες μετατροπής, καθώς και από πολιτικά εμπόδια.

Πρόβλημα η Ινδία

Τα προβλήματα φούντωσαν όταν η Ινδία - η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Ρωσίας από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πελάτες υποχώρησαν - επέμεινε τον Ιούλιο να πληρώνει σε ρουπίες και η εμπορική δραστηριότητα σχεδόν κατέρρευσε, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν ανωνυμία, δήλωσαν ότι οι Ρώσοι προμηθευτές πετρελαίου - οι οποίοι επίσης δεν μπορούν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος - δεν μπορούσαν να κάνουν συμφωνίες σε ινδικές ρουπίες λόγω της άτυπης καθοδήγησης από τη ρωσική κεντρική τράπεζα ότι δεν θα δεχόταν το νόμισμα.
Ρωσική τραπεζική πηγή προσκείμενη στη ρωσική κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η λήψη εσόδων σε ένα μη μετατρέψιμο νόμισμα με μικρή αξία εκτός Ινδίας ήταν "άσκοπη".
Η Ρωσία έχει περιορισμένες ευκαιρίες να δαπανήσει ρουπίες, καθώς οι εισαγωγές της από την Ινδία είναι ασήμαντες, δήλωσε άλλη πηγή.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλιο.

Αναζητούν εναλλακτική στο δολάριο

Περίπου στα μέσα Αυγούστου, τουλάχιστον δύο μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες απείλησαν να εκτρέψουν περίπου δώδεκα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν έως και ένα εκατομμύριο τόνους πετρελαίου, τα οποία κατευθύνονταν στην Ινδία, προς άλλους προορισμούς, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.
Ως προσωρινή λύση στη σύγκρουση που αφορούσε τις ινδικές συμφωνίες, τα φορτία πληρώθηκαν με έναν συνδυασμό του κινεζικού γουάν, του δολαρίου Χονγκ-Κονγκ ως μεταβατικού νομίσματος στο γουάν και του ντιρχάμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, δήλωσαν στο Reuters 10 εμπορικές πηγές και αξιωματούχοι.
Είπαν, ωστόσο, ότι παραμένει το πρόβλημα της εξεύρεσης μιας βιώσιμης εναλλακτικής λύσης στο δολάριο και ότι τα προβλήματα επηρεάζουν τους αγοραστές στην Αφρική, την Κίνα και την Τουρκία που έχουν γίνει κορυφαίοι αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, αφορά την Ινδία, η οποία αγοράζει πάνω από το 60% του ρωσικού θαλάσσιου πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG και υπολογισμούς του Reuters. Είναι ο μεγαλύτερος συνολικός αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου στη θάλασσα μετά την Κίνα.
Τα προβλήματα είναι πιθανό να επιδεινωθούν καθώς αυξάνεται ο έλεγχος του εμπορίου.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε τις τελευταίες εβδομάδες τις πρώτες κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές υψηλότερες από ένα δυτικό ανώτατο όριο τιμών, την πρώτη επιβολή του ανώτατου ορίου από τότε που θεσπίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης