Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για την Ουκρανία: Ξέμεινε από πυρομαχικά - Matviychuk (Συνταγματάρχης): Στον αέρα ο Zelensky

Αντίστροφη μέτρηση για την Ουκρανία: Ξέμεινε από πυρομαχικά - Matviychuk (Συνταγματάρχης): Στον αέρα ο Zelensky
Οι τρομακτικές απώλειες σε ζωές και όπλα, έχουν «στεγνώσει» την Ουκρανία από πυρομαχικά, στρατιώτες και ελπίδα για οποιαδήποτε καλή έκβαση
(upd14)Εμπρός στο απόλυτο αδιέξοδο η Ουκρανία, συνεχίζει να μετρά τρομακτικές απώλειες σε ζωές και όπλα, που την έχουν «στεγνώσει» από πυρομαχικά, στρατιώτες και ελπίδα, να ετοιμάζεται να ζήσει αυτό που απευχόταν εξ'αρχής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Ρωσία στο έδαφός της: την ήττα...  και να πρέπει να διαπραγματευτεί όρους που σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να ακούσει.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα που εκ των υστέρων παραδέχονται πως θα έπρεπε να έχουν αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε η Ρωσία και που είχε αποκλειστεί αβλεπί.
Ένας από τους Ουκρανούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν την άποψη αυτή είναι ο Davyd Arakhamia,Επικεφαλής του Κόμματος Zelensky «Υπηρέτης του Λαού».

Στο μέτωπο του πολέμου

Το ρωσικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Battlegroup Center) χτύπησε περισσότερους από 200 στόχους στην κατεύθυνση Krasny Liman σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.
Ο επικεφαλής του κέντρου τύπου της ομάδας Alexander Savchuk πρόσθεσε ότι στην περιοχή του δασαρχείου Serebryanskoye, η ομάδα μάχης νίκησε την 12η ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων του Azov και επίσης κατέρριψε ένα εχθρικό drone στην περιοχή Kremennaya.
Τα στρατεύματα του Battlegroup Center έπληξαν περισσότερους από 200 στόχους στην κατεύθυνση Krasny Liman και επιτέθηκαν επίσης στο προσωπικό και τον εξοπλισμό της ταξιαρχίας Azov (απαγορευμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία), δήλωσε στο TASS ο επικεφαλής του κέντρου τύπου της ομάδας, Alexander Savchuk.
«Στην κατεύθυνση Krasny Liman, μονάδες του Κέντρου Επιχειρήσεων πραγματοποίησαν πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές χτυπώντας 200 στόχους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θέσεων διοίκησης και παρατήρησης, πέντε περιοχών συσσώρευσης εξοπλισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις περιοχές Serebryanka, Yampolovka, Chervona Dibrova, Torskoye», είπε ο Savchuk.
Πρόσθεσε ότι στην περιοχή του δασαρχείου Serebryanskoye, η ομάδα μάχης νίκησε το προσωπικό και τον εξοπλισμό της 12ης ταξιαρχίας των ειδικών δυνάμεων του Azov και επίσης κατέρριψε ένα εχθρικό drone στην περιοχή Kremennaya. «Οι απώλειες του εχθρού προς αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε έως και 100 στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και δύο φορτηγά», είπε ο επικεφαλής του κέντρου τύπου.


Τρομακτικές οι απώλειες των Ουκρανών

Η Ρωσία απέκρουσε 22 ουκρανικές επιθέσεις και το Κίεβο έχασε περισσότερους από 1.680 στρατιώτες στο Donetsk σε λίγα 24ωρα, ανέφερε την Παρασκευή 24/11 το βράδυ αργά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι απώλειες του εχθρού σε αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε πάνω από 1.680 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, τέσσερα τανκς, δέκα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 18 αυτοκίνητα και 14 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Η Ρωσία απέκρουσε 11 ουκρανικές επιθέσεις και το Κίεβο έχασε 435 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην κατεύθυνση του Zaporizhya την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το υπουργείο.
Ο ουκρανικός στρατός έχασε περισσότερους από 625 στρατιώτες στην κατεύθυνση του Νότιου Donetsk, ανέφερε το υπουργείο.
«Οι απώλειες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας για την καθορισμένη περίοδο ανήλθαν σε πάνω από 625 στρατιωτικούς, επτά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 16 οχήματα και 13 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου», πρόσθεσε το υπουργείο.
Η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από 305 στρατιώτες στην κατεύθυνση του Kupyansk και 405 στρατιώτες στην κατεύθυνση της Kherson, ανέφερε το υπουργείο, ενώ απέκρουσε 10 ουκρανικές επιθέσεις στην κατεύθυνση του Krasny Lyman , ανέφερε το υπουργείο.
«Οι συνολικές απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανήλθαν σε περισσότερους από 740 στρατιώτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 15 οχήματα και τρία πυροβόλα», κατέληξε το υπουργείο.

Επίθεση με drones-καμικάζι  στο Κίεβο

Ευρείας κλίμακας ρωσική επίθεση με drones-καμικάζι δέχτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες το Σάββατο 25/11 και επί έξι ώρες το Κίεβο, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές τραυματίστηκαν από συντρίμμια τουλάχιστον πέντε άμαχοι, σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Vitaly Klitschko.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερα από 70 ιρανικής κατασκευής drones Shahed εναντίον της χώρας του στη διάρκεια της νύκτας, καταγγέλοντας ότι η επίθεση, που σημειώθηκε την ημέρα κατά την οποία η Ουκρανία θυμάται τον λιμό Χολοντόμορ του 1932-33, όταν έχασαν τη ζωή τους αρκετά εκατομμύρια Ουκρανοί, ήταν μια ενέργεια «σκόπιμης τρομοκρατίας (...)
Η Μόσχα αρνείται ότι οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν από μια σκόπιμη πολιτική γενοκτονίας και επισημαινει ότι Ρώσοι αλλά και άλλες πολίτες άλλων εθνοτήτων υπέφεραν επίσης από τον λιμό.

Matviychuk (Συνταγματάρχης ε.α.): Χωρίς πυρομαχικά, χωρίς στρατιώτες καμία ελπίδα: Πώς η έλλειψη οβίδων και το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού της Ουκρανίας οδηγούν τις εξελίξεις, όχι στην κατεύθυνση που θέλει το Κίεβο
αα_1.webp
Η Ουκρανία ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του ελλείμματος βλημάτων διαμετρήματος 155 mm μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Πόσο μπορεί να αντέξει;
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παραπονέθηκε στον δυτικό Τύπο ότι οι παραδόσεις βλημάτων διαμετρήματος 155 mm από το ΝΑΤΟ είχαν μειωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.
«Πραγματικά επιβράδυναν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
"Δεν είναι όπως είπαν οι ΗΠΑ!"
Αμερικανικά δημοσιεύματα επικαλούνται Ουκρανούς αξιωματούχους ότι η προσφορά βλημάτων πυροβολικού έχει πρόσφατα πέσει κατακόρυφα "κατά περισσότερο από 30%".
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η μείωση των παραδόσεων πυρομαχικών δεν έχει «καμία απολύτως σχέση με αυτό που συμβαίνει στη Γάζα».
«Πράγματι, υπάρχει μια απότομη μείωση της έντασης των πυρών [στη ζώνη σύγκρουσης]», είπε στο Sputnik ο Anatoly Matviychuk, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και ε.α. συνταγματάρχης, ο οποίος έχει εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και τη Συρία.
"Η Ουκρανία δεν έχει την ικανότητα να παράγει δυτικά πυρομαχικά και αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι το μόνο που αντιμετωπίζει.
Θα μπορούσαν να είχαν παραγάγει σοβιετικά βλήματα, αλλά οι βιομηχανικές τους ικανότητες έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές.

Ο Matviychuk εξήγησε ότι επί του παρόντος η Ρωσία χρησιμοποιεί περίπου 25.000 έως 50.000 οβίδες διαφόρων διαμετρημάτων την ημέρα.
Οι Ουκρανοί απαντούν τώρα με μόλις 7.000-11.000 οβίδες.
Αντίθετα, έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στις τρομοκρατικές δραστηριότητες και  πυροβολούν κατά αμάχων.
Ο απόστρατος συνταγματάρχης σημείωσε ότι ενώ ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει εντατικά τις κατοικημένες περιοχές του Donbass, η δραστηριότητά τους στο μέτωπο μειώνεται σταθερά.
«Και δεν έχει υπεροχή στον αέρα», συνέχισε ο απόστρατος συνταγματάρχης.
"Η ισχύς πυρός του πυροβολικού και των όπλων μεγάλου βεληνεκούς [της Ουκρανίας] που της παρέχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μειώνεται.
Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον –ειδικά κατά τους χειμερινούς παγετούς– θα αρχίσουν να υφίστανται ήττες από άποψη
Οι απώλειες είναι ήδη υψηλές, μας έλεγε [ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ] Konashenkov ότι 100 σκοτώθηκαν, 200 σκοτώθηκαν, αλλά τώρα οι αριθμοί είναι τρελοί - 600, 700, 800, 1000.
Ως στρατιωτικός, καταλαβαίνω ότι αυτές οι απώλειες είναι πολύ κρίσιμες».

Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο μεσολάβησης στην Ουκρανία

«Στις ΗΠΑ διεξάγεται ένας πολύ δραματικός πολιτικός αγώνας», είπε ο Matviychuk.
«[Οι ΗΠΑ],θα αρχίσουν να κάνουν κάποια άσχημα πράγματα εναντίον μας, αλλά σε μικρότερο βαθμό, επειδή ήλπιζαν ότι η Ρωσία θα έχανε τελικά και θα έβγαιναν από την κρίση και θάφτηκαν ακόμη πιο βαθιά μέσα σε αυτή.
Και όποιος κι αν έρθει στην εξουσία, δεν έχει σημασία για τη [Ρωσία], θα φροντίσει για το πιο σημαντικό του καθήκον την ευημερία της Αμερικής.
Και στην Αμερική ευημερία σημαίνει κέρδος.
Και το κέρδος εξαρτάται από την ανάπτυξη του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος.
Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα για να προμηθεύσουν αυτόν τον πόλεμο [proxy] και να τον τραβήξουν στα άκρα.
Όσο μπορούν.
Θα μπορούν να το κάνουν αυτό
Λοιπόν, ας περιμένουμε να τελειώσουν οι εκλογές.
Επειδή πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές αρχίζουν να λένε: "Ας σταματήσουμε, κοιτάξτε, έχουμε χρέη.
Έχουμε εσωτερικά προβλήματα, έχουμε μια διάσπαση στην κοινωνία».
Θα προμηθεύσει η Ευρώπη περισσότερα πυρομαχικά στο Κίεβο;
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους παραδέχτηκε ότι η ΕΕ είναι απίθανο να πετύχει τον στόχο του ενός έτους να στείλει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ, η ουσία του θέματος είναι ότι η Ουκρανία καταναλώνει τα πυρομαχικά πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσαν να τα παράγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ.
"Τώρα οι αποθήκες είναι άδειες ή υπάρχει ένα νομικό ελάχιστο που δεν μπορεί να δώσει ένα συγκεκριμένο κράτος.
Και αυτό δεν είναι αρκετό", είπε ο Zelensky στον Τύπο την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Matviychuk, η αποστράγγιση των αποθεμάτων του στρατού της ΕΕ είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος...:

Οι Ευρωπαίοι έχουν πια αμφιβολίες για τη διοχέτευση περισσότερων πυρομαχικών και χρημάτων στην Ουκρανία.

Θα προμηθεύσει η Ευρώπη περισσότερα πυρομαχικά στο Κίεβο;
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius παραδέχτηκε ότι η ΕΕ είναι απίθανο να πετύχει τον στόχο του ενός έτους να στείλει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
«Τώρα στην Ολλανδία, ο νέος πρωθυπουργός, που κέρδισε τις εκλογές, αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα της προμήθειας εξοπλισμού και όπλων [στην Ουκρανία]», είπε ο ειδικός.
"Νομίζω ότι η ίδια η Ευρώπη έχει κολλήσει σε μια αρκετά ενδιαφέρουσα κατάσταση.
Δεν υπάρχει φυσικό αέριο, ή το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβό, η οικονομία έχει αρχίσει να καταρρέει.
Οι Γερμανοί άρχισαν να βλέπουν το φως, ειδικά οι ανατολικοί, που φαίνεται ότι είχαν οι Αμερικανοί
Έτσι, νομίζω ότι καθώς αυτή η σύγκρουση συνεχίζεται, η Ευρώπη θα αρχίσει να απομακρύνεται από την Ουκρανία.
Πρέπει να λύσουν τα δικά τους προβλήματα, όχι τα προβλήματα της Ουκρανίας", είπε.

Τα μεγάλα κράτη της ΕΕ δεν θα προσαρμόσουν τις οικονομίες τους για χάρη της Ουκρανίας

Ο Matviychuk αμφιβάλλει ότι η Ευρώπη θα επικεντρώσει την οικονομία της στην παραγωγή οβίδων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο εγγύς μέλλον για να καλύψει τις ανάγκες του Κιέβου.
«Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού οι τελευταίες έχουν καταλάβει την αγορά όπλων σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο απόστρατος συνταγματάρχης. "Η Ευρώπη έχει συνηθίσει να αγοράζει τα πάντα έτοιμα.
Ο επαναπροσανατολισμός της οικονομίας της για στρατιωτικοποίηση και η παραγωγή των δικών τους [όπλων] δεν είναι κερδοφόρος γι' αυτές.
Νομίζω ότι ακόμη και ανεπτυγμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία είναι απίθανο να αρχίσουν να προσαρμόζουν ολόκληρες τις οικονομίες τους σε στρατιωτικά πρότυπα.
Μπορούν να τη βελτιώσουν λίγο, να αυξήσουν την παραγωγή, αλλά δεν θα αναπτύξουν τη στρατιωτική οικονομία με φρενήρεις ρυθμό», τόνισε.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Matviychuk πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να περιμένει.
Αναμένει κάποιου είδους πρόοδο, την πιθανή υποχώρηση της Ουκρανίας από θέσεις ή, πιθανώς, ακόμη και ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησε το Κίεβο.
Σε κάθε περίπτωση ο Ουκρανός πρόεδρος είναι στον... αέρα!» κατέληξε.

Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο Ουκρανικός στρατός, λιποτακτούν μαζικά


Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω του υψηλού επιπέδου λιποταξίας μεταξύ των στρατιωτικών, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Οι Ουκρανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τώρα το μέτωπο μαζικά σε μεγάλους αριθμούς.
Υπάρχουν πολλοί διοικητές που παραδίδουν ολόκληρες μικρές μονάδες επειδή δεν μπορούν να απομακρύνουν τους τραυματίες.
Σύμφωνα με τον Douglas McGregor, η σύγκρουση έχει χαθεί για την Ουκρανία και ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου, Zelensky, έχει ελάχιστους οδούς διαφυγής.
«Ο Zelensky εξόργισε εκατομμύρια Ουκρανούς, τους οδήγησε στον δρόμο προς την πραγματική καταστροφή.
Συνήθως αυτό τελειώνει άσχημα για έναν ηγέτη» κατέληξε ο Douglas McGregor.
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να προχωρήσουν στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye εδώ και 6 μήνες, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με ξένο εξοπλισμό αλλά η αντεπίθεση απέτυχε.
Οι Ουκρανοί έχουν χάσει 3.500 τεθωρακισμένα και άλλα τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού και 104.000 στρατιώτες.

Responsible Statecraft: Οι ΗΠΑ πρέπει να δεχθούν πλήρη άρση κυρώσεων ώστε η Ρωσία να δεχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν μια πλήρης αποτυχία και θα πρέπει να αρθούν για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία αναφέρει το αμερικανικό Responsible Statecraft
«Οι δυτικές χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη σκληρή αλήθεια: οι κυρώσεις και τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μπορεί να γίνουν απαραίτητη θυσία για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», τονίζει το Responsible Statecraft.
Επέστησε επίσης την προσοχή στα αντίμετρα με τα οποία η Ρωσία μπόρεσε να αντισταθεί στον οικονομικό πόλεμο.
Το Responsible Statecraft υπενθύμισε ότι η Τράπεζα της Ρωσίας «πολύ γρήγορα» απάντησε στις κυρώσεις της Δύσης, περιορίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων στο εξωτερικό και αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 20%.
Το Responsible Statecraft πρόσθεσε ότι οι περιορισμοί δεν εμπόδισαν την ανάπτυξη του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου.
Οι δυτικοί πολιτικοί υποτίμησαν σημαντικά την προθυμία των χωρών σε όλο τον κόσμο να αγνοήσουν τους οικονομικούς περιορισμούς.
Επιπλέον, αναφέρει το Responsible Statecraft, οι δηλώσεις των δυτικών για την επικείμενη «κατάρρευση» της ρωσικής οικονομίας είχαν σκοπό να παρηγορήσουν τους ψηφοφόρους που υποφέρουν από τις «παράπλευρες» συνέπειες των περιοριστικών πολιτικών.
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν γίνει το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα αποτυχίας της πολιτικής κυρώσεων σε παγκόσμια κλίμακα ανέφερε το Responsible Statecraft.

American Conservative: Σε απόγνωση ο Zelensky, λιγοστεύουν όσοι πιστεύουν στη νίκη της Ουκρανίας

Σε απόγνωση είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, καθώς αρχίζει να διαπιστώνει ότι ολοένα και περισσότεροι Δυτικοί σύμμαχοι του αρχίζουν να πιστεύουν πως δεν πρόκειται η σύγκρουση με τη Ρωσία να έχει θετικό και ευνοϊκό αποτέλεσμα για το Κίεβο.
Αυτό υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα The American Conservative.
«Ο Zelensky έφτασε σε απόγνωση, εκφράζοντας την άποψη ότι «κανείς δεν πιστεύει στη νίκη μας όσο εγώ. Κανείς».
Ακόμη και οι στρατιωτικοί διοικητές του είναι απρόθυμοι να υπακούσουν στις εντολές του για την εκτέλεση αναποτελεσματικών επιθετικών επιχειρήσεων» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως είναι απαραίτητο σε αυτές τις συνθήκες όπου στο Κίεβο εξαντλείται το ανθρώπινο δυναμικό, να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
«Προτεραιότητα πρέπει να είναι ο τερματισμός της σύγκρουσης τόσο για να σταματήσει η καταστροφή της Ουκρανίας όσο και για να αποτραπεί η κλιμάκωση» αναφέρει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης