Τελευταία Νέα
Διεθνή

Arakhamia (σύμβουλος Zelensky): Το Μάρτιο 22 απορρίψαμε πρόταση ειρήνης του Putin - Ζητούσε μόνον ουδετερότητα

Arakhamia (σύμβουλος Zelensky): Το Μάρτιο 22 απορρίψαμε πρόταση ειρήνης του Putin - Ζητούσε μόνον ουδετερότητα
Ο στενός σύμβουλος του Zelensky αναγνωρίζει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να είχε τελειώσει μέσα σε ένα μήνα
Σχετικά Άρθρα
Σε μια ομολογουμένως δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση του Κιέβου, την ώρα που o ουκρανικός στρατός έχει καταρρεύσει και η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία περιορίζεται, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού», του Zelensky, Davyd Arakhamiia, που υπήρξε και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες που είχαν γίνει με τους Ρώσους σε Τουρκία και Λευκορωσία το Μάρτιο του 2022, αποκάλυψε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία υποσχέθηκε ειρήνη στην Ουκρανία με μοναδικό αντάλλαγμα την ουδετερότητά της αλλά η κυβέρνηση Zelensky δεν εμπιστευόταν τους Ρώσους κι επιπλέον προτίμησε να ακούσουν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Boris Johnson που τους προέτρεψε σε πόλεμο.
Τις αποκαλύψεις αυτές έκανε ο Davyd Arakhamiia στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι 1+1 και στη δημοσιογράφο Nataliia Moseichuk.

Οι Ρώσοι ήθελαν μόνο ουδετερότητα και να μη γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ

Αναλυτικότερα, ο σύμβουλος του Zelensky παρέπεμψε σε μια αναφορά που είχε κάνει ο Vladimir Putin κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αφρικανούς ηγέτες, ότι είχε προτείνει ένα σχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία επί του οποίου είχε υπάρξει καταρχήν συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη και συνεχίστηκαν στη Λευκορωσία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, το Μάρτιο του 2022.
Σύμφωνα με τον Putin, η συμφωνία αυτή είχε 18 άρθρα, διασφάλιζε τη μόνιμη ουδετερότητα της Ουκρανίας και περιλάμβανε εγγυήσεις ασφαλείας, όπου «τα πάντα προσδιορίζονταν, από τον στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναφέρει μάλιστα ότι το έγγραφο είχε υπογραφεί από τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας.
«Οι Ρώσοι έλπιζαν πραγματικά σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα μας ανάγκαζαν να υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία ώστε να τηρήσουμε την ουδετερότητα. Ήταν το πιο σημαντικό πράγμα για αυτούς. Ήταν έτοιμοι να τερματίσουν τον πόλεμο αν συμφωνούσαμε, - όπως έκανε κάποτε η Φινλανδία, – ουδετερότητα, και δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Arakhamiia.
«Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν το βασικό σημείο, αυτό ενδιέφερε τη Ρωσία. Όλα τα άλλα ήταν απλώς ρητορική και πολιτικό καρύκευμα για την αποναζιστοποίηση, τον ρωσόφωνο πληθυσμό και το μπλα-μπλα-μπλα».

Οι Ουκρανοί απέρριψαν το ένα και μόνο αίτημα των Ρώσων και πήραν πίσω την υπογραφή τους

Απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το γιατί η Ουκρανία δεν συμφώνησε σε αυτό το ένα και μοναδικό σημείο που ζητούσαν ουσιαστικά οι Ρώσοι, ο Arakhamiia απάντησε ότι οι Ουκρανοί δεν είχαν εμπιστοσύνη στους Ρώσους και συνεχίζει:
«Πρώτον, για να συμφωνήσουμε σε αυτό το σημείο, ήταν απαραίτητο να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Η πορεία μας προς το ΝΑΤΟ είναι γραμμένη στο Σύνταγμα.
Δεύτερον, δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στους Ρώσους ότι θα κρατούσαν τη συμφωνία. Θα δεχόμασταν τη ρωσική πρόταση μόνο αν υπήρχαν εγγυήσεις ασφαλείας. Δεν μπορούσαμε να υπογράψουμε κάτι, να απομακρυνθούμε, όλοι θα χαλαρώσουν, και να ριψοκινδυνέψουμε να εισβάλλουν μετά ξανά οι Ρώσοι, γιατί στην πραγματικότητα μπήκαν απροετοίμαστοι για την αντίστασή μας. Επομένως, θα μπορούσαμε να κλείσουμε συμφωνία μόνο αν είμασταν απόλυτα βέβαιοι ότι αυτό δεν θα συνέβαινε ξανά. Δεν υπήρχε τέτοια βεβαιότητα».
Επιπλέον, όταν επιστρέψαμε από την Κωνσταντινούπολη, ο Boris Johnson ήρθε στο Κίεβο και είπε ότι δεν έπρεπε να υπογράψουμε τίποτα με τη Ρωσία κι ότι έπρεπε να πολεμήσουμε», καταλήγει ο Arakhamia.
Την ίδια στιγμή πάντως, ο Arakhamiia αρνήθηκε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία ήταν έτοιμη να υπογράψει ένα τέτοιο έγγραφο και ότι ο Johnson πίεσε το Zelensky να μην υπογράψει.
Σύμφωνα με τον Arakhamiia, η αντιπροσωπεία δεν είχε υπογράψει εν  τέλει κάτι γιατί δεν είχε δικαίωμα να υπογράψει - αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο θεωρητικά σε μια συνάντηση του Volodymyr Zelenskyy και του Vladimir Putin.
Ο Arakhamiia πρόσθεσε ότι οι δυτικοί εταίροι γνώριζαν για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας Ουκρανίας και είχαν δει τα προσχέδια εγγράφων, αλλά δεν προσπάθησαν να λάβουν μια απόφαση για λογαριασμό της Ουκρανίας, αντίθετα της έδωσαν συμβουλές.

Η κεντρική ευθύνη του Johnson  για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο κεντρικός ρόλος του Boris Johnson στην εγκατάλειψη των των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2022 από την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.
Ωστόσο, ούτε ο Βρετανός πολιτικός, ούτε η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισαν ποτέ επίσημα ότι πίεσαν το Κίεβο να παραιτηθεί από το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο είχε υπογράψει ο ίδιος ο Arakhamia με τους Ρώσους.  Ομοίως, κανένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κιέβου δεν είχε σχολιάσει ποτέ επίσημα το θέμα - μέχρι τώρα.
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε αποκαλύψει στους Αφρικανούς ηγέτες ότι η Μόσχα και το Κίεβο είχαν υπογράψει ένα προσχέδιο συμφωνίας «για μόνιμη ουδετερότητα και εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία» στις συνομιλίες που είχαν γίνει στην Τουρκία.
Μόλις η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από την περιοχή του Κιέβου, ως χειρονομία καλής θέλησης, η Ουκρανία αρνήθηκε τη συμφωνία, είπε ο Putin,  ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις άδραξαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη ρωσική αποχώρηση ως ουκρανική στρατιωτική νίκη και άρχισαν να στέλνουν βαρύ οπλισμό στην κυβέρνηση Zelensky τροφοδοτώντας τη σύγκρουση για τους επόμενους 18 μήνες.

www.bankingnews.gr
.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης