Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nagel (Bundesbank): Πρέπει άμεσα να έχουμε καθαρή εικόνα για τα δημοσιονομικά, αλλιώς κινδυνεύουμε

Nagel (Bundesbank): Πρέπει άμεσα να έχουμε καθαρή εικόνα για τα δημοσιονομικά, αλλιώς κινδυνεύουμε
Ο Joachim Nagel τόνισε ότι οι κανόνες για το φρένο χρέους δεν είναι ενδεχομένως τόσο άκαμπτοι όπως εφαρμόζονται σήμερα και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι η Γερμανία θα επιστρέψει «αρκετά γρήγορα» σε ένα λόγο χρέους 60% του ΑΕΠ
Λύση στο θέμα του προϋπολογισμού πρέπει να βρει άμεσα η κυβέρνηση της Γερμανίας, επισήμανε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel.
«Το Βερολίνο πρέπει να δημιουργήσει σαφήνεια για τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2023 και για το 2024», είπε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της νεολαίας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023.
«Οι τελευταίες αναφορές δίνουν ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη εφικτό φέτος».
Αυτό θα ήταν σημαντικό, καθώς «η πιο δύσκολη κατάσταση θα ήταν μια μακρά περίοδος χωρίς σαφήνεια» και με ανοιχτά ζητήματα και εσωτερικές διαμάχες «καθώς αυτό είναι πάντοτε κακό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Το «φρένο χρέους»

Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει προκαλέσει αναταραχή στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Γερμανίας.
Έθεσε υπό αμφισβήτηση τη χρήση ειδικών κεφαλαίων εκτός προϋπολογισμού και ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner αναγκάστηκε να λογοδοτήσει αναδρομικά για το νέο χρέος ύψους περίπου 42 δισ. ευρώ, το οποίο προορίζεται για την ελάφρυνση του βάρους των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ο Nagel τόνισε ότι οι κανόνες για το φρένο χρέους δεν είναι ενδεχομένως τόσο άκαμπτοι όπως εφαρμόζονται σήμερα και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι η Γερμανία θα επιστρέψει «αρκετά γρήγορα» σε ένα λόγο χρέους 60% του ΑΕΠ
Παρόλα αυτά, αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που χρειάζεται πλειοψηφίες και ότι οι πλειοψηφίες αυτές «πρέπει να κινητοποιηθούν».
Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν τον αντίκτυπό τους, αλλά ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, «δεν είμαστε ακόμη εκεί όπου θέλουμε να είμαστε».
Τέλος επεσήμανε ότι η Bundsbank δεν θα χρειαστεί κρατικές ενέσεις για πιθανές απώλειες που συνδέονται με την αγορά ομολόγων καθώς «οι τσέπες των κεντρικών τραπεζών είναι πολύ βαθιές» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης