Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται την πλήρη αποτυχία της επιστράτευσης - Προτείνουν ακόμα χαμηλότερη ηλικία στράτευσης

Ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχονται την πλήρη αποτυχία της επιστράτευσης - Προτείνουν ακόμα χαμηλότερη ηλικία στράτευσης
Θέλουν «αντιδημοφιλή» μέτρα για το στράτευμα, όπως η παραπέρα μείωση του ηλικιακού ορίου στράτευσης
Σχετικά Άρθρα
Η κατάσταση με την κινητοποίηση των Ουκρανών στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μπορεί να περιγραφεί ως πλήρης αποτυχία και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα για τις ουκρανικές αρχές.
Αυτή η εκτίμηση δεν έγινε από κάποιον Ρώσο, αλλά τουναντίον από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Άμυνας και Πληροφοριών της Βερχόβνα Ράντα [Ουκρανική Βουλή] Roman Kostenko.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι τώρα έχουμε προβλήματα με την επιστράτευση, θα έλεγε κανείς, μια αποτυχία με την κινητοποίηση», τόνισε χαρακτηριστκά ο Kostenko σε συνέντευξή του στο ουκρανικό ραδιόφωνο NV.
Κατά τη γνώμη του, η αποτυχία ξεκίνησε αφού η Ουκρανία άρχισε να απομακρύνει τους επικεφαλής και τους υπαλλήλους στρατιωτικών γραφείων εγγραφής και στρατολόγησης από τις θέσεις τους λόγω μαζικών φαινομένων διαφθοράς στις αντίστοιχες υπηρεσίες.
«Αυτή είναι μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξουμε γρήγορα, γιατί αν δεν κάνουμε τίποτα τώρα, θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα», πιστεύει ο Kostenko.
Κατά την εκτίμησή του, «τώρα το πρόβλημα της επιστράτευσης είναι ακόμη πιο οξύ από το πρόβλημα με την έλλειψη οβιδών».
Επιπλέον, σε μία παρακινδυνευμένη παρέμβαση ο βουλευτής επεσήμανε πως το θέμα της ενίσχυσης της επιστράτευσης δεν πρέπει να αποφασίζεται από τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων Valeriy Zaluzhny, αλλά από την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή, ο Kostenko σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν «αντιδημοφιλείς αποφάσεις» στην Ουκρανία, όπως η περαιτέρω μείωση της ηλικίας στράτευσης.
Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, γενική επιστράτευση έχει κηρυχτεί και παρατείνεται επανειλημμένα στην Ουκρανία, ενώ οι αρχές της χώρας κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν άνδρες στρατιωτικής ηλικίας να αποφύγουν την κλήση στο πολεμικό μέτωπο.
Συγκεκριμένα, τους απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ εκδίδονται κλήσεις σε κρατικές υπηρεσίες, στους δρόμους και σε χώρους με πολύ κόσμο.
Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ένας μεγάλος αριθμός ανδρών κυριολεκτικά δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για μήνες για να αποφύγουν να σταλούν σε ζώνη μάχης.
Πρόσφατα, μάλιστα, προέκυψαν διαφωνίες στο ανώτατο επίπεδο και ειδικότερα μεταξύ του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων Zaluzhny, ο οποίος δεν πιστεύει στην ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να επιφέρουν μία θετική εξέλιξη στο μέτωπο, και του Ουκρανού προέδρου Vladimir Zelensky, ο οποίος υπόσχεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για μια αντεπίθεση.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Zaluzhny, σε άρθρο του για τον Economist, παραδέχτηκε ότι η σύγκρουση για την Ουκρανία είχε φτάσει σε αδιέξοδο.
Σε συνέντευξή του στο ίδιο περιοδικό, είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο στο μέτωπο.
Το γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας επέκρινε αυτή τη θέση και λίγο αργότερα, ο ίδιος ο Zelensky επανεπιβεβαίωσε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει την επίθεσή του φέτος και του χρόνου, παρόλο που η ουκρανική αντεπίθεση αντιμετωπίζει δυσκολίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης