Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Ισραήλ οι 24 όμηροι της Hamas, ελεύθεροι 39 Παλαιστίνιοι - Biden: Ρεαλιστικές οι πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός

Στο Ισραήλ οι 24 όμηροι της Hamas, ελεύθεροι 39 Παλαιστίνιοι - Biden: Ρεαλιστικές οι πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός
Σημειώνεται ότι μαζί με τη σταδιακή απελευθέρωση των 50 Ισραηλινών ομήρων θα γίνει και η επιστροφή Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές
(upd) Παρέληφθησαν από την υπηρεσία πληροφοριών Shin Βet οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι, αφού προηγουμένως διήλθαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από τη Λωρίδα της Γάζας.
Την είδηση ότι οι απαχθέντες έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους επιβεβαίωσαν με επίσημη ανακοίνωσή τους και οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF).
Ο πρωθυπουργός Beniamin Netanyahu χαιρέτισε την απελευθέρωση συμπατριωτών του, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων.
«Θέλω να σας τονίσω, στις οικογένειες των ομήρων και σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ:
Έχουμε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και έχουμε δεσμευτεί πως θα επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».
Από την πλευρά του, ο Benny Gantz, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, «χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο λιγοστοί εκ των ομήρων απελευθερώθηκαν σήμερα.
Χαρακτήρισε «ηθική επιταγή» να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.
Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Hamas είναι οι: Hannah Katzir (76 ετών), Margalit Mozes (77 ετών), Yafa Ader (85 ετών), Channah Peri (79 ετών), Adina Moshe (72 ετών), Danielle Aloni (45 ετών) και Emilia Aloni (6 ετών), Ruthi Mondar (78 ετών), Keren Mondar (54 ετών) και Ohad Mondar (9 ετών), Aviv Asher (2 ετών), Raz Asher (5 ετών) και Doron Katz-Asher (34 ετών).
Aπό τους απαχθέντες η Daniele Aloni, που απήχθη από το κιμπούτς Nir Oz μαζί με την κόρη της Emilia, είχε εμφανιστεί σε προπαγανδιστικό βίντεο της Hamas.
Η Hanna Katzir, η οποία είχε κηρυχθεί «νεκρή» τις προηγούμενες ημέρες από την Ισλαμική Τζιχάντ
hanna-katzir.jpg
Η 85χρονη Yaffa Adar απήχθη από το Nir Oz στις 7 Οκτωβρίου και η οικογένειά της είχε ανησυχήσει καθώς δεν μπορούσε να την εντοπίσει.
Αργότερα, εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν την Yafa Adar να οδηγείται με ένα αμαξίδιο του γκολφ στη Γάζα, τυλιγμένη σε μια κουβέρτα.
Τέλος, η Channah Peri απήχθη την ώρα που μιλούσε με την κόρη της στο τηλέφωνο
Επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το Ισραήλ έλαβε τον κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν το Σάββατο.
Το Channel 12 μεταδίδει ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει 13 ονόματα, όπως και σήμερά, αλλά τα παιδιά που θα απελευθερωθούν θα είναι περισσότερα.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι και 10 Ταϊλανδοί όμηροι και ένας Φιλιππινέζος που είχαν αιχμαλωτιστεί.
Σημειώνεται ότι μαζί με τη σταδιακή απελευθέρωση των 50 Ισραηλινών ομήρων θα γίνεται η επιστροφή Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές, με τους πρώτους 39 να είναι ήδη ελεύθεροι.
Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας με φορτηγά στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι γεγονός από τις 7 το πρωί σήμερα 24 Νοεμβρίου μετά την 24ωρη αναβολή της και προσώρας έχουν σταματήσει οι στρατιωτικές δραστηριότητες.
Την ελπίδα του ότι θα απελευθερωθεί ο συμφωνημένος αριθμός αμάχων εξέφρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, ο οποίος σύμφωνα με το NBC είναι ο άνθρωπος που «έπεισε» τον Netanyahu να συμφωνήσει με τους όρους της εκεχειρίας.
Εν τω μεταξύ, η Hamas με μήνυμα από την ηγέτη της, δήλωσε πως είναι πρόθυμη να τηρήσει τη συμφωνία, εάν και η άλλη πλευρά (το Ισραήλ) το πράξει.

Απελευθερώθηκαν 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές

Στο μεταξύ, τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι –24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές– απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων –μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές– ανέφερε ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.
Η 23χρονη Malak Salman είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.
Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».
Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Joe Biden για απελευθέρωση ομήρων: Είναι μόνο η αρχή – Ρεαλιστικές οι πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός

Ο Joe Biden μίλησε για το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων λέγοντας ότι «Αυτό είναι μόνο η αρχή» και ότι πρέπει να δοθεί τέλος στον κύκλο της βίας στη Μέση Ανατολή.
Ακόμα ανέφερε ότι είναι τέλεια ευκαιρία να μπει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι «υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έφερε πάλι το θέμα της λύσης των δύο κρατών.
Όπως είπε: «Οι δύο πλευρές, Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει να θέσουν στο τραπέζι τη λύση των δύο κρατών για να επέλθει η ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Ακόμα είπε ότι δεν ξέρει πόσο καιρό θα διαρκέσει ο πόλεμος και προέτρεψε τον Netanyahu να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μειωθούν οι απώλειες στη Γάζα καθώς θα προσπαθεί να εξοντώσει τη Hamas.

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο al Shifa

Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε σήμερα από το νοσοκομείο Al Shifa της Γάζας, την πρώτη ημέρα μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της ισλαμιστικής οργάνωσης.
Σε επαφή με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο στρατός δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.
Την πρώτη ημέρα των ισραηλινών επιδρομών εναντίον του νοσοκομείου, 2.300 ασθενείς, τραυματίες, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονταν εκεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μετά τις εκκενώσεις, «περίπου 100 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό παραμένουν στο Αλ Σίφα», είπε ο Κριστιάν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Βρίσκονται σε εγκαταστάσεις, όπου «η κεντρική γεννήτρια καταστράφηκε, όπως επίσης πολλά κτίρια, προαύλιοι χώροι και τοίχοι», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Άσραφ αλ Κίντρεχ.
«Εργαζόμαστε πάνω σε επιπλέον εκκενώσεις νοσοκομείων», συμπλήρωσε ο Λιντμάιερ, την ώρα που οι ισραηλινές επιχειρήσεις επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες σε ένα άλλο νοσοκομείο, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ινδονησιακό νοσοκομείο.
Το τελευταίο χρονικά κονβόι εγκατέλειψε το Αλ Σίφα με «73 ασθενείς και σοβαρά τραυματίες, 18 ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, 26 ασθενείς ημιπληγικούς ή παραπληγικούς, 8 ασθενείς με χρόνια νοσήματα, δύο ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ και 19 ασθενείς σε αναπηρικό αμαξίδιο», διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

«Η εκεχειρία στη Γάζα είναι μια σύντομη παύση»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Gallant δήλωσε πάντως ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ με τη Hamas στη Γάζα είναι μια «σύντομη παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις με πλήρη στρατιωτική δύναμη.
Ο Gallant έκανε τα σχόλια αυτά στον Ιταλό ομόλογό του, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του.
«Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και μετά θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη στρατιωτική δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Hamas και να φέρουμε πίσω τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε», δήλωσε ο Gallant.
gaza-2.webp
Περίπλοκες ημέρες, τίποτα δεν είναι σίγουρο

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari σχετικά με την εφαρμογή της ανακωχής.
«Αυτές θα είναι περίπλοκες μέρες και τίποτα δεν είναι σίγουρο» είπε ο Hagari, επισημαίνοντας ότι «ο έλεγχος στη βόρεια Γάζα είναι το πρώτο βήμα ενός μακροχρόνιου πολέμου και προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια».
1_82.jpg
Ο πόλεμος δεν τελείωσε προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Avichay Adraee, ο οποίος σε μήνυμά του προς τους Παλαιστίνιους, επισημαίνει πως βόρεια Γάζα παραμένει μια επικίνδυνη ζώνη πολέμου και ότι απαγορεύεται να κινηθούν προς τα βόρεια εδάφη.
«Για την ασφάλεια σας θα πρέπει να παραμείνετε στην ανθρωπιστική ζώνη στα νότια εδάφη» υποστήριξε ο Adraee.
6_57.jpg
Πάντως, υπό αυτά τα δεδομένα, «σπάει» και η πολιορκία που είχε επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, και πλέον θα επιτραπεί να περάσει η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια.
Σημειώνεται πως για τουλάχιστον 50 ημέρες οι κάτοικοι της Γάζας είναι χωρίς τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να σταματήσουν να λειτουργούν και πολλοί διεθνείς οργανισμοί να προειδοποιούν για την έξαρση επιδημιών και ασθενειών.
Όπως ανακοίνωσε, η κυβέρνηση της Αιγύπτου θα παραδίδονται καθημερινά 130.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης