Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πότε αναμένεται η διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου από Κύπρο προς Γάζα

Πότε αναμένεται η διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου από Κύπρο προς Γάζα
Ένα τέτοιο σενάριο φέρνει στο προσκήνιο την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας η πρόταση με την ονομασία «Αμάλθεια», φαίνεται να είναι η πιο ελκυστική, ανέφερε ο κ. Φυτιρής
Την εκτίμηση ότι η διεθνής κοινότητα θα αναγκαστεί να υλοποιήσει ένα Σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα εξέφρασε ο υποναύαρχος εν Αποστρατεία, Κωνσταντίνος Φυτιρής μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση.
Ένα τέτοιο σενάριο φέρνει στο προσκήνιο την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας η πρόταση με την ονομασία «Αμάλθεια», φαίνεται να είναι η πιο ελκυστική, ανέφερε ο κ. Φυτιρής.
«Πιστεύω πως αυτό το Σχέδιο είναι της Κυπριακής Δημοκρατίας, για διάφορους λόγους. Είναι η εγγύτητα προς την Γάζα, και απαιτείται ένας χώρος που θα συγκεντρώνεται όλη αυτή η βοήθεια, θα ελέγχεται, και θα ελέγχεται και με την παρατήρηση των Ισραηλινών, γιατί δεν πρόκειται να φτάσει βοήθεια στη Γάζα, αν δεν είναι πλήρως ελεγμένη ότι δεν μεταφέρονται υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών ή άλλων εκρηκτικών υλών»
Ένας άλλος λόγος, που κατά τον κ. Φυτιρή, κερδίζει έδαφος η κυπριακή πρωτοβουλία, είναι διότι η ανθρωπιστική βοήθεια βολεύει να φτάσει στη Γάζα δια θαλάσσης.
Αφενός γιατί η Γάζα δεν διαθέτει αεροδρόμιο για να προσεγγιστεί από αέρος, και αφετέρου, αν φτάσει αεροπλάνου στο Ισραήλ, θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία εκφόρτωσης και επαναφόρτωσης σε φορτηγά. Κάτι που συνεπάγεται επιπλέον πολύτιμο χρόνο.
Σημείωσε εντούτοις πως για να εφαρμοστεί η «Αμάλθεια» απαιτείται η συνεργασία και με άλλα κράτη, τα οποία πρέπει να διαθέσουν κατάλληλα πλοία για μεταφορά αυτής της βοήθειας στη Γάζα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης