Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαύρη προειδοποίηση από Centeno (ΕΚΤ): Τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν - Επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μαύρη προειδοποίηση από Centeno (ΕΚΤ): Τα πραγματικά επιτόκια θα αυξηθούν - Επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Ο Centeno δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει «να διατηρήσει τα τρέχοντα επιτόκια έως ότου όλα τα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού συνάδουν με τη σύγκλιση προς τον στόχο του 2%»
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε αντιστροφή του πρόσφατου κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της τράπεζας στο εγγύς μέλλον, εξέφρασε ο Mario Centeno της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ, η οποία άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο 4% τον περασμένο μήνα, βλέπει τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο στόχο του 2% στα τέλη του 2025, με την αύξηση των τιμών καταναλωτή να παραμένει σε γενικές γραμμές στάσιμη στο 3% περίπου για το μεγαλύτερο μέρος του 2024.
«Η νομισματική πολιτική έχει συμβάλει ώστε η μείωση του πληθωρισμού να είναι αποτελεσματική, διατηρήσιμη και ταχεία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης σταθερότητας της Τράπεζας της Πορτογαλίας, της οποίας ηγείται.
«Βρισκόμαστε σε έναν κύκλο (αύξησης) των επιτοκίων που ήταν πολύ έντονος- ήταν μια σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, αλλά αναμένεται ότι θα υπάρξουν συνθήκες, στο εγγύς μέλλον, για να αντιστραφεί αντί να συνεχιστεί (αυτός ο κύκλος)», πρόσθεσε ο Centeno.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2022 για να καταπολεμήσει την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών, αλλά υποσχέθηκε μια παύση, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ αρχίζει να λειτουργεί στην οικονομία.
Ο Centeno δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει «να διατηρήσει τα τρέχοντα επιτόκια έως ότου όλα τα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού συνάδουν με τη σύγκλιση προς τον στόχο του 2%». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι, ακόμη και αν τα ονομαστικά επιτόκια της ΕΚΤ μπορούν πλέον να παραμείνουν σταθερά λόγω της μείωσης του πληθωρισμού, τα πραγματικά επιτόκια που επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τις οικονομίες αναμένεται να αυξηθούν.
«Στην πραγματικότητα, η χρηματοπιστωτική συμπίεση θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη και αν τα ονομαστικά επιτόκια παραμείνουν σταθερά», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης