Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκεχειρία 4 ημερών στην κόλαση της Γάζας: Γεγονός η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Hamas - 25 συνολικά

Εκεχειρία 4 ημερών στην κόλαση της Γάζας: Γεγονός η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων από τη Hamas - 25 συνολικά
Στις 16:00 το απόγευμα η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων της Hamas - Περίπλοκες ημέρες τίποτα δεν είναι σίγουρο λένε οι Ισραηλινοί
(upd) Με τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στην κόλαση της Γάζας να συνεχίζονται καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας και με τις σειρήνες του συναγερμού να ηχούν σε όλο το βόρειο Ισραήλ για επιθέσεις από το Λίβανο έως τις πρώτες πρωινές ώρες, τέθηκε λίγο μετά τις 07:00 σήμερα το πρωί σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Έκτοτε η ανακωχή τηρείται και από τις δύο πλευρές, αν και δεν λείπουν οι αλληλοκατηγορίες για σποραδικά πυρά και άλλες παραβιάσεις της συμφωνίας, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί μεγάλοι βομβαρδισμοί ή επιθέσεις με ρουκέτες.
Το απόγευμα της Παρασκευής 24/11 ξεκίνησε η ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, με την Ταΐλάνδη να ανακοινώνει αρχικά ότι απελευθερώθηκαν ήδη 12 πολίτες της. 
Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανταλλαγή ενώ όπως μεταδίδουν οι Times of Israel στα χέρια του Ερυθρού σταυρού βρίσκονται και οι 13 ισραηλινοί όμηροι της 7ης Οκτωβρίου.
Η συμφωνία προβλέπει πως μέσα στο διάστημα αυτών των 4 ημερών της εκεχειρίας που δυνητικά μπορεί να παραταθεί – πληροφορίες κάνουν λόγο για μια κατάπαυση πυρός που μπορεί να διαρκέσει και 10 ημέρες – θα απελευθερωθούν 50 όμηροι και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ενώ θα επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική.
Τόσο οι όμηροι όσο και οι κρατούμενοι που θα αφεθούν ελεύθεροι είναι γυναίκες και παιδιά.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι αφενός αν η εκεχειρία αυτή θα εξελιχθεί ομαλά αφετέρου εάν θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, σενάριο πάντως που φαίνεται να έχει απορρίψει το Ισραήλ, το οποίο διαμηνύει κατηγορηματικά πως ο πόλεμος όχι μόνο δεν τελείωσε, αλλά θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Απελευθερώθηκαν 12 Ταΐλανδοί όμηροι 

Εκτός από τους 13 Iσραηλινούς ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα 24/11, το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύτηκε με επιτυχία την απελευθέρωση 12 Ταϊλανδών ομήρων που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.  Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο εξωτερικών της χώρας οι 12 όμηροι είναι ήδη ελεύθεροι.
Η Μπανγκόκ δηλώνει ότι πιστεύει ότι 26 πολίτες της αιχμαλωτίστηκαν στις 7/10.

Ισραηλινά πυρά

Πληροφορίες από το Al Jazeera αναφέρουν πως και ενώ η εκεχειρία είναι σε πλήρη εφαρμογή, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά Παλαιστινίων που θέλησαν να κινηθούν από τα νότια εδάφη της Γάζας στα βόρεια προκειμένου να επισκεφθούν τα σπίτια τους.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, τουλάχιστον δύο άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν από τα πυρά και επτά να τραυματίστηκαν.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δεν θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στα βόρεια εδάφη της Γάζας, καθώς αυτά παραμένουν εμπόλεμη ζώνη, επισημαίνοντας πως οι δυνάμεις του βρίσκονται σε συμφωνημένες γραμμές.
Hamas: Πολιτική νίκη η εκεχειρία, το Ισραήλ δεν πέτυχε τους στόχους του - Θα τηρήσουμε την εκεχειρία

Πολιτική νίκη της Hamas χαρακτήρισε την 4ήμερη εκεχειρία με το Ισραήλ ο επικεφαλής του Politburo, Ismail Haniyeh
κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Hossein Amir Abdollahian στην Ντόχα, στο Κατάρ.
«Η κατάπαυση του πυρός είναι μια πολιτική νίκη που επιτεύχθηκε ως αποτέλεσμα της επιτυχίας των δυνάμεων της αντίστασης στο έδαφος.
Ο εχθρός μας σκότωσε γυναίκες, παιδιά και άλλους άμαχους πολίτες και κατέστρεψε τα σπίτια τους, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να πετύχει τους στόχους του» ανέφερε ο Haniyeh, ο οποίος υπογράμμισε πως η Hamas θα τηρήσει την ανακωχή, όσο το πράττει και το Ισραήλ.
Με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησε και ο Ιρανός ΥΠΕΞ,
ο οποίος υποστήριξε πως αν και το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι «ο σκοπός της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας ήταν να καταστρέψει τη Hamas, μετά από περισσότερο από ένα μήνα επιθετικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να επιτύχουν και αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν με τη Hamas για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων τους».

Απελευθέρωση

Η απελευθέρωση των πρώτων 13 από τους συνολικά 50 ομήρους που προβλέπει η συμφωνία, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 16:00 το απόγευμα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι όμηροι, κυρίως ξένοι, θα αφεθούν ελεύθεροι στο πέρασμα της Rafah, θα περάσουν στην Αίγυπτο και μετά θα μεταφερθούν στο Ισραήλ μέσω της Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
Οι πρώτοι 39 από τους συνολικά 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα αφεθούν ελεύθεροι, είναι 24 γυναίκες και 15 έφηβοι.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, η Ισραηλινή Αρχή Φυλακών έχει λάβει τη λίστα με τους 39 Παλαιστίνιους που θα αποφυλακιστούν και έχουν ήδη αρχίσει οι προετομασίες για την απελευθέρωση τους που αναμένεται εντός της ημέρας.
Οι κρατούμενοι αυτοί, αφού μεταφερθούν σε φυλακή στη Δυτική Όχθη, κατόπιν θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε Δυτική Όχθη και ανατολική Ιερουσαλήμ. Εκεχειρία 10 ημερών

Αυτή εκτιμάται πως είναι η πρώτη φάση της συμφωνίας.
Διότι προβλέπεται πως για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνει η Hamas, η κατάπαυση πυρός θα παρατείνεται κατά μια ημέρα.
Πληροφορίες ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες πως το μέγιστο που θα μπορούσε να διαρκέσει η ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών είναι 10 ημέρες.
Αυτό το σενάριο συνεπάγεται πως θα απελευθερωθούν συνολικά 110 όμηροι και 330 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Σταματούν οι εχθροπραξίες

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναφέρεται πως θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες τόσο από τον ισραηλινό στρατό όσο και από την Hamas, αν και αμφότερες οι πλευρές προειδοποιούν ότι παραμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη σε περίπτωση που παραβιαστούν οι όροι.
Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως τα στρατεύματα τους θα παραμείνουν πίσω από μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ η Hamas διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της θα σταματήσουν κάθε εχθροπραξία.
188.jpg
Περίπλοκες ημέρες, τίποτα δεν είναι σίγουρο

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Daniel Hagari σχετικά με την εφαρμογή της ανακωχής.
«Αυτές θα είναι περίπλοκες μέρες και τίποτα δεν είναι σίγουρο» είπε ο Hagari, επισημαίνοντας ότι «ο έλεγχος στη βόρεια Γάζα είναι το πρώτο βήμα ενός μακροχρόνιου πολέμου και προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια».
1_82.jpg
Προειδοποίηση σε Παλαιστίνιους: Ο πόλεμος δεν τελείωσε

Ο πόλεμος δεν τελείωσε προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Avichay Adraee, ο οποίος σε μήνυμά του προς τους Παλαιστίνιους, επισημαίνει πως βόρεια Γάζα παραμένει μια επικίνδυνη ζώνη πολέμου και ότι απαγορεύεται να κινηθούν προς τα βόρεια εδάφη.
«Για την ασφάλεια σας θα πρέπει να παραμείνετε στην ανθρωπιστική ζώνη στα νότια εδάφη» υποστήριξε ο Adraee.
6_57.jpg
Σπάει η πολιορκία

Υπό αυτά τα δεδομένα, «σπάει» και η πολιορκία που είχε επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, και πλέον θα επιτραπεί να περάσει η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια.
Σημειώνεται πως για τουλάχιστον 50 ημέρες οι κάτοικοι της Γάζας είναι χωρίς τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να σταματήσουν να λειτουργούν και πολλοί διεθνείς οργανισμοί να προειδοποιούν για την έξαρση επιδημιών και ασθενειών.
Όπως ανακοίνωσε, η κυβέρνηση της Αιγύπτου θα παραδίδονται καθημερινά 130.000 λίτρα πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας.

Αποκαλύπτεται η κόλαση

Η εκεχειρία και η πρόσβαση της διεθνούς βοήθειας στη Γάζα αναμένεται να αποκαλύψει την Κόλαση που επικρατεί στην περιοχή.
Πέρα από τους 14.000 νεκρούς, ανάμεσα τους περίπου 6.000 παιδιά, από τους περισσότερους από 30.000 τραυματίες και τους 6.000 αγνοούμενους που ακόμα μπορεί να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των κτηρίων που έχουν ισοπεδωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, η Γάζα έχει μετατραπεί σε έναν τόπο απόλυτης καταστροφής όπου τουλάχιστον το 25% των κτηρίων έχει καταρρεύσει.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό κόλασης, υπάρχει τεράστια έλλειψη τροφίμων και καθαρού πόσιμου νερού, με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν για το ξέσπασμα επιδημιών και ασθενειών τις επόμενες ημέρες.

Εισβολή Ισραηλινών στο Ινδονησιακό νοσοκομείο

Μια νεκρή και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός της εισβολής του ισραηλινού στρατού στο Ινδονησιακό νοσοκομείο που βρίσκεται στη βόρεια Γάζα.
Σύμφωνα με το Al Jazeera, τη στιγμή της εισβολής μέσα στο νοσοκομείο υπήρχαν 550 ασθενείς και περίπου 200 άτομα ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τουλάχιστον 1.500 Παλαιστίνιοι που είχαν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το νοσοκομείο έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ισραήλ: Μικρή παύση, ο πόλεμος θα συνεχιστεί

Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές πως μετά την εκεχειρία, ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί, όπως η πλήρης εξουδετέρωση της Hamas, η επιστροφή όλων των ομήρων και η διάσφαλιση ότι δεν θα υπάρξει ξανά αντίστοιχη επίθεση και απειλή από τον παλαιστινιακό θύλακα στη Γάζα.
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant υποστήριξε ότι η εκεχειρία αυτή είναι μια μικρή παύση, αναφέροντας πως θα ακολουθήσουν σκληρές μάχες για τουλάχιστον δύο μήνες ακόμα.
8_45.jpg
7_48.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης