Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος θα το πίστευε η άλλοτε κραταιά Γερμανία προειδοποιεί για επερχόμενη οικονομική κρίση – Ανίκανη η κυβέρνηση Scholz

Ποιος θα το πίστευε η άλλοτε κραταιά Γερμανία προειδοποιεί για επερχόμενη οικονομική κρίση – Ανίκανη η κυβέρνηση  Scholz
Προειδοποίηση σοκ από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Markus Soeder
Κάποτε η Γερμανία ήταν η ατμομηχανή της Ευρωπαικής οικονομίας αλλά εάν δούμε τι συνέβη στο διάστημα 2009 με 2017 προκύπτει ότι πολλά κεφάλαια από την Νότια Ευρώπη μεταφέρθηκαν στην Γερμανία… οι εισροές έφθασαν στα 950 δισεκ. πάνω από το ΑΕΠ 4 οικονομιών ισοδύναμων με την Ελλάδα…
Η κρίση χρέους της Ελλάδος αλλά και άλλων χωρών όπως Ιταλίας και Ισπανίας είχε ως αποτέλεσμα ο Schaeuble ο πρώην υπουργός Οικονομικών να κάνει εκ του ασφαλούς υποδείξεις αφού το χρήμα έρρεε στην Γερμανία και η Γερμανία φάνταζε μια ασφαλής οικονομικά χώρα…
Δεν πέρασαν λίγα χρόνια – φθάνοντας στο σήμερα – και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Soeder προειδοποίησε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε οικονομική κρίση και ειδικά το κρατίδιο της Βαυαρίας

Προειδοποίηση σοκ από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Markus Soeder

Ο κυβερνών συνασπισμός στη Γερμανία δεν έχει σχέδιο, η Γερμανία βρίσκεται σε μια σοβαρή κρατική κρίση, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που έχει εμφανιστεί στον προϋπολογισμό, δήλωσε ο επικεφαλής του CSU (Χριστιανική Κοινωνική Ένωση) και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Soeder, όπως αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα Welt.
Τώρα θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον κρατικό προϋπολογισμό.
De facto, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην κυβέρνηση» σημείωσε ο Markus Soeder.
Κατά τη γνώμη του Markus Soeder, η ικανότητα του κυβερνώντος συνασπισμού να ηγηθεί της χώρας βρισκόταν σε μεγάλη αμφιβολία γιατί «δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε ηγεσία».
Ο Markus Soeder σημείωσε την ασυνέπεια της πολιτικής της συγκράτησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και ζήτησε αναθεώρηση της ενεργειακής πολιτικής στο σύνολό της και επανεκκίνηση των πυρηνικών σταθμών.
Ο Βαυαρός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι χάρη στη σταθερότητα των δαπανών του προϋπολογισμού «η Γερμανία έχει γίνει μια σπουδαία χώρα».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάγωσε πρόσθετες δαπάνες μέχρι το τέλος του 2023, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης χρημάτων για τη διατήρηση των τιμών της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο μέλλον, η μη προγραμματισμένη χρηματοδότηση θα επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις με έγκριση του τμήματος.
Αυτό το βήμα ήταν συνέπεια της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε παράνομη την αναδιανομή 60 δισ. ευρώ μη διαθέσιμων δανείων από τον πρόσθετο προϋπολογισμό για το 2021, με σκοπό την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, στο ταμείο προστασίας του κλίματος.

Δημοσκόπηση κόλαφος για τον Scholz

Η διάλυση της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του γερμανού καγκελαρίου Scholz θα προκαλούσε θετική αντίδραση στο 49% των Γερμανών, με σχεδόν το 33% να κατηγορεί τον Scholz για την κατάρρευση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του κοινωνιολογικού ινστιτούτου Civey για το περιοδικό Focus.
«Το 49% των ερωτηθέντων θα το βαθμολογούσε θετικά εάν η κυβέρνηση των φαναριών (το όνομα του κυβερνώντος συνασπισμού με βάση τα χρώματα των τριών κομμάτων που το αποτελούν) διαλυόταν και το SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας) κυβερνούσε στο ομοσπονδιακό επίπεδο σε έναν μεγάλο συνασπισμό με την ένωση (από το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατικών και Χριστιανοκοινωνικών Ενώσεων - επιμ.)
Το 36% θα το βαθμολογούσε αρνητικά».
Επίσης, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) παραδέχονται ότι η κατάρρευση του συνασπισμού θα μπορούσε να προκληθεί από την τρέχουσα κατάσταση με τον προϋπολογισμό να έχει παγώσει αφού απαγορεύτηκαν οι πρόσθετες δαπάνες.
Στο πλαίσιο αυτών των γεγονότων, το 64% δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την Γερμανική κυβέρνηση.
«Περίπου το 28% πιστεύει ότι ο καγκελάριος Scholz (SPD) είναι υπεύθυνος (για την κατάρρευση του προϋπολογισμού), το 27% θεωρεί υπεύθυνο τον υπουργό Οικονομίας (Πράσινοι) και το 25% τον υπουργό Οικονομικών τον Lidner (FDP, Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα).
To γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάγωσε τον προϋπολογισμό για πρόσθετες κρατικές δαπάνες μέχρι το τέλος του 2023.
Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο της κατανομής του προϋπολογισμού των διαφόρων υπουργείων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των κυβερνητικών μέτρων για τη διατήρηση των τιμών της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας, και του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF).
Αυτό το βήμα ήταν συνέπεια προηγούμενης απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο κήρυξε παράνομη την αναδιανομή 60 δισεκατομμυρίων δανείων από τον πρόσθετο προϋπολογισμό του 2021 για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού στο ταμείο προστασίας του κλίματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης