Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός σε Γερμανία και ΕΕ για την «τρύπα» στον προϋπολογισμό - «Στον αέρα» επενδύσεις 40 δισ. ευρώ

Συναγερμός σε Γερμανία και ΕΕ για την «τρύπα» στον προϋπολογισμό - «Στον αέρα» επενδύσεις 40 δισ. ευρώ
Σε κίνδυνο προγραμματισμένες επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Συναγερμός έχει σημάνει στη Γερμανία για τη δημοσιονομική και πολιτική κρίση που προκάλεσε η απόφαση - σοκ του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου.
Επενδύσεις 40 δισ. ευρώ βρίσκονται στον αέρα, με τη βιομηχανία να εκφράζει έντονη ανησυχία, ενώ ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η γερμανική κρίση απειλεί και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στον αέρα επενδύσεις 40 δισ. ευρώ - Μέτρα ζητά η χαλυβουργία

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον βιομηχανικό μετασχηματισμό της χώρας κρούει ο χαλυβουργικός τομέας της Γερμανίας, προειδοποιώντας ότι η δικαστική απόφαση που άνοιξε τρύπα στον προϋπολογισμό του Βερολίνου, θέτει σε κίνδυνο προγραμματισμένες επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ.
Ο Bernhard Osburg, πρόεδρος της γερμανικής ένωσης χάλυβα και διευθύνων σύμβουλος του τμήματος χάλυβα της Thyssenkrupp, της κορυφαίας χαλυβουργίας της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη Γερμανία να προστατεύσει τη μελλοντική ανταγωνιστικότητά της, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Οι πολιτικοί πρέπει να βρουν απαντήσεις πολύ γρήγορα λόγω της μεγάλης απώλειας εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, αλλά κυρίως και σε άλλες χώρες μεταξύ των προμηθευτών και των δυνητικών εταίρων στην αλυσίδα αξίας, ως προς το πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί αξιόπιστα αυτός ο μετασχηματισμός".

Μεγάλη αβεβαιότητα στη γερμανική βιομηχανία

Τα σχόλιά του αναδεικνύουν τη μεγάλη αβεβαιότητα εντός των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Γερμανίας, οι οποίες ήδη αγωνίζονται με τις τοπικές οικονομικές συνθήκες και αναζητούν όλο και περισσότερο εναλλακτικές, πιο ευνοϊκές αγορές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Osburg δήλωσε ότι η απόφαση-ορόσημο, η οποία έχει οδηγήσει την κυβέρνηση της Γερμανίας σε κρίση, σημαίνει ότι τα χρήματα που έχει υποσχεθεί το Βερολίνο για να βοηθήσει τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα, μια βασική πτυχή της πολιτικής ατζέντας του καγκελάριου Olaf Scholz, δεν υπάρχουν πλέον και ότι θα είναι δύσκολο να κλείσει η τρύπα.
Πολλές εταιρείες είχαν ξεκινήσει έργα απαλλαγής από τον άνθρακα με την καλή πίστη ότι η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Βερολίνου θα έφτανε τελικά, δημιουργώντας μεγάλη αβεβαιότητα για τις εταιρείες και τους προμηθευτές τους σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα των έργων.
Δεν πρόκειται για μεγαλεπίβολα έργα που προκαλούν αίσθηση, αλλά για βασικά μέτρα στη χώρα μας για τη διατήρησή της ως τόπου εγκατάστασης της βιομηχανίας, για τη διατήρηση της βιομηχανίας ως τέτοιας ... και, ίσως ακριβώς γι' αυτό, για να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι για το κλίμα θα επιτευχθούν όχι μόνο στη Γερμανία", δήλωσε ο Osburg.

Έκκληση για μέτρα

Έτσι, κάλεσε το Βερολίνο να διοργανώσει σύντομα μια σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες της γερμανικής βιομηχανίας για να δώσει απαντήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να προστατευθούν αυτές οι επενδύσεις, προειδοποιώντας για μια "ύψιστη πίεση για δράση".
Ο χαλυβουργικός τομέας της Γερμανίας, στον οποίο εκτός από την Thyssenkrupp ανήκει και η Salzgitter, απασχολεί άμεσα περίπου 80.000 εργαζόμενους, ενώ έμμεσα εξαρτώνται από αυτόν περίπου 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών είναι προϊόντα με βάση τον χάλυβα.

Προειδοποίηση ΟΟΣΑ: Η γερμανική δημοσιονομική κρίση απειλεί την οικονομία της Ε.Ε.

Η δημοσιονομική κρίση της Γερμανίας, η οποία έχει θέσει υπό αμφισβήτηση προγραμματισμένες δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ, θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπόδια στην ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια, προειδοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
"Εάν υπάρξουν λιγότερες επενδύσεις και δαπάνες στη Γερμανία τα επόμενα χρόνια επειδή υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα, αυτό θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στην οικονομία της ΕΕ", δήλωσε στο Reuters ο Robert Grundke, επικεφαλής του γραφείου του ΟΟΣΑ για τη Γερμανία.
Ως αποτέλεσμα, η Γερμανία θα εισάγει λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η δικαστική απόφαση της περασμένης εβδομάδας άνοιξε μια τρύπα 60 δισεκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αφήνοντας τη γερμανική κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει μια διέξοδο.
"Η αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων και στην καταναλωτική συμπεριφορά των νοικοκυριών στη Γερμανία", πρόσθεσε ο Grundke.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης