Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίαμβος των εθνικιστών στην Ολλανδία, κερδίζει τις εκλογές το Κόμμα της Ελευθερίας του Wilders - «Η Ολλανδία στους Ολλανδούς»

Θρίαμβος των εθνικιστών στην Ολλανδία, κερδίζει τις εκλογές το Κόμμα της Ελευθερίας του Wilders - «Η Ολλανδία στους Ολλανδούς»
Σύμφωνα με το exit poll της Ipsos το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders αναμένεται να λάβει 35 έδρες
Στον αρχηγό του ολλανδικού εθνικιστικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Geert Wilders δίνουν το προβάδισμα στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα τα exit poll.
Σύμφωνα με την Ipsos, το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Geert Wilders αναμένεται να λάβει 35 έδρες, η συμμαχία Πράσινων- Εργατικών (GL/PvdA) 26 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία (VVD) της Dylan Yesilgioz-Zegerius 23 έδρες και το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του Peter Omzigst 20 έδρες.
AA1knj3t.jpg
Ως φαίνεται λοιπόν, ο ακροδεξιός Wilders πρόκειται να ηγηθεί του μεγαλύτερου μπλοκ στο ολλανδικό κοινοβούλιο – αν και μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην προσπάθειά του να βρει κυβερνητικούς εταίρους, προκειμένου να υπάρξει κυβερνητικός συνασπισμός. 
Σε κάθε περίπτωση, αν οι προβλέψεις αποδειχθούν ακριβείς, οι προοπτικές να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από την ικανότητά του να σφυρηλατήσει συμμαχίες με αντίπαλα κόμματα, μερικά από τα οποία έχουν ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.
Ο 60χρονος είναι γνωστός για τις αντι-ισλαμικές του απόψεις και έχει ζήσει υπό την προστασία της αστυνομίας για δύο δεκαετίες λόγω απειλών κατά της ζωής του.
Ο ίδιος επωφελήθηκε από το κενό που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του απερχόμενου πρωθυπουργού Mark Rutte να παραιτηθεί μετά από 13 χρόνια θητείας.
Η αντι-μεταναστευτική ρητορική του Wilders έπαιξε επίσης μείζονα ρόλο… στην εκλογή του.
Σημειώνεται πως ο Wilders ζήτησε από την Ολλανδία να αποσυρθεί από τις διεθνείς της υποχρεώσεις για το κλίμα και πρότεινε ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα για την πλήρη έξοδο από την ΕΕ, κάτι που ονόμασε «Nexit».

«Θα επιστρέψουμε τη χώρα στους Ολλανδούς, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν»

Στο μεταξύ, o Wilders δεσμεύτηκε να «επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς», σε μια πρώτη αντίδραση στην κατά τα φαινόμενα ηχηρή νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.
«Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μας, να επαναφέρουμε τους Ολλανδούς στο νούμερο ένα», δήλωσε ο Βίλντερς μετά τη δημοσιοποίηση ενός exit poll που έδειξε ότι το κόμμα του, το PVV, έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι των άλλων κομμάτων.
Ο Wilders κάλεσε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργαστούν για να σχηματίσουν συνασπισμό, τονίζοντας ότι το PVV «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί».
«Τώρα είναι η ώρα τα κόμματα να αναζητήσουν συμφωνίες, δεν μπορούν πλέον να μας αγνοούν», υπογράμμισε.
«Οι Ολλανδοί ελπίζουν ότι ο λαός θα μπορέσει να ανακτήσει τη χώρα του και ότι θα διασφαλίσουμε να μειωθεί το τσουνάμι των αιτούντων άσυλο και της μετανάστευσης», πρόσθεσε ο Wilders ενώπιον των ενθουσιωδών υποστηρικτών του στη Χάγη.
Τι έφερε τη νίκη του Wilders

Τρία πράγματα μπορούν να εξηγήσουν την απροσδόκητη νίκη του Wilders, λέει στο Politico Ολλανδός πολιτικός επιστήμονας.
«Πρώτον, έχουμε ένα κεντρώο υπουργικό συμβούλιο εδώ και 11 χρόνια.
Ως απάντηση σε αυτό, οι ψηφοφόροι πήγαν κυρίως στα άκρα.
Δεύτερον, η μετανάστευση ήταν μεγάλο θέμα και οι ψηφοφόροι σκέφτονται αμέσως το PVV όταν σκέφτονται αυτό το θέμα.
Τέλος, η επικεφαλής του VVD Yelsigoz την πόρτα στο PVV ως εταίρο συνασπισμού δεν έπεισε.
Στην Ολλανδία οι άνθρωποι αναζητούν εδώ και καιρό ένα κόμμα που τα λέει “ευθέως” και μπορεί να κυβερνήσει.
Τώρα που αυτή η πόρτα στο PVV είναι ανοιχτή την έχουν βρει».
Μια γεύση από την πολιτική του έδωσε ο Wilders στις πρώτες δηλώσεις του μετά την εκλογική νίκη.
Τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών επηρέασαν τελικά το VVD του επί 13 χρόνια πρωθυπουργού Mark Rutter πολύ περισσότερο από όσο πρόβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.
Το κλίμα απογοήτευσης και το σοκ ανάμεσα στους οπαδούς του κόμματος ήταν ορατό, γράφει ο Guardian. Περίμεναν κάποιες απώλειες σε έδρες, αλλά σίγουρα όχι τόσο μεγάλες που το φέρνουν τόσο μακριά από την πρωτιά, άρα και σε δεύτερο ρόλο στις μετεκλογικές διαβουλεύσεις.
Οι ψυχραιμότεροι υπενθυμίζουν ότι το κόμμα κυβερνούσε εδώ και 13 χρόνια και παρομοιάζουν την κατάσταση με τη νίκη του Τραμπ το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης