Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Αναστολή στο περίφημο «φρένο» του χρέους - Ταπεινωτική υπαναχώρηση Lindner

Γερμανία: Αναστολή στο περίφημο «φρένο» του χρέους - Ταπεινωτική υπαναχώρηση Lindner
Το Bloomberg να κάνει λόγο για «εξευτελιστική» υπαναχώρηση του προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομικών
Σχετικά Άρθρα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner θα προτείνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2024, ο οποίος θα περιλαμβάνει την αναστολή των ορίων για νέο δανεισμό, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση που προκλήθηκε από την απόφαση της ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου.
Πρόκειται για το περίφημο φρένο του χρέους, το οποίο είχε ανασταλεί και την περίοδο της πανδημίας αλλά και στη συνέχεια λόγω ενεργειακής κρίσης, με το Bloomberg να κάνει λόγο για «εξευτελιστική» υπαναχώρηση του προέδρου των Φιλελευθέρων και υπουργού Οικονομικών.
Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί την τελευταία εβδομάδα να βρει έναν τρόπο να προσαρμοστεί στην απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, η οποία μπλόκαρε τη μεταφορά αδιάθετων κονδυλίων από την πανδημία σε πράσινες επενδύσεις, ανοίγοντας μια τρύπα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά της, σημειώνει το Reuters.

Προειδοποιήσεις για τη γερμανική οικονομία

Η απόφαση προκάλεσε προειδοποιήσεις για την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και επιβάρυνε τον τριμερή συνασπισμό μεταξύ του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Scholz, του Lindner των φιλοεπιχειρηματικών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πρασίνων.
"Σε συνεννόηση με τον καγκελάριο και τον αντικαγκελάριο, θα παρουσιάσω συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος την επόμενη εβδομάδα", δήλωσε ο Lindner στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.
"Θα θέσουμε τις δαπάνες, ιδίως για το φρένο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, σε συνταγματικά ασφαλή βάση", είπε, προσθέτοντας ότι αυτό απαιτεί συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την άρση του φρένου χρέους, το οποίο περιορίζει το διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας στο ισοδύναμο του 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, προτείνοντας στο κοινοβούλιο μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" για το 2023.
Η πλειοψηφία των βουλευτών πρέπει να συμφωνήσει.
Το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους, το οποίο εισήχθη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/09, ανεστάλη για πρώτη φορά το 2020 για να βοηθήσει την κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα συστήματα υγείας κατά τη διάρκεια των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.
Ο Lindner ήταν απρόθυμος να αναστείλει τον μηχανισμό του φρένου χρέους, καθώς το κόμμα του υποστηρίζει σθεναρά τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο υπουργός δήλωσε ότι η προτεραιότητα ήταν να τεθεί ο φετινός προϋπολογισμός σε νόμιμη βάση προτού ασχοληθεί με τον οικονομικό προγραμματισμό για το επόμενο έτος.
Οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό του 2024 έχουν καθυστερήσει, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να τον ψηφίσει μέχρι το τέλος του έτους.
Επιτείνοντας την αβεβαιότητα, η κυβέρνηση επέβαλε πάγωμα των μελλοντικών σχεδίων δαπανών σε όλα τα υπουργεία.
Εάν δεν είναι δυνατή η ανάληψη νέων δεσμεύσεων για δαπάνες, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δημοσιονομικής επιβάρυνσης βραχυπρόθεσμα, το μέγεθος της οποίας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, σύμφωνα με σημείωμα της JP Morgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης