Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εξέλιξη - ΗΠΑ και Γερμανία σχεδιάζουν να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να γίνουν «βίαιοι συμβιβασμοί»

Νέα εξέλιξη - ΗΠΑ και Γερμανία σχεδιάζουν να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να γίνουν «βίαιοι συμβιβασμοί»
Το βασικό εγχείρημα της Δύσης να χρηματοδοτήσει μια χώρα την Ουκρανία με 233 δισεκ. δολάρια ώστε να αποδυναμώσει την Ρωσία, απέτυχε
Στα παρασκήνια της διπλωματίας σχεδιάζεται το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Το βασικό εγχείρημα της Δύσης να χρηματοδοτήσει μια χώρα την Ουκρανία με 233 δισεκ. δολάρια ώστε να αποδυναμώσει την Ρωσία, απέτυχε.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Αφού δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden και ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz είχαν μια κατ' ιδίαν συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο τον Μάρτιο για σχεδόν μία ώρα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χωρίς τους αρμόδιους ανώτερους συμβούλους τους.

Εκείνη την εποχή, μια ανώνυμη πηγή είπε στο Associated Press ότι οι δύο ηγέτες είχαν βρει λύσεις για όλα τα ζητήματα του κόσμου μόνοι τους.
Ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε εάν έγιναν συμφωνίες ή σχέδια. Σύμφωνα με την επίσημη ανάγνωση της συνάντησης, οι δύο πρόεδροι «αντάλλασσαν απόψεις για τις προοπτικές σε παγκόσμια ζητήματα» και συζήτησαν για τον πόλεμο.

Η αποκάλυψη της Bild

Μήνες αργότερα, η Γερμανική Bild, έκανε μια εντυπωσιακή αποκάλυψη στις 24 Νοεμβρίου 2023 σχετικά με ένα αμερικανο-γερμανικό σχέδιο που επιδιώκει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή, η Bild ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία σκοπεύουν να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία χρησιμοποιώντας μια προσεκτικά βαθμονομημένη σειρά μεταφοράς όπλων.
Σύμφωνα με την Bild, ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δεν σκοπεύουν να ασκήσουν άμεση πίεση στον Zelenksy, τον πρόεδρο της Ουκρανίας, να προσέλθει στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Οι δύο κύριοι υποστηρικτές σε όπλα και κεφάλαια στην Ουκρανία σκοπεύουν να προμηθεύσουν ακριβώς τη σωστή ποσότητα και διαμέτρημα όπλων για να μπορέσει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά, αλλά όχι αρκετά για να απελευθερώσει πλήρως τα εδάφη της.
«Ο Zelensky πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι», είπε η πηγή στην Bild.

Ο Zelensky να πει στον Ουκρανικό λαό ότι πρέπει να διαπραγματευτεί με την Ρωσία

«Θα πρέπει να απευθυνθεί στον Ουκρανικό λαό με τη δική του ελεύθερη βούληση και να εξηγήσει ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».
Γερμανία και ΗΠΑ αναμένουν ότι εάν η Ουκρανία και Ρωσία αρνηθούν να διεξαγάγουν επίσημες διαπραγματεύσεις, το θέμα θα παραμείνει παγωμένο και δεν θα υπάρξει επίσημη συμφωνία.
«Είναι σαν το Μινσκ, μόνο χωρίς το Μινσκ», είπε πηγή της Bild, αναφερόμενος στις συμφωνίες του Μινσκ του 2014 και του 2015, οι οποίες υποτίθεται ότι έδιναν τέλος στη σύγκρουση στο Donbass, αλλά αντ' αυτού προκάλεσαν μια σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που έφθασε έως το 2023.

Υπήρξαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που έδειχναν ότι η Δύση σκοπεύει να αναγκάσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ακόμη και παραχωρώντας εδάφη, καθώς το ΝΑΤΟ και η συμμαχία της Δύσης… αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες. Δυτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν αυτές τις αναφορές, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία είχε τον τελευταίο λόγο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών και κατηγόρησε την Ουκρανία για την έλλειψη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ωστόσο, οι αναλυτές παρατήρησαν ότι οι δηλώσεις του Putin είχαν σκοπό να αυξήσουν την πίεση στη Δύση για να αναγκάσουν την Ουκρανία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τόνισαν ότι ο Putin και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει συχνά ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ενώ υποδεικνύουν ότι στόχος της Ρωσίας παραμένει η απόκτηση εδάφους και η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης.

Τα κατακτημένα εδάφη είναι πλέον ρωσικά και δεν θα επιστραφούν στην Ουκρανία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το Belfer Center στη Harvard’s Kennedy School, η Ρωσία ελέγχει περίπου το 17,5% της ουκρανικής γης, εκτός από την Κριμαία, την οποία απέκτησε το 2014.
Ο Putin υποστηρίζει ότι τα κατακτημένα εδάφη είναι πλέον μέρος της Ρωσίας.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία έχει δεσμευτεί να πολεμήσει έως ότου ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης εγκαταλείψει το έδαφός της παρά τις εκκλήσεις εκείνων εντός της Ουκρανίας για εναλλακτική προσέγγιση.

Αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden και άλλοι δυτικοί ηγέτες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία, υπάρχουν καταγεγραμμένες διαφωνίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2024.
Επιπλέον, καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα είναι πιθανό να συνεχιστούν, υπάρχει ανησυχία για το πώς οι ΗΠΑ θα προμήθευαν στρατιωτικά Ουκρανία και Ισραήλ.
Οι ισχυρισμοί της Bild, λοιπόν, έρχονται σε μια κατάλληλη στιγμή.
Παρεμπιπτόντως, έρχονται σε αντίθεση με ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που ανακοινώθηκε για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αεράμυνας, καθώς το Κίεβο προετοιμάζεται για έναν ακόμη σκληρό χειμώνα.
Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε στις 23 Νοεμβρίου ότι ως μέρος μιας συμφωνίας στρατιωτικής βοήθειας αξίας άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια), η Γερμανία θα δώσει στην Ουκρανία τέσσερα επιπλέον συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς IRIS-T SLM.
Τα συστήματα θα είναι διαθέσιμα από το 2025.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το πακέτο περιλαμβάνει κατευθυντικές αντιαρματικές νάρκες, βλήματα πυροβολικού, δορυφορικές επικοινωνίες, οχήματα αποναρκοθέτησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα άμυνας drones και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.
Αφού αρχικά ήταν απρόθυμη να δώσει οπλισμό, η Γερμανία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius επιβεβαίωσε τις προθέσεις να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια της Γερμανίας στην Ουκρανία ως αντίδραση στους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει τη βοήθεια στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024.

Το Γερμανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι αφού το ουκρανικό προσωπικό ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, ο εξοπλισμός IRIS-T και ένα δεύτερο ραντάρ παρακολούθησης Patriot που μεταφέρθηκε τον Οκτώβριο θα φτάσει στην Ουκρανία έως τέλος 2023.
Η Γερμανία θα υποστηρίξει επίσης άλλες δυνατότητες του συνασπισμού στο μέλλον.
Πρόσθετα μέτρα θα εξεταστούν στην επόμενη συνάντηση για το θέμα αυτό, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο.
Η Ουκρανία λαμβάνει την 51η αποστολή εξοπλισμού από τα αποθέματα του Υπουργείου Άμυνας υπό την κυβέρνηση Biden.
Το πακέτο περιέχει ενισχυμένες δυνατότητες αεράμυνας, πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα και άλλο εξοπλισμό. Το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει ένα επιπλέον σύστημα HIMARS.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν δώσει πάνω από 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποστήριξη ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων ευρωπαϊκών και αμερικανικών αρμάτων μάχης, εκατομμυρίων σφαιρών, συστημάτων αεράμυνας ενώ έχουν δεσμευτεί να παράσχουν και μαχητικά αεροσκάφη F-16.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης