Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan και Τουρκία παίζουν παράταση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Δεν θα επικυρωθεί στην επόμενη σύνοδο των ΥΠΕΞ

Erdogan και Τουρκία παίζουν παράταση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Δεν θα επικυρωθεί στην επόμενη σύνοδο των ΥΠΕΞ
Ούτε στη σύνοδο της 28ης και της 29ης Νοεμβρίου αναμένεται να επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία
Η Τουρκία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ότι οι διαδικασίες για την ένταξη της Σουηδίας δεν θα ολοκληρωθούν εγκαίρως, ούτως ώστε να επιτραπεί η τελετή ένταξης της χώρας στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσαν ανώνυμα αξιωματούχοι της στο AlArabiya.
Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου καθυστέρησε μια ψηφοφορία για την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω συνομιλίες για το θέμα.
Η επιτροπή πιθανότατα θα συνεχίσει τη συζήτησή της για το θέμα την Τρίτη ή την Τετάρτη, ανέφερε μία από τις πηγές.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες εκείνες τις ημέρες, 28-29 Νοεμβρίου, μια συνεδρίαση που κάποιοι στο δυτικό αμυντικό μπλοκ ήλπιζαν ότι θα σηματοδοτούσε την ένταξη της Σουηδίας.
Τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία είχαν ζητήσει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του περασμένου έτους μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayipp Erdogan εξέφρασε αντιρρήσεις εκείνη την περίοδο και στα δύο αιτήματα, λόγω της «προστασίας» που παρείχαν οι δύο χώρες σε «Κούρδους τρομοκράτες» καθώς και για τα αμυντικά εμπορικά εμπάργκο τους.
Η Τουρκία ενέκρινε το αίτημα της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά κράτησε τη Σουηδία σε αναμονή.
Η Τουρκία ζήτησε από τη Σουηδία να λάβει περισσότερα μέτρα για να χαλιναγωγήσει τα τοπικά μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Για να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομη τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ αίρει επίσης τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.
Λέει ότι έχει διατηρήσει το μέρος της συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι.
Για επικύρωση, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την τουρκική επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων προτού τεθεί σε πλήρη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, η οποία μπορεί να έρθει μέρες ή εβδομάδες αργότερα.
Στη συνέχεια, ο Erdogan θα το υπογράψει ως νόμο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η διάρκεια της οποίας έχει απογοητεύσει τους συμμάχους της Άγκυρας και δοκίμασε τους δεσμούς της με τη Δύση.
Aν και η Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, επίσης δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, η Τουρκία θεωρείται το κύριο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο μπλοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης