Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Γιατί το Συνταγματικό Δικαστήριο επέβαλε «φρένο» στη δημιουργική λογιστική του Scholz - Κατάρρευση της κυβέρνησης λόγω εκτροχιασμού

Γερμανία: Γιατί το Συνταγματικό Δικαστήριο επέβαλε «φρένο» στη δημιουργική λογιστική του Scholz -  Κατάρρευση της κυβέρνησης λόγω εκτροχιασμού
Η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει δημιουργική λογιστική με δαπάνες που δεν εγγράφονται στον προϋπολογισμό για να αποφύγει την αυτοεπιβεβλημένη δημοσιονομική πειθαρχία, ιδιαίτερα σε θέματα που απαιτούν τεράστιες δημόσιες δαπάνες – Δικαστική αμφισβήτηση των δημοσιονομικών μεγεθών…
Οι Γερμανοί έχουν στην τρέχουσα περίοδο μια μάλλον παράδοξη σχέση με τους δημοσιονομικούς κανόνες τους που σχετίζεται με την ιδιαίτερη επιβολή της προτεσταντική ηθικής, εάν θυμισθούμε τον Weber.
Από τη μία πλευρά, υπάρχει το «φρένο του χρέους», το οποίο περιορίζει το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση στο 0,35% του ΑΕΠ.
Αυτή είναι μια ισχυρή μορφή αυτοελέγχου και ροπής στον ενάρετο δημοσιονοικό κύκλο, η οποία είναι βαθιά ριζωμένη στη γερμανική κουλτούρα και η οποία μπορεί να ανασταλεί μόνο σε περιόδους ακραίας κρίσης, επισημαίνει σε ανάλυση του Erik-Jan van Harn, αναλυτής της μακροοικονομικής στρατηγικής στη Rabobank.
Από την άλλη πλευρά, η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει δημιουργική λογική με δαπάνες που δεν εγγράφονται στον προϋπολογισμό για να αποφύγει την αυτοεπιβεβλημένη δημοσιονομική πειθαρχία, ιδιαίτερα σε θέματα που απαιτούν τεράστιες δημόσιες δαπάνες, όπως η ενεργειακή μετάβαση είτε η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Η παράδοξη αυτή στρατηγική έχει φτάσει πλέον στο όριό της.
Στις 15 Νοεμβρίου το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη αποφάνθηκε ότι 60 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη δαπανηθέντες πόρους για τον Covid (που εγκρίθηκαν με προσωρινή αναστολή του φρένου χρέους) μεταφέρθηκαν αντισυνταγματικά σε ένα ταμείο δράσης για το κλίμα.
Αυτό είναι ένα οδυνηρό πλήγμα για τον συνασπισμό υπό την ηγεσία του Olaf Scholz, καθώς ήρθε λιγότερο από 24 ώρες πριν η Bundestag τελικά εγκρίνει έναν επίπονο διαπραγματευόμενο προϋπολογισμό.
Επιπλέον, αφήνει ένα δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος και αναγκάζει τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως να χορηγεί επιδοτήσεις από το Ταμείο για το Κλίμα και τηn Ενεργειακή Μετάβαση (KTF), το οποίο θα θέσει πολλά από τα έργα που υποστηρίζει ο κυβερνών συνασπισμός σε άμεσο κίνδυνο.
Πολιτικοί από το CDU/CSU έχουν επίσης απειλήσει να καταθέσουν παρόμοια αγωγή κατά της νομιμότητας του Ταμείου Σταθεροποίησης της Οικονομίας (WSF, για το οποίο περισσότερα αργότερα).
Όμως οι ανησυχίες είναι μεγαλύτερες από τη χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού βραχυπρόθεσμα.
Εγείρει επίσης το ερώτημα εάν η χρήση ειδικών κονδυλίων εξακολουθεί να είναι νόμιμη μετά την απόφαση της Καρλσρούης.
Και τα χρηματικά ποσά που εμπλέκονται είναι σημαντικά.
Το Bundesrechnungshof (Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο) δημοσίευσε έναν κατάλογο 29 ειδικών κονδυλίων τον Αύγουστο που ανέρχονται σε 869 δισ. ευρώ, ή πάνω από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ.
Ο Christian Duerr, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος FDP έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι ο αριθμός των  δαπανών εκτός ισολογισμού θα πρέπει να μειωθεί δραστικά και ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της Γερμανίας επρόκειτο να οδηγηθεί σε πλήρη αναθεώρηση μεσοπρόθεσμα.
Σε τρία ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η μελέτη της Robobank:
i) Τι σημαίνει η απόφαση για την επιβίωση του καταρρέοντος κυβερνητικού συνασπισμού;
ii) Τι σημαίνει για τις δαπάνες εκτός προϋπολογισμού;
Και iii) Θα τεθεί εκ νέου υπό αμφισβήτηση το «φρένο του χρέους»;

Μια… κουτσή πάπια ή μια νέα κυβέρνηση;

Ο συνασπισμός του Scholz ήταν πάντα λίγο περίεργος συνδυασμός επειδή οι πολιτικές αντιλήψεις των κομμάτων που συμμετέχουν διαφέρουν σημαντικά.
Η εύρεση συμβιβασμών δεν λειτούργησε καλά για τους εταίρους του συνασπισμού.
Στις δημοσκοπήσεις, οι φιλελεύθεροι (FDP) είναι μόλις πάνω από το εκλογικό όριο του 5%, ενώ το SPD έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του από τις εκλογές του 2021.
Οι Πράσινοι εξακολουθούν να αντέχουν αρκετά καλά.
Ωστόσο, η απόφαση των Ανώτατου Δικαστηρίου θα έδινε στα μέλη του συνασπισμού κάθε κίνητρο να μην προκηρύξουν νέες εκλογές, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορούν να το επιλύσουν από κοινού.

Η δύσκολη εξίσωση

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας δεσμεύτηκε αμέσως ότι θα βρουν έναν τρόπο να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που άφησε η απόφαση της Καρλσρούης.
Όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχουν απλές λύσεις, επισημαίνεται στο report.

Η κυβέρνηση περιορίζεται από το «φρένο χρέους» πράγμα που σημαίνει ότι το κενό θα πρέπει να καλυφθεί με αύξηση των φόρων ή περικοπή δαπανών αλλού.
 Ευτυχώς, το ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ επρόκειτο να δαπανηθεί για αρκετά χρόνια, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε ότι οποιαδήποτε χρήματα έχουν ήδη δεσμευτεί πρέπει να «αποζημιωθούν με άλλα μέσα».
Οι εκτιμήσεις δεν ότι ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner θα πρέπει ακόμα να βρει 37 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) στο πλαίσιο μιας αναθεώρησης του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του 2023.

Κατά συνέπεια, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά το «φρένο» χρέους για να καλύψει την τρύπα στον προϋπολογισμό.
Αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για το δημοσιονομικά συντηρητικό υπέρ των επιχειρήσεων FDP στο οποίο ηγείται ο υπουργός Οικονομικών, το οποίο ήταν περήφανο που αποκατέστησε το φρένο χρέους νωρίτερα φέτος.
Οι προοπτικές είναι λιγότερο βέβαιες για το υπόλοιπο των 60 δισ. ευρώ (περίπου ίσο με το 3% του ετήσιου προϋπολογισμού) καθώς το φρένο χρέους δεν αναστέλλεται για το 2024.
Δεδομένου ότι ο συνασπισμός είναι ήδη διχασμένος, η επίτευξη συμφωνίας θα είναι δύσκολη.

Οι αυξήσεις στη φορολογία

Σημαντικές αυξήσεις φόρων είναι πιθανό να προκαλέσουν veto από το φιλελεύθερο φιλοεπιχειρηματικό κόμμα (FDP) του υπουργού Οικονομικών, ενώ το SPD του Scholz και οι Πράσινοι είναι απίθανο να δεχτούν σημαντικές περικοπές στις δαπάνες για έργα κοινωνικής πρόνοιας ή για το κλίμα εντός του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η αποτυχία εξεύρεσης λύσης σε αυτό το πρόβλημα θα έθετε σε κίνδυνο τον συνασπισμό.
Η ανακατανομή των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αδιάθετα κεφάλαια για τον Covid στα ταμεία για το κλίμα ήταν θετικό στοιχείο για τους Πράσινους, ενώ ταυτόχρονα καθησύχασε τους δημοσιονομικά συντηρητικούς ψηφοφόρους των φιλελεύθερων ότι δεν θα εκδοθεί πρόσθετο χρέος.
Κατά συνέπεια, υπάρχουν κάποια θέματα σχετικά με την επιβίωση του συνασπισμού.
Υπάρχει ακόμη και η φήμη ότι το SPD του Scholz μπορεί να εγκαταλείψει τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους για να σχηματίσουν έναν νέο συνασπισμό με το CDU/CSU.
Αυτό θα επέτρεπε στο SPD να συνεχίσει να κυβερνά και ελπίζουμε να τελειώσει τη θητεία του με θετικό τρόπο, ενώ θα έδινε στο CDU και στον αρχηγό του Friedrich Merz είναι μια ευκαιρία να αποκτήσει εμπειρία σε υπουργικό ρόλο πριν ξεκινήσει τις εκλογές.
Λαμβάνοντας υπόψη το προβάδισμα του CDU/CSU στις δημοσκοπήσεις, δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανό αποτέλεσμα, ωστόσο, καθώς το CDU/CSU έχει περισσότερα να κερδίσει από έναν νέο γύρο εκλογών, επισημαίνεται από την Robobank.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι ο σημερινός συνασπισμός θα επιβιώσει, ίσως επεκτείνοντας τους κανόνες του φρένου του χρέους (π.χ. συγχέοντας την κυκλική συνιστώσα όσον αφορά τη χρήση των κονδυλίων) αν και… με τα χέρια δεμένα.
Μια λύση πιθανότατα συνεπάγεται συνδυασμό χαμηλότερων κρατικών δαπανών, καθώς και θυσία οποιουδήποτε περιθωρίου για απρογραμμάτιστες δημοσιονομικές πρωτοβουλίες, κάτι που δεν είναι ακριβώς το ιδανικό τώρα που η οικονομία επιβραδύνεται και δεδομένων των πολλών προκλήσεων που παράγονται από τα γεωπολιτικά δεδομένα.

Θα απειλήσει η απόφαση τη χρήση ειδικών κονδυλίων;

Η χρήση ειδικών κονδυλίων από τις γερμανικές κυβερνήσεις χρονολογείται από ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το 1924 που επέτρεπε στο Reichsbahn (σιδηρόδρομο) και στο Reichspost (υπηρεσία ταχυδρομείου) να εκδίδουν τα δικά τους ομόλογα.
Έκτοτε, έχουν δημιουργηθεί πολλά ειδικά ταμεία για την υποδοχή επενδύσεων για μακροπρόθεσμα έργα, όπως η ανοικοδόμηση της οικονομίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ή η επανένωση στη δεκαετία του 1990.
Αυτά τα ειδικά κονδύλια είναι διακριτές οντότητες που υπάρχουν αποκλειστικά για την εκτέλεση ενός συγκεκριμένου έργου και η διαχείριση τους γίνεται χωριστά από άλλα ομοσπονδιακά περιουσιακά στοιχεία.
Αποτελούν επίσης εξαίρεση από τη συνταγματική αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, επομένως το φρένο του χρέους δεν τους επηρεάζει.
Μόνο μεταφορές προς ή αναλήψεις από ειδικά κονδύλια πρέπει να περιλαμβάνονται στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Η πολιτική αντιπαράθεση και το νέο χρέος

Το Bundesrechnungshof, σε συνεργασία με την Bundestag και την Bundesrat (κάτω και άνω βουλή), είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη των εν λόγω ειδικών ταμείων.
Ο πρώτος εξέφρασε πρόσφατα ορισμένες σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση αυτών των κεφαλαίων.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο υποστήριξαν ότι η χρήση ειδικών κεφαλαίων πρέπει να μειωθεί επειδή κρύβει τον πραγματικό καθαρό δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Bundesrechnungshof, μόνο το ένα δέκατο των κεφαλαίων συγχρηματοδοτείται στην πραγματικότητα απευθείας από την κυβέρνηση, με τα υπόλοιπα να χρηματοδοτούνται από δάνεια από την ίδια την οντότητα (με την σιωπηρή υποστήριξη της κυβέρνησης).
Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια λειτουργούν αποτελεσματικά ως χρέος που έχουν ανατεθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες με τη δυνατότητα για νέο χρέος να μειώνει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Αξιολόγηση σε τακτική βάση

Το μέρος της έκθεσης που εξέπληξε περισσότερο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ήταν ο ισχυρισμός του Bundesrechnungshof ότι τα υπάρχοντα κεφάλαια πρέπει να αξιολογούνται σε τακτική βάση και ότι η συνέχισή τους πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ιδιαίτερα για το Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας (WSF).
Το ταμείο ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ιδρύθηκε το 2020 για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αργότερα επεκτάθηκε για να παρέχει υποστήριξη για υψηλότερες τιμές ενέργειας.
Το Bundesrechnungshof υποστηρίζει τώρα ότι η άδεια πίστωσης του WSF ίσχυε μόνο το 2022, αλλά ότι το Υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποίησε οικονομικά τρυκ για να εξαντλήσει πλήρως τις δανειακές δυνατότητες του ταμείου χωρίς πραγματικό δανεισμό, ώστε να μπορεί να ξοδέψει τα χρήματα το 2023-2024.
Δεδομένου του γεγονότος ότι μέχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί μόνο 30 δισεκατομμύρια ευρώ, υπάρχει ακόμα μεγάλη δύναμη πυρός στο ταμείο (4,5% του ΑΕΠ).
Δεδομένου ότι το φρένο χρέους αποκαταστάθηκε νωρίτερα φέτος, αυτό ήταν σε άμεση αντίθεση με το σύνταγμα (αν και το φρένο χρέους μόλις ανεστάλη προσωρινά ξανά).
Δεδομένου του γεγονότος ότι ένας από τους επόπτες των ειδικών ταμείων έχει ήδη θέσει τις βάσεις για δικαστική αμφισβήτηση και το γεγονός ότι το CDU/CSU έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να δράσουν σε αυτή την κατεύθυνση, είναι πιθανό κίνδυνο ο συνασπισμός να πρέπει να αντιμετωπίζει μια άλλη σημαντική «τρύπα» στον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, δεν είναι αναμενόμενο ο συνασπισμός θα επιβιώσει από έναν τέτοιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης