Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σεισμός στην Ευρώπη από τον θρίαμβο του εθνικιστή Wilders στην Ολλανδία - Politico: Εφιάλτης - Orban: Άνεμοι αλλαγής

Σεισμός στην Ευρώπη από τον θρίαμβο του εθνικιστή Wilders στην Ολλανδία - Politico: Εφιάλτης - Orban: Άνεμοι αλλαγής
Τεράστιο ερωτηματικό ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία
(upd5) Τεράστια έκπληξη συνιστά ο εκλογικός θρίαμβος του εθνικιστικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Geert Wilders, το οποίο αποτελεί πλέον την πρώτη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία, γεγονός που προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού σε άλλα εθνικιστικά κόμματα σε Γαλλία και Ουγγαρία, αλλά και που αναμένεται να προκαλέσει έναν πραγματικό πολιτικό σεισμό σε όλη την Ευρώπη ενόψει μάλιστα και των ευρωκλογών τον Ιούνιο του 2024.
Ο Wilders, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις, υποστήριξε ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός όλων των Ολλανδών επαναλαμβάνοντας ότι είναι υπέρ ενός δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ, έχει δεσμευτεί να σταματήσει κάθε κύμα μετανάστευσης, να αποσύρει την χώρα του από τις διεθνείς υποχρεώσεις της για το κλίμα καθώς και να σταματήσει τη βοήθεια στην Ουκρανία.
Θέσεις που αν μη τι άλλο απειλούν όχι μόνο μεγάλο μέρος της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ίσως για αυτό και το Politico χαρακτηρίζει τη νίκη του Wilders ως τον χειρότερο εφιάλτη για την Ευρώπη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το πολιτικό αυτό αφήγημα αρχίζει να κερδίζει έδαφος σε όλο και περισσότερα κράτη της Ευρώπης
(π.χ. στη Σλοβακία με την κυβέρνηση του Robert Fico, στην Ιταλία με τη Giorgia Meloni, στη Γερμανία με την άνοδο του ακροδεξιού AfD, κοκ).

Πρώτη δύναμη με 37 έδρες


Το Κόμμα της Ελευθερίας του Geert Wilders πέτυχε μια άνευ προηγουμένου εκλογική νίκη, καθώς κέρδισε τελικά 37 έδρες - δύο περισσότερες από ότι του έδιναν τα exit poll -, επίτευγμα που δεν έχει πετύχει κανένα άλλο πολιτικό κόμμα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Δεύτερη με 25 έδρες αναδείχθηκε η συμμαχία Πράσινων- Εργατικών (GL/PvdA) ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία (VVD) της Dylan Yesilgioz-Zegerius με 24 έδρες.
Τα τελικά αποτελέσματα έφεραν σε καλύτερη θέση το Κόμμα της Ελευθερίας δεδομένου ότι τα exit poll έδιναν στο κόμμα του Wilders 35 έδρες.
AA1knj3t.jpg
Με καταμετρημένο το 95,5% των ψήφων, το Κόμμα της Ελευθερίας λαμβάνει το 23,4% έναντι 15,6% της συμμαχία Πράσινων- Εργατικών (GL/PvdA).
Στην τρίτη θέση είναι το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία (VVD) της Dylan Yesilgioz-Zegerius με 15% και ακολουθούν το Κίνημα Social Contract με 12,8% και το κεντροδεξιό D66 ΜΕ 6,2%.
88888.jpg
Τέλος στο τσουνάμι του ασύλου


Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Wilders υποστήριξε ότι θα βάλει τέλος «στο τσουνάμι του ασύλου και της μετανάστευσης».
«Θα επιστρέψουμε τη χώρα στους Ολλανδούς, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν» είπε ο Wilders, ο οποίος κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ολλανδία να συνεργαστούν με το κόμμα του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.
«Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν», υπογράμμισε ο Wilders, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλει το μήνυμα πως είναι έτοιμος να συμβιβαστεί σε πολλές από τις θέσεις του για να υπάρξει μια κυβέρνηση συνασπισμού στην Ολλανδία.

Ερωτηματικό η κυβέρνηση

Το εάν θα τα καταφέρει, παραμένει ερωτηματικό, καθώς πολλά κόμματα έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν μαζί του.
Βάσει των exit poll, το Κόμμα της Ελευθερίας θα λάβει 35 έδρες.
Ωστόσο, χρειάζεται 76 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο Wilders πρότεινε ένα κεντροδεξιό συνασπισμό που θα περιλαμβάνει το VVD, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Mark Rutte, το νεοσύστατο κεντροδεξιό κόμμα New Social Contract και το κίνημα Farmer Citizens’ Movement.
Μαζί όλα αυτά τα κόμματα θα είχαν 86 έδρες.

Προς συνεργασία;

Σύμφωνα με το Time, πριν τις εκλογές η Dilan Yesilgoz-Zegerius, διάδοχος του Rutte ως επικεφαλής του φιλελεύθερου VVD, είχε πει πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με το κόμμα του Wilders – αν και το βράδυ των εκλογών φαίνεται να υπαναχώρησε από αυτήν την θέση – ενώ και το κίνημα των Αγροτών έχει πει ότι θέλει να συμμετάσχει στις συνομιλίες του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Πάντως, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Wilders θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στην Ολλανδία, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική γραμμή, αμβλύνοντας ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες πολιτικές του και λέγοντας στους ψηφοφόρους ότι ήθελε να είναι μέρος της επόμενης κυβέρνησης.
Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο, είπε ότι «δεν πρόκειται να μιλήσουμε για τζαμιά, κοράνια και ισλαμικά σχολεία».

Politico: Ο χειρότερος εφιάλτης

Από την πλευρά του το περιοδικό Politico, αναφερόμενο στη νίκη του Wilders, κάνει λόγο για τον χειρότερο εφιάλτη της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Politico, αν και τις τελευταίες εβδομάδες ο Wilders έδειξε να μετριάζει τον αντι-ισλαμικό λόγο του, δεν έδωσε ενδείξεις ότι θέλει να αποδυναμώσει τον ευρωσκεπτικισμό του.
«Ακόμα κι αν οι Ολλανδοί ψηφοφόροι δεν ακολουθήσουν τους Βρετανούς εκτός της ΕΕ - οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο - υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Wilders θα εξακολουθεί να είναι εφιάλτης για τις Βρυξέλλες.
Η παρουσία του Wilders στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα αλλάξει τη δυναμική μαζί με άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστές ηγέτες που ήδη βρίσκονται σε αυτήν την θέση.
Ξαφνικά, οι πολιτικές από τη δράση για το κλίμα, τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και ακόμη και για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα τεθούν προς συζήτηση, και μπορεί ακόμα και να ανατραπούν» υποστηρίζει το Politico.
Σύμφωνα με το Politico, ακόμα κι αν ο Wilders είναι πρόθυμος να απορρίψει το αίτημά του για δημοψήφισμα στην ΕΕ με αντάλλαγμα την εξουσία, η νίκη του θα εξακολουθήσει να προκαλεί ανατριχίλα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Και αν τα κεντρώα κόμματα της Ολλανδίας συνενωθούν για να κρατήσουν τον Wilders έξω από την εξουσία, αυτό μπορεί να προκαλέσει την οργή των Ολλανδών ψηφοφόρων, κάτι που μπορεί να φανεί στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Orban: Άνεμοι αλλαγής

Σε δηλώσεις του ο εθνικιστής δεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη του Wilders.
«Οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ»
Συγχαρητήρια στον Geert Wilders για τη νίκη του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές» ανέφερε ο Orban.

Συγχαρητήρια από Le Pen

Τα συγχαρητήρια της έδωσε και η Marine Le Pen, η επικεφαλής του γαλλικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός.
«Συγχαρητήρια στον Geert Wilders και στο PVV για τη θεαματική επίδοσή τους στις βουλευτικές εκλογές, που επιβεβαιώνει την αυξανόμενη προσήλωση στην υπεράσπιση των εθνικών ταυτοτήτων.
Λόγω του ότι οι λαοί αρνούνται να δουν τον εθνικό πυρσό να σβήνει η ελπίδα για αλλαγή παραμένει ζωντανή στην Ευρώπη», ανέφερε η Le Pen.

Απειλές θανάτου

Υπενθυμίζεται ότι ο Wilders είναι γνωστός για τις αντι-ισλαμικές του απόψεις (έχει χαρακτηρίσει παιδόφιλο τον Μωάμεθ και φασιστική ιδεολογία τον ισλαμισμό) ενώ έχει δεσμευτεί να απαγορεύσει τα τζαμιά και το Κοράνι στην Ολλανδία.
Από το 2004 βρισκόταν υπό την προστασία της αστυνομίας καθώς είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του λόγω ακριβώς των απόψεων του κατά του Ισλάμ.
Το 2020 δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για προσβλητικές θέσεις για Μαροκινούς μετανάστες, αλλά δεν του επιβλήθηκε κάποια ποινή.
Θεωρείται ως ο Ολλανδός εκπρόσωπος του είδους του λαϊκισμού που υπερασπίζεται ο Donald Trump ή ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής, Javier Milei.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης