Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καυτό» 2024 περιμένει τις ΗΠΑ - Λήγουν ομόλογα 7,6 τρισ., τι περιμένει τις αγορές

«Καυτό» 2024 περιμένει τις ΗΠΑ - Λήγουν ομόλογα 7,6 τρισ., τι περιμένει τις αγορές
Το κόστος δανεισμού έχει εκτιναχθεί στα ύψη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η Federal Reserve ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία σύσφιξης, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της κυβέρνησης
Σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου του εκκρεμούς χρέους των ΗΠΑ πρόκειται να λήξει τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Apollo.
Ένα διάγραμμα που κοινοποιήθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο Torsten Sløk τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι το μερίδιο του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ που πρόκειται να λήξει σε ένα έτος ή λιγότερο έχει αυξηθεί σταθερά προς τα επίπεδα της εποχής της πανδημίας και είναι τώρα στο 31%.
Τα 7,6 τρισ. δολάρια που πρόκειται να λήξουν είναι το υψηλότερο από τις αρχές του 2021 και αποτελεί πηγή ανοδικής πίεσης στα επιτόκια των ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Επιπλέον, το δημόσιο χρέος που λήγει βραχυπρόθεσμα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτό είναι κάτω από το ανώτατο όριο του 2020, όταν αποτελούσε σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο.
31% of all US debt outstanding will mature over the next year
Έκρηξη ελλειμμάτων

Η εκτίμηση έρχεται καθώς τα ομοσπονδιακά ελλείμματα έχουν εκραγεί τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντας απότομα την τροχιά του αμερικανικού χρέους.
Το Υπουργείο Οικονομικών δημοπράτησε ομόλογα 1 τρισ. δολαρίων μόλις μέσα στο τρίτο τρίμηνο.
Το χρέος των ΗΠΑ που λήγει το επόμενο έτος θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται, αφού το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την τελευταία τριμηνιαία δήλωση επιστροφής χρημάτων στις αρχές Νοεμβρίου.
Ενάντια στις προσδοκίες, το τμήμα επέλεξε να στηριχθεί περισσότερο στην έκδοση γραμματίων προς τα εμπρός και να επιβραδύνει την πώληση ομολόγων μεγαλύτερης ημερομηνίας.
Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η Federal Reserve ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία σύσφιξης, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της κυβέρνησης.
Παρά την απότομη πτώση τους τον Νοέμβριο, παραμένουν πολύ πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
Τα επιτόκια δέχθηκαν επίσης πιέσεις από το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης της Fed, το οποίο στέρησε έναν κορυφαίο αγοραστή από την αγορά ομολόγων.
Η κεντρική τράπεζα επέτρεψε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τα χρέη της να εξαντληθούν από τον ισολογισμό της.
Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να άρει κάποια εμπόδια ώστε να βρει αρκετούς αγοραστές για την αύξηση του νέου χρέους.
Οι πρόσφατες δημοπρασίες αντιμετωπίστηκαν με αδύναμη ζήτηση, ενώ άλλες είχαν κανονική απορρόφηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης