Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύφεση στην Ευρωζώνη - Συρρίκνωση PMI τον Νοέμβριο 2023 στις 47,1 μονάδες

Ύφεση στην Ευρωζώνη - Συρρίκνωση PMI τον Νοέμβριο 2023 στις 47,1 μονάδες
Οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους
Επιβραδύνθηκε η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο, ωστόσο υποδηλώνει ότι η οικονομία του μπλοκ θα συρρικνωθεί και πάλι αυτό το τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να περιορίζουν τις δαπάνες τους, σύμφωνα με έρευνα.
Το περασμένο τρίμηνο η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1%, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, και ο έκτακτος σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Πέμπτης για τον Νοέμβριο έδειξε ότι η νομισματική ένωση οδεύει προς ύφεση και στο τέταρτο τρίμηνο.
Ο δείκτης PMI της HCOB, ο οποίος καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας, αυξήθηκε στο 47,1 από το χαμηλό σχεδόν τριών ετών του Οκτωβρίου (46,5), αλλά παρέμεινε σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε μέτρια άνοδο στο 46,9.
"Η οικονομία της ευρωζώνης έχει κολλήσει στη λάσπη. Λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς του flash PMI για τον Νοέμβριο στο μοντέλο nowcast μας δείχνει το ενδεχόμενο για ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.
Ο δείκτης PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ αυξήθηκε σε 48,2 αυτόν τον μήνα από 47,8, ελαφρώς πάνω από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για 48,1.
Η ζήτηση μειώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 46,7 από 45,6.
Η μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία συρρικνώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2022, μειώθηκε και πάλι τον Νοέμβριο.
Ο δείκτης PMI αυξήθηκε σε 43,8 από 43,1, ξεπερνώντας την εκτίμηση της δημοσκόπησης για 43,4.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης