Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμφίβολη η ανακωχή στη Γάζα... η Hamas επιβεβαιώνει αλλά ζητεί κλιμάκωση κατά του Ισραήλ - 6.000 νεκρά παιδιά στη Γάζα

Αμφίβολη η ανακωχή στη Γάζα... η Hamas επιβεβαιώνει αλλά ζητεί κλιμάκωση κατά του Ισραήλ - 6.000 νεκρά παιδιά στη Γάζα
Η πρώτη ομάδα αμάχων που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα θα είναι γύρω στις 4 μ.μ. της ίδιας ημέρας
(upd) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του Μεσανατολικού, με το Κατάρ να υποστηρίζει ότι παραλήφθηκαν οι κατάλογοι των αμάχων - ομήρων που πρέπει να απελευθερωθούν από τη Γάζα και ότι η εκεχειρία Ισραήλ - Hamas θα εκκινήσει τελικά αύριο Παρασκευή 24/11 στις 7 το πρωί μετά τη σημερινή αναβολή της. 
Την είδηση επιβεβαιώνει επίσημα και η Hamas η οποία ναι μεν επιβεβαιώνει τη συμφωνία αλλά... καλεί παράλληλα και σε κλιμάκωση των μαχών κατά του Ισραήλ, μετά την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα πάντως με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πρώτη ομάδα 13 αμάχων αναμένεται να απελευθερωθεί από τη Γάζα την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα, γεγονός που δεν θεωρείται πια βέβαιο παρά τις ανακοινώσεις.
Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ του Κατάρ ανέφερε ότι η έναρξη της παύσεως θα διαρκέσει όπως έχει συμφωνηθεί για τέσσερις ημέρες».
«Θα είναι 13 στον αριθμό, γυναίκες και παιδιά μόνο ενώ οι όμηροι των ίδιων οικογενειών θα συγκεντρωθούν στην ίδια ομάδα."
Είπε επίσης ότι οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών πήγαν «πολύ καλά» και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Ο κύριος στόχος μας εδώ είναι η ασφάλεια των ομήρων», πρόσθεσε, αρνούμενος να διευκρινίσει τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι όμηροι από τη Γάζα.
Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ότι θα επιτραπεί στον παλαιστινιακό θύλακα από τις 7 το πρωί και αναμένει ότι θα παραδοθεί «το συντομότερο δυνατό» από το συνοριακό πέρασμα της Rafah με την Αίγυπτο.
«Θα είναι ένα κλάσμα της βοήθειας που χρειάζεται στη Γάζα.
Η ανάγκη είναι τόσο μεγάλη στη Γάζα», πρόσθεσε ο  Δρ Majed al Ansar.
Πάντως το σημείο στο οποίο αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή παραμένει, όπως είναι λογικό, ένα επτασφράγιστο μυστικό...

Επιβεβαιώνει την ανακωχή η Hamas αλλά... καλεί σε κλιμάκωση

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Hamas, επιβεβαίωσε μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή.
«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζουν. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Hamas ζήτησε την Πέμπτη να κλιμακωθεί η αντιπαράθεση με το Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα της αντίστασης.
«Καλούμε για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την κατοχή σε όλη τη Δυτική Όχθη και σε όλα τα μέτωπα αντίστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Izz el-Deen al-Qassam, Abu Ubaida, σε ομιλία βίντεο που μεταδόθηκε από το Al Jazeera TV.
565078.jpg

Ενημερώθηκαν οι οικογένειες της πρώτης λίστας 

Εν τω μεταξύ οι ισραηλινές αρχές επικοινώνησαν με τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και οι οποίοι ήταν στην πρώτη λίστα για την επικείμενη απελευθέρωση, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Μετά την παραλαβή της λίστας με τα ονόματα των απαχθέντων που θα απελευθερωθούν πρώτοι στο πρώτο στάδιο του συμφωνηθέντος σχεδίου, οι αξιωματικοί έστειλαν μηνύματα σε όλες τις οικογένειες των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα είναι στη λίστα, καθώς και σε όλες τις οικογένειες των απαχθέντων. " ανέφερε η ανακοίνωση.
"Σας ζητάμε να αποφύγετε τη διάδοση φημών και ανεπίσημων πληροφοριών. Ζητάμε από τα μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιεύσουν τη λίστα με τα ονόματα μέχρι να επιστραφούν οι απαχθέντες μας στο Ισραήλ", πρόσθεσε το γραφείο.
whatsapp_image_2023-11-09_at_00.59.46-e1699510809387-640x400.jpeg

Netanyahu: Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να πετύχουμε την ανταλλαγή

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu δήλωσε πως ελπίζει στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Hamas, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να επιτευχθεί αυτό.
«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να το πετύχουμε αυτό», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ.
«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε την πρώτη ομάδα και μετά από αυτό, δεσμευόμαστε να τους απελευθερώσουμε όλους», συμπλήρωσε ο Netanyahu.
Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων και τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών δεν τέθηκε, όπως αναμενόταν.
Την ίδια ώρα, αδιάκοπα είναι τα αεροπορικά πλήγματα και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα παρά την χθεσινή 22/11 επίσημη ανακοίνωση συμφωνίας για τετραήμερη εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων και κρατούμενων με τη Hamas.

Ο IDF επιβεβαίωσε ότι συνελήφθη ο διευθυντής του νοσοκομείου al Shifa

Ο διευθυντής του Νοσοκομείου Shifa στη Λωρίδα της Γάζας συνελήφθη και μεταφέρθηκε για ανάκριση από την ISA μετά από στοιχεία που έδειχναν ότι το Νοσοκομείο, υπό την άμεση διαχείριση του, χρησίμευε ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Hamas επιβεβαίωσαν πριν από λίγο Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) η υπρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (Σιν Μπετ - ISA).
"Το τρομοκρατικό δίκτυο των τούνελ της Hamas που βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο εκμεταλλευόταν επίσης την ηλεκτρική ενέργεια και τους πόρους που λαμβάνονταν από το νοσοκομείο. Επιπλέον, η Χαμάς αποθήκευε πολλά όπλα μέσα στο νοσοκομείο και στους χώρους του νοσοκομείου" σημειώνεται στην ανακοίνωσ.
Επιπλέον, μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τρομοκράτες της Χαμάς αναζήτησαν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο, μερικοί από αυτούς έπαιρναν μαζί τους ομήρους από το Ισραήλ αναφέρουν οι IDF.
"Στο νοσοκομείο, υπό τη διαχείρισή του, υπήρχε εκτεταμένη τρομοκρατική δράση της Hamas. Τα ευρήματα της συμμετοχής του σε τρομοκρατική δραστηριότητα θα καθορίσουν εάν θα υποβληθεί σε περαιτέρω ανάκριση από την ISA" σημειώνεται στην ανακοίνωση.
"Τώρα, η αδιαμφισβήτητη αλήθεια της εκμετάλλευσης των νοσοκομείων στη Γάζα από τη Hamas εμφανίζεται πλήρως στον κόσμο" σχολίασε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι.
"Έχουμε ένα σημαντικό ερώτημα να θέσουμε στη διεθνή κοινότητα: τι θα κάνετε για να εμποδίσετε τα νοσοκομεία της Γάζας να μετατραπούν σε βάσεις τρομοκρατίας στο μέλλον; Θα καταδικάσετε τη Hamas;
Ή θα συνεχίσετε να σιωπάτε; Θα μείνετε σιωπηλοί; Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Hamas. Δεν είμαστε σε πόλεμο με τον λαό της Γάζας" πρόσθεσε ο αντιναύαρχος Χαγκάρι.

Γιατί αναβλήθηκε η εκεχειρία

Σύμφωνα με πληροφορίες η Hamas αποφάσισε την τελευταία στιγμή να κάνει κάποιες αλλαγές στη συμφωνία, γεγονός που προκάλεσε και την καθυστέρηση.
Ανώτεροι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στη Wall Street Journal 
ότι η Hamas απέτυχε να υπογράψει επίσημα τον μηχανισμό απελευθέρωσης των ομήρων και δεν έδωσε στο Ισραήλ συγκεκριμένο κατάλογο με περίπου δώδεκα ή περισσότερους που θα απελευθερωθούν πρώτοι.
Το Ισραήλ από την πλευρά του καθυστέρησε την παράδοση ενός καταλόγου με την πρώτη ομάδα Παλαιστίνιων κρατουμένων που σκοπεύει να απελευθερώσει, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
107315082-1697025043923-gettyimages-1718540530-AFP_33XW9FD_1.jpeg

Τεχνικά εμπόδια για την απελευθέρωση των ομήρων

Μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων που δυσχεραίνουν τη διαδικασία, είναι η πρόσβαση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στους απελευθερωμένους ομήρους και οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την οποία θα φύγουν από τη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν την κατάσταση.
Το Ισραήλ ήθελε οι όμηροι να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό πριν από τη μεταφορά τους στο Ισραήλ, ενώ η Hamas ζητά τώρα να δοθούν απευθείας στην Αίγυπτο, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.
Το Ισραήλ ζήτησε επίσης να δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό πρόσβαση στους ομήρους που παραμένουν στη Γάζα μετά την πρώτη ανταλλαγή, κάτι στο οποίο δεν έχει συμφωνήσει η Hamas.
why-india-should-worry-135101294-16x9.webp

Τι προβλέπει η συμφωνία

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία προβλέπει 4ήμερη κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών καθώς και την αποφυλάκιση 150 Παλαιστινίων κρατούμενων – πάλι γυναίκες και παιδιά – σε ισραηλινές φυλακές.
Βάσει της συμφωνίας για κάθε απελευθέρωση 10 ομήρων, προβλέπεται μια επιπλέον ημέρα εκεχειρίας.
Επιπλέον, προβλέπεται άμεση διανομή της ανθρωπιστικής βοήθεια στη Γάζα, η οποία έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση λόγω των 50 και πλέον ημερών πολιορκίας.
2022-02-24T133736Z_1129263820_RC26QS942796_RTRMADP_5_UKRAINE-CRISIS-PUTIN-STRATEGY.jpg

Η δοκιμαστική περίοδος

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων θα είναι κάτι... σαν δοκιμαστική περίοδος για το εάν θα υπάρξει και δεύτερη φάση της συμφωνίας, δηλαδή για περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων και άρα περισσότερες ημέρες εκεχειρείας.
Σύμφωνα με το CNN, την τρίτη ημέρα αναμένεται να αρχίσουν οι συνομιλίες για το εάν θα υπάρξει και δεύτερη φάση.
Όπως αναφέρεται, οι όμηροι θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος και θα αναλάβει να τους κατευθύνει στο κατάλληλο σημείο, αν και εκτιμάται πως η πλειοψηφία των 50 ομήρων θα καταλήξουν στην Αίγυπτο.

Τις 15.000 αγγίζουν οι Παλαιστίνιοι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας - Πάνω από 6.000 παιδιά μεταξύ αυτών

Η κυβέρνηση της Hamas ανακοίνωσε σήμερα ότι 14.854 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών συγκαταλέγονται 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες. Επιπλέον, 36.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς τόνισε παράλληλα ότι δεκάδες σοροί είναι σκορπισμένες σε δρόμους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και ότι είναι αδύνατο να περισυλλεγούν και να καταμετρηθούν λόγω της έντασης των βομβαρδισμών.

Νέο χτύπημα των IDF σε θέσεις της Hezbollah

Εν τω μεταξύ οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέο βίντεο από επίθεση που πραγματοποίησαν σε υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, με τις εχθροπραξίες στην περιοχή να συνεχίζονται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ένα ελικόπτερο και άρματα μάχης έπληξαν έναν πυρήνα της Χεζμπολάχ που εκτόξευσε αντιαρματικό πύραυλο στη βάση Μπιράνιτ.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης