Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρά Peskov κατά Von der Leyen για Euromaidan: Ποτέ στην ιστορία ένα βίαιο πραξικόπημα δεν εκλήφθηκε ως γιορτή

Πυρά Peskov κατά Von der Leyen για Euromaidan: Ποτέ στην ιστορία ένα βίαιο πραξικόπημα δεν εκλήφθηκε ως γιορτή
Το Euromaidan είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή μιας νόμιμης ουκρανικής κυβέρνησης από εκείνους που προωθούσαν ακροδεξιές ιδέες που σταδιακά κλιμακώθηκαν σε «ρητά ναζιστικές» πολιτικές.
Η Μόσχα εκφράζει τη λύπη της για τα σχόλια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, η οποία επαίνεσε το πραξικόπημα της Ουκρανίας «Euromaidan» ως «10 χρόνια αξιοπρέπειας», δήλωσε την Κυριακή 26/11 ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) Ursula Von der Leyen σχετικά με τη 10η επέτειο του Euromaidan.
«Είναι λυπηρό, αφού, νομίζω, ένα βίαιο πραξικόπημα δεν έχει ποτέ εκληφθεί ως γιορτή στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία», είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους.
Ο Dmitri Peskov υπενθύμισε ότι πριν από μια δεκαετία, το Euromaidan, που πήρε το όνομά του από μια πλατεία στην ουκρανική πρωτεύουσα όπου ήταν η έδρα των πραξικοπηματιών, είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή μιας νόμιμης ουκρανικής κυβέρνησης από εκείνους που προωθούσαν ακροδεξιές ιδέες που σταδιακά κλιμακώθηκαν σε «ρητά ναζιστικές» πολιτικές.

«Στη συνέχεια, προκάλεσε την εμφάνιση ενός τέτοιου καθεστώτος στο Κίεβο που αποδείχθηκε επικίνδυνο για εμάς, το οποίο αποδείχθηκε επικίνδυνο για μέρος του λαού του, εννοώ τους Ρώσους, και δυστυχώς συνεχίζει στις τραγωδίες που βλέπουμε καθημερινά. στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Peskov.
Τον Νοέμβριο του 2013, μια σειρά διαδηλώσεων ξέσπασε στην Ουκρανία λόγω της απόφασης των αρχών να σταματήσουν μια πολιτική που αποσκοπούσε στην ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αναταραχή έγινε γρήγορα αντιπροεδρική και αντικυβερνητική, με την αντιπολίτευση της χώρας να ζητά εθνική επανάσταση.
Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών.
Οι διαδηλώσεις τελικά μετατράπηκαν σε πραξικόπημα, που οδήγησε στην ανατροπή του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014. Φωτιά, καπνός και διαδηλωτές στην πλατεία Μαϊντάν στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης