Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ η Δύση αναγνωρίζει την ήττα, ανησυχεί για ολική κατάρρευση της Ουκρανίας - Οι Ρώσοι θα καταλάβουν το 50% των εδαφών

Ενώ η Δύση αναγνωρίζει την ήττα, ανησυχεί για ολική κατάρρευση της Ουκρανίας - Οι Ρώσοι θα καταλάβουν το 50% των εδαφών
Larry Johnson (πρώην CIA): Η Ουκρανία είναι καταδικασμένη θα καταρρεύσει έως τον Φεβρουάριο 2024 - H Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει το 50% των εδαφών της
(upd 16) Ενώ η ήττα του Ουκρανικού στρατού είναι γεγονός που αναγνωρίστηκε και από τον αρχηγό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων… οι γειτονικές χώρες αλλά και η Δύση ανησυχούν για ολική κατάρρευση της Ουκρανίας.
Στελέχη της CIA προβλέπουν ότι η Ουκρανία δεν θα αντέξει έως τον Φεβρουάριο 2024 χωρίς στήριξη ενώ ο Douglas McGregor ο Αμερικανός Συνταγματάρχης προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα φθάσει έως τα πολωνικά σύνορα.
Η κατάρρευση της Ουκρανίας σχεδιάστηκε από την Ρωσία, πρώτα εξάντλησαν και αποδεκάτισαν τον Ουκρανικό στρατό, κατέστρεψαν όλα τα όπλα αιχμής της Δύσης και τώρα… η Δύση λέει δεν έχουμε άλλα λεφτά και άλλα όπλα…
Στο στράτευμα επικρατεί αναβρασμός αφού οι λιποταξίες στον Ουκρανικό στρατό ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, οι στρατιώτες δεν θέλουν να πολεμήσουν για τον Zelensky και την Δύση…

Στο στρατιωτικό επίπεδο οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Ουκρανίας από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 24 προς 25 Νοεμβρίου χρησιμοποιώντας μια νέα τροποποίηση των ιρανικών drones Shahed 131/136. 
Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 75 drones Shahed που στόχευαν κυρίως την πόλη του Κιέβου από τα νοτιοανατολικά (Primorsko-Akhtarsk) και τα βορειοανατολικά (Kursk).
Ενώ οι Ουκρανοί ψευδώς ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν τα 74 από τα 75 drones εντούτοις η ζημιά που υπέστησαν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την Ουκρανική παραπληροφόρηση.
Την ίδια ώρα, η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 53  ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχείρησαν επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Επίθεση εξαπέλυσαν και οι Ουκρανικές δυνάμεις κατά του Donetsk χτυπώντας ενεργειακές υποδομές....

Εν τω μεταξύ η Ρωσική αεράμυνα κατέρριψε δύο Ουκρανικούς πυραύλους πάνω από την Αζοφική Θάλασσα που ελέγχεται πλήρως από τους ρώσους και τρία ουκρανικά αεροσκάφη, στις περιοχές Kherson και Dnepropetrovsk.

Daily Express: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση τον χειμώνα κατά των Ουκρανών

Η έναρξη του χειμώνα και το κρύο κάνει την κατάσταση για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαιρετικά δύσκολη, γράφει η βρετανική Daily Express, επικαλούμενη τον ειδικό του Economist Intelligence Group, Mario Bicarski.
«Με την έναρξη του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες μπορεί να περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση», ανέφερε ο ειδικός του Economist Intelligence Group.
Ο Mario Bicarski τόνισε ότι πέρυσι, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, η Ρωσία μπόρεσε να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επιθετική επιχείρηση όταν το έδαφος πάγωσε.
Τώρα μπορούμε να δούμε κάτι παρόμοιο, πρόσθεσε.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye εδώ και 8 μήνες, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες που είναι εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με ξένο εξοπλισμό αλλά η προσπάθεια τους απέτυχε...

Οι δηλώσεις Stefanchuk του Προέδρου της Ουκρανικής Βουλής δείχνουν γιατί οι Ρώσοι δεν πρέπει να δεχθούν την ειρήνη εάν δεν πετύχουν όλους τους στόχους τους

Στην αρχή της εβδομάδας, ο Stefanchuk Προέδρος της Ουκρανικής Βουλής δήλωσε ότι «δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει» ρωσική εθνική μειονότητα στην Ουκρανία και ότι τα δικαιώματα των Ρώσων θα πρέπει να παραβιάζονται.
Κατά τη γνώμη του, οι εκπρόσωποι του ρωσικού λαού δεν πρέπει να έχουν «κανένα προνόμιο».
Ο γραμματέας Τύπου του ρώσου Προέδρου υπενθύμισε ότι εκατομμύρια Ρώσοι ζουν στην Ουκρανία, επομένως τέτοιες δηλώσεις είναι δυνατές «μπορούν να λεχθούν μόνο από καθεστώτα».
Πριν από δύο εβδομάδες, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση Olga Stefanishyna έκανε παρόμοια δήλωση.
Σύμφωνα με αυτήν, «δεν υπάρχει ρωσική μειονότητα» στη χώρα, αλλά μόνο Ουκρανοί, «ορισμένοι από τους οποίους μιλούν ρωσικά».

Welt: Η στρατιωτική διοίκηση δεν δίνει άδεια στους στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων από φόβο για κατάρρευση της άμυνας

 Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν δίνει άδειες στους στρατιώτες για ανάπαυση, αφού η χορήγηση στρατιωτικής άδειας σημαίνει νέο κύμα κινητοποίησης, αναφέρει η Γερμανική Welt.
«Αυτοί οι στρατιώτες άνδρες και οι γυναίκες που κάθονται σε κρύα χαρακώματα στη λάσπη, δεν τους έχει δοθεί άδεια για αρκετούς μήνες.
Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα τώρα: η υπερβολική εξάντληση των στρατευμάτων. 
Ο Ουκρανικός στρατός φοβάται ότι εάν δοθεί άδεια στους στρατιώτες, θα φύγουν από την πρώτη γραμμή, θα εμφανιστούν τρύπες στην άμυνα τις οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν οι Ρώσοι», τονίζει η Γερμανική Welt
Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky, καθώς τον αναγκάζει να εντείνει εκ νέου την κινητοποίηση, η οποία, φυσικά, προκαλεί οργή στον πληθυσμό της χώρας.
Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση.
Πρόσφατα το καθεστώς του Κιέβου ανακοίνωσε ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο κινητοποίησης στην Ουκρανία, ωστόσο ο Zelensky δεν κατονόμασε τον ακριβή αριθμό των Ουκρανών πολιτών που αναμένεται να κινητοποιηθούν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθοδηγούν το Κίεβο να μεγιστοποιήσει τα μέτρα κινητοποίησης για να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την αποτυχημένη αντεπίθεση
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνιστούν στο Κίεβο να μειώσει το όριο ηλικίας στρατολόγησης στα 17 και να το αυξήσει το ανώτατο όριο στα 70 και να πραγματοποιήσει πρόσθετη κινητοποίηση γυναικών, ο αριθμός των οποίων στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ήδη ξεπεράσει τις 40.000.

Larry Johnson (πρώην CIA): Η Ουκρανία είναι καταδικασμένη θα καταρρεύσει έως τον Φεβρουάριο 2024

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αντέξει στη σύγκρουση περισσότερο από τον Φεβρουάριο 2024, αλλά οι αρχές των ΗΠΑ θα αρνηθούν την ήττα της μέχρι το τέλος, αυτή τη γνώμη εξέφρασε το πρώην στέλεχος της CIA Larry Johnson.
«Η πραγματική ικανότητα της Ουκρανίας να αντέξει αυτή τη σύγκρουση θα τελειώσει μέχρι τον Ιανουάριο, ίσως το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο 2024», τόνισε ο Larry Johnson.
Σύμφωνα με τον Larry Johnson, ο κύριος παράγοντας αυτής της πρόβλεψης είναι η απροθυμία της Δύσης να συνεχίσει να παρέχει οικονομική στήριξη στην Ουκρανία.
Απαντώντας για το πότε οι αμερικανικές αρχές θα αναγνωρίσουν την πραγματική ήττα του καθεστώτος της Ουκρανίας, ο Larry Johnson είπε ότι οι νεοσυντηρητικοί, καθώς και η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Biden, θα αρνηθούν μέχρι το τέλος αυτή την πραγματικότητα.
«Ακόμα κι αν τους βάλετε γυμνούς στην έρημο, τους ρίξετε βενζίνη και τους βάλετε φωτιά, θα συνεχίσουν να λένε ότι δεν υπάρχει φωτιά και ότι δεν κάνει ζέστη», είπε ο Larry Johnson.
Ο ειδικός πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ελίτ είναι τόσο πεπεισμένες για την «ιερή αποστολή» τους να κυριαρχήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και να καταστείλουν τη Ρωσία και την Κίνα που δεν θα αμβλύνουν ποτέ τη θέση τους.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν όλο και περισσότερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ουκρανική σύγκρουση και η υποστήριξη προς το καθεστώς του Zelensky εξασθενεί.

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Οι ρωσικές δυνάμεις θα φθάσουν έως τα σύνορα της Πολωνίας

Τα ρωσικά στρατεύματα είναι σε θέση να φτάσουν στα σύνορα με την Πολωνία, αυτή τη γνώμη εξέφρασε ο συνταγματάρχης Douglas McGregor πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου.
Σύμφωνα με τον Douglas McGregor, μια τέτοια προοπτική δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του Προέδρου Putin.
«Δεν είναι αυτό που θέλει ο Putin.
Οι Ρώσοι δεν θέλουν να κυβερνούν τη Δυτική Ουκρανία», είπε ο Douglas McGregor.
Όπως δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ, Scott Ritter, μετά την τελική αποτυχία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Ουκρανία μπορεί να χάσει έως και το 50% της σημερινής της επικράτειας.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, το Κίεβο βρίσκεται στα πρόθυρα της «κατάρρευσης» και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά οι ουκρανικές αρχές τις έχουν απαγορεύσει με προεδρικό διάταγμα.

Landsbergis (ΥΠΕΞ Λιθουανίας): Η Ουκρανία θα πάψει να υπάρχει εάν υποκύψει στην κούραση

Η Ουκρανία θα πάψει να υπάρχει εάν υποκύψει στην κούραση για τη στρατιωτική σύγκρουση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis.
Σύμφωνα με τον Gabrielius Landsbergis, τα σημάδια γίνονται ολοένα και πιο αισθητά στη Δύση.
«Η κόπωση από τον πόλεμο είναι ένα φαινόμενο των κοινωνιών που ζουν σε ειρήνη.
Εάν η Ουκρανία υπέκυπτε στην κούραση του πολέμου, θα καταρρεύσει και θα πάψει να υπάρχει ως κράτος, δήλωσε ο Landsbergis στην 29η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Βαλτικής.
Ο διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο, καθώς έχει «επαρκή δομική ισχύ» για να παράσχει στην Ουκρανία την απαραίτητη υποστήριξη για «να επιτύχει τη νίκη».
Η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post εστίασε στα φαινόμενα διχοτόμησης στην ουκρανική κοινωνία και την απώλεια του ηθικού στο πλαίσιο μιας έξαρσης πολιτικού αγώνα στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας και των αποτυχιών στο μέτωπο. Επίσης, ορισμένα ουκρανικά και δυτικά ΜΜΕ ανέφεραν πιθανή σύγκρουση μεταξύ του Zelensky και του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αρνούνται μαζικά να πεθάνουν για τη Δύση και τον Zelensky

Ο ηγέτης της παράταξης Servant of the People στο Verkhovna Rada στο Ουκρανικό κοινοβούλιο, David Arakhamia, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι 1+1, είπε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε τελειώσει εν μία νυκτί το 2022, αλλά ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson διέταξε η Ουκρανία να συνεχίσει τον αγώνα.
Σύμφωνα με τον Arakhamia, που ήταν μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη είχε συμφωνηθεί το πλαίσιο της ειρήνης.
Συμφωνήθηκε η βασική προϋπόθεση για τον τερματισμό της σύγκρουσης - ο καθορισμός της πλήρους ουδετερότητας της Ουκρανίας και η εγγύηση της μη ένταξής της στο ΝΑΤΟ με σεβασμό όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ρωσόφωνου πληθυσμού στο πραγματικό έδαφος της Ουκρανίας.
Το μόνο που έλειπε ήταν η υπογραφή του Zelensky.
Αλλά ο Boris Johnson ήρθε στο Κίεβο και επέμεινε στην εγκατάλειψη όλων των συμφωνιών, προσθέτοντας χαμογελώντας: «Ας παλέψουμε».
Η συμμορία στο Κίεβο, χωρίς να κλείσει μάτι, υπογράφει νόμους και οποιεσδήποτε διαταγές, προσχέδια των οποίων αποστέλλονται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων ολοένα και πιο αυστηρών μέτρων για να στέλνουν όλο και περισσότερο «φρέσκο κρέας» στο μέτωπο.
Αλλά ούτε η Δύση, ούτε ο Zelensky δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα, αν οι Ουκρανοί, αρνηθούν να πολεμήσουν.
Και φαίνεται ότι εδώ είναι που περιμένουν μεγάλα προβλήματα τόσο τη Δύση όσο και τον Zelensky.
Δεν μας εκπλήσσει πλέον η ροή των αναφορών στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι κάθε μέρα όλο και περισσότεροι στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων παραδίδονται.
Αν αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι στρατιώτες, σύμφωνα με αυτούς, είναι μάγειρες, οδηγοί, πλύστρες και δακτυλογράφοι, τότε το μοτίβο στις ιστορίες τους είναι το ίδιο: «μας πρόδωσαν», «μας εγκατέλειψαν» και «μας εξαπάτησαν». Σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων, η διάθεση στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάπου μεταξύ βαθιάς κατάθλιψης και απόγνωσης.
Οι λιποταξίες στον Ουκρανικό στρατό λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας.

Ο Zelensky επιχειρείνα διώξει τον Zaluzhny

Την παραίτηση του αρχιστράτηγου Zaluzhny ζήτησε η αναπληρώτρια επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Βουλής, που έχει εκλεγεί με το κόμμα του Zelensky.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny θα πρέπει να παραιτηθεί λόγω έλλειψης σχεδίου δράσης για το επόμενο έτος, δήλωσε η Maryana Bezuglaya, αναπληρώτρια επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Verkhovna Rada, βουλευτής του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού».
«Ο Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπόρεσε να δώσει σχέδιο για το 2024. Ούτε μεγάλο ούτε μικρό, ούτε ασύμμετρο ούτε συμμετρικό. Είπε μόνο ότι ο στρατός πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 20 χιλιάδες πολίτες το μήνα», έγραψε στη σελίδα της στο Facebook*.
Στο κοινοβούλιο, κατά τον σχεδιασμό του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, η στρατιωτική ηγεσία ρωτήθηκε για το μελλοντικό όραμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, εάν θα διατεθούν κονδύλια για κυλιόμενη επιστράτευση και για αποστράτευση και γιατί θέλει να δημιουργήσει νέες ταξιαρχίες και δεν αναπληρώνει τις υπάρχουσες, είπε η Bezuglaya.
Σύμφωνα με αυτήν, αν και η συζήτηση δεν ήταν δημόσια, χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση.
Αλλά αφού η στρατιωτική ηγεσία δεν μπορεί να παρουσιάσει καμία ιδέα για το 2024, πρέπει να φύγει, δήλωσε η Bezuglaya.
Σύμφωνα με όσα έγραψε η Maryana Bezuglaya, η δυσαρέσκεια για την έλλειψη συγκεκριμένων σχεδίων από τον Zaluzhny έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, όταν άρχισε η αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Προηγουμένως πάντως, ορισμένα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας και της Δύσης είχαν κάνει αναφορές σε πιθανή σύγκρουση μεταξύ του Zelensky και του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny.
Οι δημοσιογράφοι της Washington Post είχαν επίσης αναφέρει ότι ο Zaluzhny, ο οποίος είναι δημοφιλής στους συμπολίτες του, ενδέχεται να αποτελέσει απειλή για τον Zelensky εάν αποφασίσει να ξεκινήσει πολιτική καριέρα.
Οι δημοσιογράφοι έχουν θεωρήσει μάλιστα ως έμμεσο σημάδι της σύγκρουσης μεταξύ Zelensky και Zaluzhny τις πρόσφατες δηλώσεις του Zaluzhny ο οποίος έκανε λόγο για αδιέξοδο στο μέτωπο και για αδυναμία του ουκρανικού στρατού να έχει αποτελέσματα, τις οποίες ο Zelensky προσπάθησε να διαψεύσει.

Florian Philippot (Γάλλος Πολιτικός): Η Δύση να ξεχάσει τις πρακτικές του ΝΑΤΟ και να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ρωσία

Η Δύση πρέπει να σταματήσει να ακολουθεί το παράδειγμα του ΝΑΤΟ και να αρχίσει να αποκαθιστά τις σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Γάλλοι Πατριώτες, Florian Philippot.
«Ας μην είμαστε αυτοί που πιστεύουν τους μύθους του ΝΑΤΟ και ας ξυπνήσουμε επιτέλους!
Ας κάνουμε διάλογο με τη Ρωσία, ας ξεχάσουμε τον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky και ας βοηθήσουμε να θριαμβεύσει η ειρήνη!"
Επιπλέον, πρόσθεσε ο πολιτικός, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία θέλουν να επιστρέψουν στις ρωσικές αγορές το συντομότερο δυνατό.
Η εφημερίδα Bild ανέφερε πρόσφατα, επικαλούμενη έναν ανώνυμο αξιωματούχο, ότι η Αμερική και η Γερμανία σκοπεύουν να πιέσουν την Ουκρανία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Όπως ανέφερε η Bild, σε περίπτωση αποτυχίας, αυτές οι χώρες έχουν κάποιου είδους Σχέδιο Β, το οποίο θα πρέπει να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα.
Μιλάμε για τις «συμφωνίες του Μινσκ χωρίς συμφωνία»: περιλαμβάνουν πάγωμα της σύγκρουσης με καθιερωμένα οιονεί σύνορα, ενώ τα μέρη δεν θα υπογράψουν καμία συμφωνία.

Business Insider: Η Δύση τρομοκρατήθηκε μετά την αποτυχία του «μαγικού όπλου» των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard, τα βρετανικά Challenger και τα αμερικανικά Abrams δεν βοήθησαν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να αλλάξουν την κατάσταση στο μέτωπο, ανέφερε το Business Insider, επικαλούμενο στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.
Αυτά τα άρματα μάχης - το Leopard που προμήθευσε η Γερμανία, το Challenger που στάλθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και το αμερικανικό Abrams - δεν έχουν ακόμη γίνει «μαγικό όπλο» και τώρα η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει καλύτερα το περιορισμένο οπλοστάσιό της ενόψει των χειμερινών, αργών επιθετικών επιχειρήσεων αλλά και μια εντεινόμενη ρωσική επίθεση», αναφέρει το Business Insider.
Τα άρματα μάχης Leopard και Challenger παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την αντεπίθεση, αλλά ο ουκρανικός στρατός δεν εκμεταλλεύτηκε πλήρως αυτόν τον εξοπλισμό επειδή δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την πρόοδο της ρωσικής αμυντικής γραμμής.
Όπως ανέφερε το Forbes, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε πρόσφατα το 25% των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 που δόθηκαν στην Ουκρανία.
Το Υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν 25 οχήματα μάχης Leopard κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης.
Συνολικά, η Μεγάλη Βρετανία προμήθευσε την Ουκρανία με 14 άρματα μάχης Challenger 2, μερικά από τα οποία έχουν ήδη καταστραφεί.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Απετράπησαν επιθέσεις του Κιέβου με drones, πυραύλους HIMARS, την Κυριακή 26/11

Η ρωσική αεροπορική άμυνα κατέστρεψε τέσσερα ακόμη ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) πάνω από τις περιοχές Bryansk, Smolensk, Tula και Tver, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 53 μέσα σε λίγες ώρες, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Στις 26 Νοεμβρίου, περίπου στις 09:30 ώρα Μόσχας [06:30 π.μ. GMT], αποτράπηκε απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση από UAV τύπου αεροσκάφους σταθερής πτέρυγας εναντίον εγκαταστάσεων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μέσα αεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία κατέστρεψαν τέσσερα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πάνω από το έδαφος των περιοχών Bryansk, Smolensk, Tula και Tver», ανέφερε το υπουργείο.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε για την καταστροφή έντεκα και στη συνέχεια ακόμη εννέα μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το έδαφος των περιοχών της Μόσχας, της Tula, της Kaluge και του Bryansk.
Σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό που δόθηκε από το υπουργείο Άμυνας αργά το μεσημέρι της Κυριακής 26/11, τα ρωσικά μέσα αεράμυνας αναχαίτησαν 17 βλήματα πυραύλων του συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS και 53 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέσα σε 24 ώρες.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε τρία ουκρανικά αεροσκάφη

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε τρία αεροσκάφη του ουκρανικού στρατού μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μέσα αεράμυνας κατέρριψαν τρία αεροσκάφη της ουκρανικής αεροπορίας μέσα σε 24 ώρες: δύο αεροσκάφη Su-27 στην περιοχή των οικισμών Novoraisk και Velikaya Alexandrovka της περιοχής Kherson και ένα αεροσκάφος MiG-29 στην περιοχή Pyatikhatki της Περιφέρειας Dnepropetrovsk», ανέφερε το υπουργείο.
Τα ρωσικά στρατεύματα έπληξαν επίσης ένα οπλοστάσιο με πολεμικά πολεμοφόδια του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Cherkassy, ενημέρωσε το υπουργείο.
«Η τακτική και στρατιωτική αεροπορία, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, στρατεύματα πυραύλων και πυροβολικό των ομάδων μάχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμμετείχαν σε επιθέσεις ενάντια σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων αεριωθουμένων του ουκρανικού στρατού στην περιοχή Poltava, ένα οπλοστάσιο πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή Cherkassy, ανθρώπινο δυναμικό και υλικό του εχθρού σε 128 περιοχές», σημείωσε το υπουργείο.
Ο ρωσικός στρατός απέκρουσε τέσσερις επιθέσεις ουκρανικού στρατού στην περιοχή Kupyansk στην περιοχή Kharkov, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μονάδες της Ομάδας Μάχης Δύσης, υποστηριζόμενες από αεροπορία και πυρά πυροβολικού, απέτρεψαν στην περιοχή Kupyansk κατά τη διάρκεια προληπτικών ενεργειών τέσσερις επιθέσεις ομάδων εφόδου του 57ου μηχανοποιημένου πεζικού και της 43ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας του εχθρού στις περιοχές Sinkovka και Ivanovka της περιοχής Kharkov», ενημέρωσε το υπουργείο.
Ρώσοι στρατιωτικοί έπληξαν επίσης ουκρανική ταξιαρχία στην περιοχή Kherson, με την επιχείρηση να οδηγεί στο θάνατο 55 Ουκρανών  στρατιωτικών και την καταστροφή τεσσάρων οχημάτων του εχθρού, πρόσθεσε το υπουργείο.

Ρωσική προέλαση στην κρίσιμη στρατηγικά πόλη Avdiivka, οι ρώσοι κατέλαβαν την βιομηχανική ζώνη

Το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου 2023, τόσο ρωσικές όσο και ουκρανικές πηγές από το μέτωπο επιβεβαίωσαν ότι ο ρωσικός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής στο ανατολικό τμήμα της Avdiivka ή Avdeevka.
Αυτή η βιομηχανική ζώνη έχει γεμίσει με τσιμεντένιες, βαθιές και συνεχώς τροποποιημένες οχυρώσεις από το 2014.
Η απώλεια αυτής της περιοχής αποτελεί σοβαρή ζημιά για την ουκρανική άμυνα στην πόλη.
Η περιοχή βρίσκεται στο λόφο.
Οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν σε άλλη γραμμή άμυνας, όπου παίρνουν θέσεις που είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων.
Η απώλεια του ύψους στη βιομηχανική περιοχή θα απειλήσει επίσης τις ουκρανικές δυνάμεις στα νότια προάστια της Avdeevka επειδή τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ρωσικών πυρών.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka στις 25 Νοεμβρίου και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 24 Νοεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια της Krasnohorivka (7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη βιομηχανική περιοχή και κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Yasynuvata-2 (και οι δύο νοτιοανατολικά της Avdiivka), από την Kamianka (5 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka) και κοντά στο εργοστάσιο οπτάνθρακα της Avdiivka.
Αρκετοί Ρώσοι ενίσχυσαν πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνουν κάποιες ουκρανικές δυνάμεις να αποσύρονται από θέσεις στη βιομηχανική ζώνη στη νότια πλευρά του Avdiivka.
Ρωσικές πηγές υποστήριξαν επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κοντά στο Stepove (4 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) και στο Novokalynove (11 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις ανατολικά και νότια του Novokalynove και κοντά στη Novobakhmutivka (13 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka), Stepove, Avdiivka, Sieverne (6 χλμ δυτικά της Avdiivka) και Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, συνταγματάρχης Oleksandr Shtupun, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μείωσαν την ένταση των αεροπορικών επιδρομών και μείωσαν τον αριθμό των τεθωρακισμένων οχημάτων που δρουν στην κατεύθυνση Avdiivka, αλλά ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να πραγματοποιούν επιθέσεις πεζικού.

25november2023_Ukraine_Avdiivka_map-2.jpg
Luhansk_Battle_Map_Draft_November_252023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_November_252023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_November_252023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_November_252023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_November_252023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_November_252023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης