Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με άδεια χέρια και πολιτικά ηττημένη αναμένεται να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα

Με άδεια χέρια και πολιτικά ηττημένη αναμένεται να βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα
Πολιτικά ηττημένοι κινδυνεύουν να βγουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ από τη διμερή με την Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα μέχρι στιγμής δεν σχεδιάζουν να εκδώσουν κοινή δήλωση μετά την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής τους τον Δεκέμβριο, δήλωσαν στο Politico δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες και ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημα καμία απόφαση, η έλλειψη κοινής διπλωματικής δέσμευσης θα δημιουργούσε ολοένα βαθύτερα ρήγματα μεταξύ των δύο πλευρών, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα κατασκευασμένα στην Κίνα αλλά και σε άλλους εμπορικούς τομείς που περιλαμβάνουν ιατρικές συσκευές και αιολική ενέργεια.
Δεδομένου ότι η Κίνα φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής, το Πεκίνο υποτίθεται ότι θα προτείνει ένα πρώτο draft, είπε ένας από τους διπλωμάτες, απηχώντας την κοινή πρακτική στη διεθνή διπλωματία (ο διπλωμάτης, όπως και άλλοι σε αυτό το κομμάτι, έλαβε την ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για τη σύνοδο κορυφής).
Όμως, με μόλις δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση και δεν υπάρχει ακόμη προσχέδιο, φαίνεται όλο και πιο απίθανο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε κοινές δεσμεύσεις μέχρι τότε.
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel θα μεταβούν στην Κίνα για τη συνάντηση 7-8 Δεκεμβρίου - την πρώτη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε εδώ και τέσσερα χρόνια με αυτό το σχήμα - εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.
Ειδικότερα, η von der Leyen και ο Michel αναμένεται να συναντηθούν με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, ενώ ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang αναμένεται να προεδρεύσει.
Η σύνοδος κορυφής ακολουθεί μια σειρά διαπραγματεύσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, εστιάζοντας σε θέματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η ψηφιακή πολιτική.
Ήδη, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, είχε επισκεφθεί την Κίνα από τα μέσα Οκτωβρίου.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στο Politico ότι οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής και οι διπλωματικές επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, και δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη δήλωση.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος τόνισε ότι «οι πρόσφατες σύνοδοι κορυφής ΕΕ-Κίνας δεν είχαν κοινή δήλωση».
Πάντως την περασμένη εβδομάδα, η von der Leyen σε μια κεντρική ομιλία υπερθεμάτισε ως προς την ανάγκη να διερευνηθούν οι επιδοτήσεις της κινεζικής βιομηχανίας, ζητώντας μια «καθαρή» προσέγγιση απένταντι στην ολοένα σκληρότερη στάση του Πεκίνου.
Εν τω μεταξύ o Xi και ο πρόεδρος Biden σημειώσαν κάποια πρόοοδο κατά τη συνάντησή τους την περασμένη, εβδομάδα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τις στρατιωτικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου, αλλά δεν υποχώρησαν στα πιο θεμελιώδη ζητήματα των διμερών τους σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης