Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η Κίνα χειραγωγεί τα επιτόκια της Fed μέσω της αγοράς ομολόγων – Η αγορά ιδιωτικού χρέους και ο επίμονος πληθωρισμός

Πώς η Κίνα χειραγωγεί τα επιτόκια της Fed μέσω της αγοράς ομολόγων – Η αγορά ιδιωτικού χρέους και ο επίμονος πληθωρισμός
Το colpo grosso με την αναδιάρθρωση του κινεζικού χαρτοφυλακίου με τα αμερικανικά assets
Σύμφωνα με επαΐοντες της αγοράς ομολόγων οι Κίνα μέσω της κατοχής αμερικανικού χρέους πέτυχε να χειραγωγήσει τα αμερικανικά επιτόκια και να τα διατηρήσει σε επίπεδα που ζημιώνουν την αυξηση του παραγόμενου προϊόντος.
Η Κίνα δεν τροφοδοτεί την καταστροφή της αγοράς ομολόγων με ένα sell off των συμμετοχών της στο Δημόσιο, αλλά αντιθέτως αναδιαρθρώνει την καταχοή αμερικανικού χρέους έγραψε ο Brad Setser, επισημαίνει πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, για το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στο Business Insider τη Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023.
Όπως αποδεικνύεται όμως από τα στοιχεία, η Κίνα έκανε ένα πιο σύνθετο παιχνίδι: σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων απομακρύνθηκε από το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και τοποθετήθηκε στα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την προσφορά χρήματος, άρα και τις πληθωριστικές πιέσεις και αναγκάζοντας την Federal Reserve σε μια περιοριστική νομισματική πολιτική.
Αφού οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε υψηλά που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και 16 χρόνια, οι οικονομολόγοι αναζήτησαν εξηγήσεις για αυτό που είναι τώρα μπορεί να γίνει αντιληπτό ως ένα από τα χειρότερα κραχ της αγοράς χρέους στην ιστορία.
Ο Torsten Sløk της Apollo Global Management αναφέρθηκε στην Κίνα πρόσφατα, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ που έδειχναν ότι η χώρα είχε πουλήσει αμερικάνικά ομόλογα αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2021. 
Και τον Αύγουστο, οι πωλήσεις αμερικανικών assets από την Κίνα 21,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελούταν σε μεγάλο βαθμό από ομόλογα του δημοσίου.
Αλλά ο Setser, είπε ότι τέτοια δεδομένα παρουσίαζαν μια ελλιπή εικόνα. '
Βασιζόμενος σε άλλες πολλαπλές πηγές, εκτίμησε ότι η συνολική κατοχή ομολόγων της Κίνας από τις ΗΠΑ ήταν σχετικά σταθερή από το 2015.
Αν και οι συμμετοχές της Κίνας φαίνεται να διολισθαίνουν στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ International Capital, η μέτρηση αντικατοπτρίζει μόνο τις ξένες συμμετοχές σε asset των ΗΠΑ που έχουν θεματοφύλακα ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προστατεύουν τα περιουσιακά στοιχεία, είπε ο Setser.
«Εάν γίνει μια απλή προσαρμογή για τα ομόλογα που κατέχονται από υπεράκτιες  χρηματοοικονομικές οντότητες όπως η Euroclear του Βελγίου, οι αναφερόμενες κατοχές αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων από την Κίνα φαίνονται να είναι βασικά σταθερές μεταξύ 1,8 και 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», έγραψε.

Επιπλέον, τα δεδομένα των ΗΠΑ αποτυγχάνουν να καταγράψουν τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ που παραδόθηκαν σε διαχείριση τρίτων.
Η Κρατική Διοίκηση Συναλλάγματος της Κίνας είναι γνωστό ότι διατηρεί λογαριασμούς σε παγκόσμια επενδυτικά σχήματα και hedge funds, καθώς και σε εταιρείες ιδιωτικών μετοχών, είπε ο Setser.
Πρόσθεσε ότι ακόμη και εκεί όπου η Κίνα είχε μειώσει τα διαθέσιμά της σε αμερικανικά ομόλογα, οι πωλήσεις ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι άλλα στοιχεία υποδεικνύονταν και οι αγορές αμερικανικού χρέους σε άλλες μορφές, όπως ομόλογα του ιδιωτικού τομέα (agency bonds) είχαν αυξηθεί.
Τα ομόλογα αυτά εκδίδονται από επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση και μερικοί από τους κορυφαίους εκδότες είναι εταιρείες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, όπως η Fannie Mae και η Freddie Mac.
Στην πραγματικότητα, τα ομόλογα του Πεκίνου κάποτε ξεπέρασαν τα περιουσιακά του στοιχεία στο Δημόσιο, είπε ο Σέτσερ.
Αν και απομακρύνθηκε από αυτήν την αγορά κατά τη διάρκεια της περιόδου ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι ραγδαίες αποδόσεις του χρέους των πρακτορείων έχουν επαναφέρει την αγοραστική συνήθεια της Κίνας.
Το 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Κίνα αγόρασε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος αντιπροσωπείας και πούλησε μόλις 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε Υπουργεία Οικονομικών, υπολόγισε.
China: Estimated US Portfolio
«Συμπέρασμα: η μόνη σημαντική εξέλιξη στα αποθέματα της Κίνας τα τελευταία έξι χρόνια ήταν η στροφή στη αγορά ιδιωτικού αμερικανικού χρέους», έγραψε.
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή μείωση των διαθεσίμων της Κίνας αμερικανικά ομόλογα του δημοσίου — αλλά δείχνει επίσης ότι είναι λάθος να εξισωθεί η μείωση των διαθεσίμων της Κίνας με τη μείωση του μεριδίου των κινεζικών assets σε ομόλογα των ΗΠΑ ή το δολάριο».
Αυτό που αναδεικνύεται εντούτοις από τα στοιχεία είναι η δυνατότητα της Κίνας να ελέγχει την προσφορά χρήματος μέσω της κατοχής ιδιωτικού χρέους, γεγονός που τη θέτει σε θέση να χειραγωγήσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης