Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με θεραπεία σοκ κόντρα στο αποκρουστικό Great Reset ο πρόεδρος της Αργεντινής – Αποκαθήλωση Schwab και νέα Μεγάλη Επαναφορά

Με θεραπεία σοκ κόντρα στο αποκρουστικό Great Reset ο πρόεδρος της Αργεντινής – Αποκαθήλωση Schwab και νέα Μεγάλη Επαναφορά
Η νίκη του προέδρου Milei σηματοδοτεί μια τολμηρή νέα κατεύθυνση για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής
Η παγκόσμια οικονομία, και το πιο σημαντικό, ολόκληρος ο κόσμος όπως τον ξέρουμε, πρόκειται να υποστεί τεκτονικές αλλαγές και μια πρωτόγνωρη ανάκρουση πρύμνας προς την ελευθερία.
Πρωτίστως, αυτό το ταξίδι θα τελειώσει με την εκθρόνιση παγκοσμιοποιητών, και ειδικά με το πνίξιμο φιδιών όπως ο Klaus Schwab, των κεντρικών τραπεζών και των λοβοτομημένων ακροαριστερών μανιακών που άσκησαν πιέσεις για την εγκαθίδρυση του λεγόμενου Great Reset, δηλαδή της «Μεγάλης Επαναφοράς», που τελικά οδηγεί στην απώλεια μιας ή περισσότερων πολιτικών ελευθεριών.
Μέχρι τώρα πιθανότατα θα γνωρίζατε ότι ο Javier Milei, ένας ειλικρινής και εκκεντρικός libertarian, κέρδισε την προεδρία της Αργεντινής, διότι υποσχέθηκε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, να κλείσει την κεντρική τράπεζα της χώρας, να τερματίσει τη woke κουλτούρα και να μειώσει σημαντικά τον δημόσιο τομέα.
Συγκεντρώνοντας το 55,69% των ψήφων συνέτριψε τον κεντροαριστερό υποψήφιο Sergio Massa.
Η νίκη του Milei σηματοδοτεί μια καινούργια τολμηρή κατεύθυνση για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής, την οποία ο νέος πρόεδρος έχει ονομάσει «ανοικοδόμηση» της Αργεντινής.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι πέρα από την ατίθαση έως και άγρια εξωτερική εμφάνισή του, ο Milei έχει δύο μεταπτυχιακά, ενώ έχει «διατελέσει καθηγητής μακροοικονομίας, οικονομίας της ανάπτυξης, μικροοικονομίας και μαθηματικών για οικονομολόγους» με εξειδίκευση στα οικονομικά της ανάπτυξης.
Επίσης, έχει υπηρετήσει σε διάφορους χρηματοοικονομικούς και κυβερνητικούς τομείς και θέσεις.
Πιο συγκεκριμένα, διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος στη Máxima AFJP, ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο, και στην Estudio Broda, μια εταιρεία συμβούλων.
Ακόμη παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών και ήταν ανώτερος οικονομολόγος στην HSBC Αργεντινής.
Με άλλα λόγια, οι «τολμηρές» οικονομικές ιδέες του φαίνονται αποκρουστικές στον υπόλοιπο κόσμο επειδή γνωρίζει ότι η πραγματική λύση στο πρόβλημα του κράτους του τυχαίνει να είναι εντελώς διαφορετική από την πορεία που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα.
Το γεγονός πως τα μέσα ενημέρωσης τον κατέκριναν λόγω της κατά τ' άλλα ειλικρινούς συμπεριφοράς και της εκρηκτικής προσωπικότητάς του, δεν πρέπει να σκεπάζει ό,τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια.
Σε κάθε περίπτωση, η Αργεντινή είναι το πρώτο από τα πολλά κάστρα που θα πέσουν καθ’ οδόν προς μια νέα «Μεγάλη Επαναφορά», που θα δίνει προτεραιότητα στην ελευθερία και όχι στον κολεκτιβισμό.

Παράδειγμα

Κάποιοι πιστεύουν ότι η Αργεντινή είναι πολύ μικρή χώρα για να κάνει τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκτιμούν ότι η χώρα θα «μπλέξει με τον Milei, και ότι ακόμα κι αν υπάρξουν κάποιες επιτυχίες, πολιτικές με εστίαση στα αυστριακά οικονομικά δεν έχουν νόημα για τον υπόλοιπο κόσμο.
Παρότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πιθανώς δίκιο σχετικά με την ποσότητα των δολαρίων που συνεισφέρει η Αργεντινή στο παγκόσμιο ΑΕΠ, κάνουν λάθος από φιλοσοφική άποψη.
Ωστόσο, η Αργεντινή δεν πρόκειται να προκαλέσει μια παγκόσμια αλλαγή μέσω ωμής νομισματικής βίας.
Αντίθετα, θα αποτελέσει ένα ιδεολογικό παράδειγμα από το οποίο ο υπόλοιπος κόσμος θα εμπνευστεί...
Θα γίνει φάρος μιας ευημερούσας πορείας που θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος κόσμος.

Η Αργεντινή βρίσκεται σε μοναδική θέση, γιατί ουσιαστικά έχει μπροστά της μια δική της Μεγάλη Επαναφορά… ένα δικό της Great Reset.
Η χώρα βρίσκεται εν τω μέσω μιας διαδικασίας αναμόρφωσης ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και της υιοθέτησης του δολαρίου ΗΠΑ.
Πρόκειται να εφαρμόσει ελευθεριακές αρχές -μικρή κυβέρνηση, υγιές χρήμα, θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και προσωπική ελευθερία- στην πράξη.
Εάν αποτύχει, θα αποτελέσει red flag για τον υπόλοιπο κόσμο.
Αλλά αν πετύχει, θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για το ποιες πολιτικές λειτουργούν καλύτερα.
Πάντως, το χρηματιστήριο της Αργεντινής εκτοξεύτηκε στα ύψη τη Δευτέρα 20 Nοεμβρίου μετά την εκλογή του Milei, με τις ελευθεριακές αρχές να πυροδοτούν τη ζωντανή, ελεύθερη οικονομία της αγοράς.
a1687abe-bb82-4c1d-be7d-bf39c6e2bd8e_729x664.jpg
Στον υπόλοιπο κόσμο, λιγότερες ρυθμίσεις και λιγότερη φορολογία πιθανότατα θα είχαν την ίδια ανταπόκριση.
Άλλωστε, αυτό το αποτέλεσμα το βιώσαμε κατά την περίοδο της προεδρίας Trump στις ΗΠΑ.
Εν ολίγοις, αν θέλετε να ανέβει το χρηματιστήριο, ψηφίστε για λιγότερες ρυθμίσεις και μικρότερη φορολογία.
Η Αργεντινή πρόκειται να μας δώσει ένα μάθημα για το τι μπορεί να κάνει το «ελευθεριακό θάρρος».

Με τις ψήφους των κεντρώων…

Ο Milei πήρε τις ψήφους των κεντρώων… κάτι που σημαίνει πως, όταν η Κεντροαριστερά γέρνει προς την άκρα αριστερά, το αποτέλεσμα είναι η εκλογή συντηρητικών.
Και η Κεντροαριστερά σε όλο τον κόσμο γέρνει προς την άκρα αριστερά.
Στην Αργεντινή, επέλεξαν να εκλέξουν έναν άνθρωπο που θέλει να κάνει αλλαγές.
Αυτή η έκφραση είναι σημαντική γιατί δεν σημαίνει γκρέμισμα ολόκληρου του οικοδομήματος, κάτι που θέλει να κάνει η άκρα αριστερά.
Ο Milei δεν θέλει να αποδομήσει τη δημοκρατία της Αργεντινής, θέλει να χτίσει και να επιδιορθώσει κακοτεχνίες.
Σε έναν κόσμο που οι αριστεροί θα παρέδιδαν την κυβέρνησή ευχαρίστως στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, τα Ηνωμένα Έθνη και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Milei, ως πρόεδρος της Αργεντινής, μπορεί να έχει την ασημένια σφαίρα που θα εξαϋλώσει τους οικονομικούς λυκανθρώπους που κατατρώγουν τις σάρκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης