Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με τις σχέσεις Putin – Kim - Η εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου της Βόρειας Κορέας είναι ένα γιγάντιο (και επικίνδυνο) ερωτηματικό

Τι συμβαίνει με τις σχέσεις Putin – Kim - Η εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου της Βόρειας Κορέας είναι ένα γιγάντιο (και επικίνδυνο) ερωτηματικό
Αναζητάται ο ρόλος Putin στις νέες δυνατότητες της Βόρειας Κορέας
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί ο κόσμος τη νέα εκτόξευση του κατασκοπευτικού δορυφόρου της Βόρειας Κορέας, η οποία όπως ανέφερε η Πιονγκγιάνγκ ενισχύει την ικανότητα στόχευσης.
Και αυτό διότι η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει ένα ισχυρό οπλοστάσιο πυραύλων, αλλά, μέχρι τώρα, δεν διέθετε ικανότητα απομακρυσμένης αναγνώρισης για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Οι δυνατότητες του δορυφόρου, καθώς και το αν ενσωματώνει ρωσική τεχνολογία, παραμένουν άγνωστες.

Οι αμερικανικές βάσεις

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο δορυφόρος παρακολουθούσε τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Γκουάμ και υποσχέθηκε να εκτοξεύσει αρκετούς πρόσθετους δορυφόρους αναγνώρισης «σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Η Νότια Κορέα απάντησε με την αναστολή τμημάτων μιας διακορεατικής στρατιωτικής συμφωνίας που αποσκοπούσε στην αποτροπή στρατιωτικών συγκρούσεων κατά μήκος του DMZ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στη χερσόνησο.
Στις 21 Νοεμβρίου, η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε την τρίτη απόπειρα εκτόξευσης του στρατιωτικού αναγνωριστικού δορυφόρου Malligyong-1 σε έναν πύραυλο Chollima-1.
Προηγούμενες εκτοξεύσεις τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2023 απέτυχαν να φτάσουν σε τροχιά, αλλά σαφώς, η Βόρεια Κορέα πήρε μερικά πολύτιμα μαθήματα.
Το ναυτικό της Νότιας Κορέας διέσωσε ορισμένα από τα υπολείμματα πυραύλων και δορυφόρων από τον πυθμένα του ωκεανού, επιτρέποντας την τεχνική ανάλυση, αν και τα αποτελέσματα δεν έχουν αποκαλυφθεί.
Ο Kim Jong-un δήλωσε την πρόθεση του καθεστώτος να αναπτύξει έναν στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης στην οδηγία του Ιανουαρίου 2021 προς την αμυντική βιομηχανία του καθεστώτος.
Άλλα οριοθετημένα στρατιωτικά έργα περιελάμβαναν ένα ICBM στερεού καυσίμου, τακτικές πυρηνικές κεφαλές, υπερηχητικές κεφαλές πτήσης ολίσθησης και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο.
Η Βόρεια Κορέα ανέφερε μια «σημαντική δοκιμή τελικού σταδίου» τον Δεκέμβριο του 2022 που αφορούσε έναν ψευδή δορυφόρο και στη συνέχεια δημοσίευσε δύο κακής ποιότητας εικόνες της Κορεατικής Χερσονήσου.
Οι ειδικοί δυσφημούσαν τις εικόνες χαμηλής ανάλυσης ως πολύ χειρότερες δυνατότητες από τις εικόνες που διατίθενται στο εμπόριο.
Η Kim Yo-jong, η αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, απάντησε θυμωμένα ότι η δοκιμή ήταν να δείξει τη σκοπιμότητα του συστήματος και όχι την τελική ποιότητα των εικόνων.
Τον Απρίλιο του 2023, ο Kim Jong-un υπογράμμισε τη σημασία της ύπαρξης «πολλών αναγνωριστικών δορυφόρων σε διαφορετικές τροχιές [για την] διασφάλιση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το στρατιωτικό σενάριο και τις κινήσεις των εχθρικών δυνάμεων».

Επικίνδυνη πρόκληση

Κατά ειρωνικό τρόπο, η πιο πρόσφατη εκτόξευση δορυφόρου της Βόρειας Κορέας έγινε την ίδια μέρα που το καθεστώς επέκρινε τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες για «αλόγιστη» στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, περιγράφοντας την επερχόμενη εκτόξευση του δικού της δορυφόρου αναγνώρισης από τη Σεούλ ως «εξαιρετικά επικίνδυνη στρατιωτική πρόκληση».
Είναι πιθανό ότι η Ρωσία παρείχε τεχνολογία για τη βελτίωση των δυνατοτήτων εκτόξευσης δορυφόρων της Βόρειας Κορέας σε αντάλλαγμα για τις αποστολές τεράστιων ποσοτήτων πυρομαχικών πυροβολικού από την Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Kim Jong-un στο Βλαδιβοστόκ τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Πρόεδρος Vladimir Putin άφησε να εννοηθεί ότι παρέχει στρατιωτική και τεχνολογική υποστήριξη στη Βόρεια Κορέα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken προειδοποίησε ότι η Ρωσία παρέχει «τεχνολογία και υποστήριξη» στα στρατιωτικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει λεπτομέρειες.
Ένας νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους ότι ένας κινητήρας υγρών καυσίμων 80 τόνων μεταφέρθηκε από τη Ρωσία στη Βόρεια Κορέα ακόμη και πριν από τη σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου.
Ρώσοι μηχανικοί ταξίδεψαν στη Βόρεια Κορέα μετά τη σύνοδο κορυφής.
Πιθανότατα, ωστόσο, η από καιρό προγραμματισμένη εκτόξευση της Βόρειας Κορέας έγινε πολύ γρήγορα μετά τη σύνοδο κορυφής Kim – Putin για να έχει ενσωματώσει τη νέα ρωσική τεχνολογία.
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε τον δορυφόρο και τον εκτοξευτή «με τις δικές της προσπάθειες και τεχνολογίες».
Η Πιονγκγιάνγκ έχει συχνά αποτύχει στις αρχικές δοκιμές νέων πυραυλικών συστημάτων πριν τελικά τα καταφέρει.
Η Νότια Κορέα απάντησε στην εκτόξευση αναστέλλοντας εν μέρει τη Συνολική Στρατιωτική Συμφωνία του 2018, την οποία ο τότε Πρόεδρος Moon Jae-in χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων με την Πιονγκγιάνγκ.
Η συμφωνία καθόρισε αμοιβαία μέτρα μείωσης του κινδύνου και οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη μείωση της πιθανότητας ακούσιας στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Yoon Suk Yeol δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα παραβίασε επανειλημμένα τη συμφωνία και επέκρινε τις διατάξεις της συμφωνίας, οι οποίες περιόρισαν τις συμμαχικές δραστηριότητες αναγνώρισης και στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Η διοίκηση του Yoon ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει το Άρθρο 1, Ρήτρα 3 της συμφωνίας και θα αποκαταστήσει τις αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις αναγνώρισης κατά μήκος του DMZ.

Η κρίσιμη τεχνολογία

Οποιαδήποτε εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα που χρησιμοποιεί «τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων» αποτελεί παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ανεξάρτητα από το αν απεικονίζεται ως μη στρατιωτική εκτόξευση στο διάστημα.
Ενώ η Κίνα και η Ρωσία θα ασκήσουν βέτο στην έγκριση οποιωνδήποτε νέων ψηφισμάτων του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εντείνουν την επιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ και του ΟΗΕ και να συνεργαστούν συστηματικά με τη διεθνή κοινότητα για να στοχοποιήσουν τους παραβάτες της Βόρειας Κορέας, καθώς και οντότητες στη Ρωσία, την Κίνα και αλλού. που διευκολύνουν τις παραβάσεις της Πιονγκγιάνγκ.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη στρατιωτική απειλή της Βόρειας Κορέας ενισχύοντας τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τους συμμάχους Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ενθαρρύνοντας παράλληλα αυτούς τους δύο συμμάχους να βελτιώσουν τη διμερή τους συνεργασία.
Πέρυσι, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν εκ νέου στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με τη Νότια Κορέα και ξεκίνησαν εκ νέου τις εκ περιτροπής αναπτύξεις στρατηγικών μέσων, και οι δύο μετά από τετραετή παύση.
Η Ουάσιγκτον, η Σεούλ και το Τόκιο επανάρχισαν επίσης τις τριμερείς στρατιωτικές ασκήσεις.
Αυτά τα μέτρα έχουν αυξήσει τις συμμαχικές αποτρεπτικές και αμυντικές ικανότητες.
Τα τρία έθνη θα πρέπει να εξετάσουν την επιστροφή στα προ του 2018 επίπεδα εκπαίδευσης ως ελάχιστη απαίτηση για τα μελλοντικά προγράμματα εκπαίδευσης.
Δεδομένης της κλιμακούμενης ανάπτυξης των πυρηνικών και πυραυλικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συζητήσει με τη Σεούλ και το Τόκιο για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει όλες τις στρατιωτικές υπηρεσίες και θα υπερβαίνει τις ασκήσεις βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας και ανθυποβρυχίων για να συμπεριλάβει εναέριες και χερσαίες δυνάμεις.
Η ιστορική τριμερής Σύνοδος Κορυφής του Καμπ Ντέιβιντ τον Αύγουστο άνοιξε το δρόμο για μεγαλύτερη στρατιωτική, οικονομική και τεχνολογική συνεργασία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των κοινών απειλών για την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό.
Οι τρεις ηγέτες, ωστόσο, θα πρέπει να θέσουν σε λειτουργία τις εκτεταμένες συμφωνίες ασφαλείας που κατέληξαν, καθώς και να δεσμεύσουν περισσότερους πόρους για να αντισταθμίσουν τις προωθούμενες στρατιωτικές δυνατότητες της Κίνας και της Βόρειας Κορέας που αντιπροσωπεύονται από αυτή την εκτόξευση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης