Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πνευμονία «μυστήριο» στην Κίνα - Θάνατοι και σοβαρά περιστατικά, παρέμβαση ΠΟΥ - Θα έχουμε νέα πανδημία τύπου Covid;

Πνευμονία «μυστήριο» στην Κίνα - Θάνατοι και σοβαρά περιστατικά, παρέμβαση ΠΟΥ - Θα έχουμε νέα πανδημία τύπου Covid;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα, ότι ζήτησε από την Κίνα, τη λήψη των απαραίτητων μέτρων
Η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, βρίσκεται σε επαγρύπνηση, μέχρι να πάρει επίσημα και αναλυτικά στοιχεία, για τα κρούσματα νοσημάτων του αναπνευστικού στην Κίνα, για τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα, ότι ζήτησε από την Κίνα, τη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Στα συμπτώματα της «μυστηριώδους» πνευμονίας, όπως τα συγκέντρωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατικής), Γκίκας Μαγιορκίνης με βάση τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες, περιλαμβάνεται ο πυρετός και τα πνευμονικά οζίδια, στα κλινικά σημεία. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία».
Ως προς την έκταση του φαινομένου, περιστατικά έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον δύο πόλεις. Όπως τονίζει ο καθηγητής σε ανάρτησή του στο Facebook, είναι φαινόμενο που εκτυλίσσεται αρκετές εβδομάδες και ήδη αναφέρεται πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Θάνατοι και σοβαρά περιστατικά

Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ λίγους θανάτους, ενώ γιατρός από νοσοκομείο του Πεκίνου αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά περιστατικά και κάποια που είναι κρίσιμα. Η νοσηλεία διαρκεία από 7 έως 14 ημέρες. Ως προς τους ενήλικες, τέλος, το σύστημα επιτήρησης ProMed αναφέρει κρούσματα πνευμονίας και σε δασκάλους.
Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, «ανησυχητικό σημείο είναι το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα αν και έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Αυτό είτε σημαίνει ότι όντως πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που απλά έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω αναστροφής των μέτρων, ή πρόκειται για ένα νέο αίτιο που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πιο αναλυτική πληροφόρηση και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πηγή και την σοβαρότητα του φαινομένου».

 
 

Ανησυχία του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρότρυνε τον πληθυσμό του ασιατικού γίγαντα να λάβει μέτρα προστασίας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του.
«Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών», τόνισε ο οργανισμός μέσω X (του πρώην Twitter), ενώ εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε πως εστάλη όντως το αίτημα και ότι απευθύνθηκε σύσταση να ληφθούν «μέτρα για τη μείωση του κινδύνου νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος».
Τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ είναι ο εμβολιασμός, η τήρηση αποστάσεων με τους ασθενείς, η παραμονή ασθενών στο σπίτι, τα τεστ και η νοσηλεία, αν απαιτείται, η χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Αφού οι κινεζικές αρχές και κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων εστιών ατυπικής πνευμονίας παιδιών στη βόρεια Κίνα, ο ΠΟΥ ζήτησε στις 22 Νοεμβρίου «επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».
Ο ΠΟΥ «ζήτησε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως (σ.σ. του ιού) της γρίπης, του SARS-CoV-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την COVID-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι κινεζικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην άρση των περιορισμών κατά του νέου κορονοϊού, που οδήγησε σε μεγαλύτερη κυκλοφορία γνωστών παθογόνων.
Εν τω μεταξύ η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, κ.Μάτα Τσικρικά, δήλωσε στο Dnews, ότι είναι ακόμα νωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, αν δεν υπάρξουν αναλυτικά στοιχεία, από την πλευρά της Κίνας.
«Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση λίγο πριν την έλευση του χειμώνα στη Γηραιά Ήπειρο, έτσι ώστε να είναι σίγουρα τα δεδομένα και οι ιατρικές πληροφορίες, που αφορούν σε κρούσματα λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού, αναπνευστικού, τόσο σε ενήλικους όσο και σε παιδιά» και συνεχίζει: «Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε ακόμα λεπτομέρειες. Περιμένουμε η Κίνα, αυτή τη φορά, να δώσει όλα τα αληθή στοιχεία, σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και απαραίτητη άμεση λήψη υγειονομικών μέτρων, σε όλο τον κόσμο».
Η κ. Τσικρικά αναφέρει ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, που συμβαίνει στη χώρα μας, είναι αναμενόμενη, όσο πέφτει η θερμοκρασία και υπάρχει συγχρωτισμός.
«Δεν υπάρχει πλέον πανδημία, αλλά αύξηση των κρουσμάτων που ήταν αναμενόμενη, για αυτό είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων ατομικής και κοινωνικής υγιεινής», καταλήγει η κ. Τσικρικά.
Νωρίτερα σήμερα ο ΠΟΥ, ανακοίνωσε ότι «αφού οι κινεζικές αρχές και κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων εστιών ατυπικής πνευμονίας παιδιών στη βόρεια Κίνα, ο ΠΟΥ ζήτησε την 22η Νοεμβρίου επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».
Ο ΠΟΥ «ζήτησε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως (σ.σ. του ιού) της γρίπης, του SARS-CoV-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την COVID-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης