Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: «Ανοχή» από το κόμμα του Rutte στον Wielders - Απορρίπτει σχηματισμό κυβέρνησης

Ολλανδία: «Ανοχή» από το κόμμα του Rutte στον Wielders - Απορρίπτει σχηματισμό κυβέρνησης
Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στον Wilders την πρώτη επιλογή για τον σχηματισμό συνασπισμού
Σχετικά Άρθρα
Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Mark Rutte, απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τον ακροδεξιό Geert Wilders, καθώς άρχισαν οι συνομιλίες για συνασπισμό μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.
Η απόφασή τους αφαιρεί το πρώτο δομικό στοιχείο μιας πιθανής κυβέρνησης συνεργασίας με το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Wilders, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σεισμό αφού κέρδισε τις περισσότερες έδρες από κάθε άλλο κόμμα στην ψηφοφορία της Τετάρτης.
Οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του Rutte, με επικεφαλής τον Dilan Yeşilgöz-Zegerius, έδειξαν ωστόσο ότι ενδέχεται να υποστηρίξουν τον Wilders σε ορισμένες ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο.
Η απόφαση του VVD ήρθε την ώρα που ο ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος της χώρας προειδοποίησε τους πολίτες να μην ξεγελαστούν από οποιαδήποτε θετική πράξη του Wilders στις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό.

Δύσκολες συνομιλίες

Το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στον Wilders την πρώτη επιλογή για τον σχηματισμό συνασπισμού και τη δυνατότητα να διαδεχθεί τον Rutte στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, με 37 έδρες από τις 150, δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνος του και θα πρέπει να πείσει τους πιθανούς εταίρους του συνασπισμού ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, αφού δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει "ισλαμικά σχολεία, κοράνια και τζαμιά".
Η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών, Sigrid Kaag, η οποία αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματός της, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 66 (D66), αυτό το καλοκαίρι, επικαλούμενη το "μίσος, τον εκφοβισμό και τις απειλές" που αντιμετώπισε, προειδοποίησε τους ψηφοφόρους να μην ξεγελαστούν από την προεκλογική προσπάθεια του Wilders να εμφανιστεί ως λιγότερο ακραίος.
"Μπορεί να παριστάνει τη Μητέρα Τερέζα, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει", δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Εν όψει των συνομιλιών για τον σχηματισμό, η Kaag δήλωσε ότι η εμφανής άμβλυνση της δημόσιας θέσης του Wilders σχετικά με τις πολιτικές για τους μετανάστες δεν αφαιρεί από τα 20 χρόνια "κατηγοριών, δαιμονοποίησης των άλλων, διακρίσεων και αποκλεισμού ομάδων πληθυσμού".
Ο Yeşilgöz-Zegerius δήλωσε στον ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS πριν από την έναρξη των συνομιλιών για τον συνασπισμό, ότι μετά από 13 χρόνια πρωθυπουργίας του Rutte και την απώλεια εδρών του VVD στις εκλογές "ένας άλλος ρόλος ήταν κατάλληλος" για το κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης