Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτo φιάσκο του Ισραήλ - Είχαν στοιχεία για επίθεση της Hamas, τα απέρριψαν ως σενάριο φαντασίας

Απίστευτo φιάσκο του Ισραήλ - Είχαν στοιχεία για επίθεση της Hamas, τα απέρριψαν ως σενάριο φαντασίας
Οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν
Σχετικά Άρθρα

Σε μία αδιανόητη αποκάλυψη προχωρούν οι Financial Times, καθώς όπως μεταδίδουν το Ισραήλ είχε στοιχεία για την επίθεση της Hamas, τα οποία απέρριψε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών απέρριψε λεπτομερή προειδοποίηση που προέβλεπε την επιδρομή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου 2023, αποκαλώντας το «φανταστικό σενάριο».
Φύλακες στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, μεταξύ των οποίων γυναίκες στρατιώτες που παρακολουθούν και αναλύουν συνεχή ροή βίντεο και άλλων δεδομένων που συγκεντρώθηκαν κοντά στον ηλεκτρονικό φράχτη που περιβάλλει τον θύλακα, εβδομάδες πριν από την επίθεση έστειλαν λεπτομερή αναφορά στον υψηλόβαθμο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών της νότιας διοίκησης, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.

Συγκεκριμένες προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Η αναφορά, η οποία στάλθηκε μέσω ασφαλούς συστήματος επικοινωνίας, περιείχε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις, όπως ότι η Hamas έχει διεξαγάγει ειδική εκπαίδευση προκειμένου να ανατινάξει συνοριακούς σταθμούς σε διάφορα σημεία, να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος και να καταλάβει κιμπούτς, ανέφερε πηγή με άμεση γνώση του περιεχομένου της εν λόγω προειδοποίησης.

Τεράστιο φιάσκο των μυστικών υπηρεσιών

Οι χαμηλόβαθμοι στρατιώτες προειδοποίησαν επίσης ότι πολλά βίντεο έδειχναν πως η Hamas έκανε πρόβες τη σύλληψη ομήρων και ότι ένιωθαν πως επίκειται επίθεση, ανέφερε η πηγή.
Το σημείωμα εστάλη αφού εθεάθη να επιβλέπει την εκπαίδευση υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Hamas, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους φρουρούς ως μέλος βάσης δεδομένων που διατηρούσε η Μονάδα 8200 του ισραηλινού σώματος πληροφοριών.
«Πρόκειται για σενάριο φαντασίας», απάντησε από την πλευρά του ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών.
«Μετά τον πόλεμο θα διεξαχθεί διεξοδική έρευνα για να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες», έχει αναφέρει ο ισραηλινός στρατός (IDF).
Οι δύο πηγές πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν όχι μόνο επειδή προέρχονταν από κατώτερους στρατιώτες, αλλά επειδή αμφισβητούσαν την πεποίθηση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι είχε περιορίσει τη Hamas μέσω του τιμωρητικού αποκλεισμού της στον θύλακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης