Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η EE καταβάλλει επιπλέον βοήθεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Συνολικά 85 δισ. ευρώ

Η EE καταβάλλει επιπλέον βοήθεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Συνολικά 85 δισ. ευρώ
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό ανέρχεται σε σχεδόν 85 δισ. ευρώ.
Σήμερα, η Επιτροπή κατέβαλε 1,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δέσμης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ για την Ουκρανία αξίας έως 18 δισ. ευρώ.
Με το μέσο αυτό, η ΕΕ στόχο έχει να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες με σταθερή, προβλέψιμη και σημαντική χρηματοδοτική στήριξη για το 2023. Συμπεριλαμβανομένης της σημερινής πληρωμής, η Ουκρανία έχει λάβει φέτος 16,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+.
Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει σε λειτουργία βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για τα εκτοπισμένα άτομα. Θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στην Ουκρανία να διασφαλίσει μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει υποδομές ζωτικής σημασίας που κατέστρεψε η Ρωσία με τον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμους και γέφυρες.
Η σημερινή πληρωμή πραγματοποιείται αφού η Επιτροπή διαπίστωσε στις 18 Οκτωβρίου ότι η Ουκρανία συνέχισε να σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων πολιτικής και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των κονδυλίων. Η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ιδίως στην ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με τη σταδιακή κατάργηση της προσωρινής επείγουσας επιβολής φόρων, καθώς και στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, για παράδειγμα με την αποκατάσταση της λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών. Η Ουκρανία έχει επίσης σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη βελτίωση του ενεργειακού της συστήματος με την αναδιάρθρωση του φορέα διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και την προώθηση ενός καλύτερου επιχειρηματικού κλίματος.
Η Πρόεδρος κ. Ursula von der Leyen δήλωσε σχετικά: «Με τη σημερινή πληρωμή ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η συνολική μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή μας στην Ουκρανία από την αρχή του χρόνου ανέρχεται σε 16,5 δισ. ευρώ. Εν μέσω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, η εν λόγω χρηματοδοτική βοήθεια από την Ευρώπη έχει αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας και για τη συνέχιση της λειτουργίας των βασικών δημόσιων υπηρεσιών της. Η συνολική μας στήριξη προς την Ουκρανία ανέρχεται επί του παρόντος σε σχεδόν 85 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού εξοπλισμού. Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, με την προτεινόμενη επιπλέον στήριξη ύψους 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα έτη, έως το 2027.»
Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό ανέρχεται σε σχεδόν 85 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει οικονομική, ανθρωπιστική, επείγουσα δημοσιονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πόρους που διατίθενται στα κράτη μέλη, βοηθώντας τα να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών πολιτών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο.
Στις 20 Ιουνίου, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού που θα παρέχει συνεκτική, προβλέψιμη και ευέλικτη στήριξη στην Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027, συνολικού ύψους έως 50 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης