Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η κρίση στην Κούβα - Δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα

Βαθαίνει η κρίση στην Κούβα - Δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα
Η παραγωγή τροφίμων, η προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων και οι μεταφορές έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από το 2018
Βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Κούβα με τις ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάκγης να είναι δραματικές.
Ο ένας υπουργός μετά τον άλλον μετέφεραν τα άσχημα νέα, σημειώνει το Reuters, καθώς η εξαρτώμενη από τις εισαγωγές κομμουνιστική χώρα διανύει την τέταρτη χρονιά κρίσης, με ελάχιστο συνάλλαγμα, καθώς η παραγωγή πέφτει κατακόρυφα.
Η παραγωγή τροφίμων, η προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων και οι μεταφορές έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από το 2018, δήλωσαν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι, και συνέχισαν να μειώνονται φέτος σε μεγάλο βαθμό λόγω των χρόνιων ελλείψεων καυσίμων και των διακοπών ρεύματος.
Η Κούβα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων και των καυσίμων που καταναλώνει, αλλά τα έσοδα έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα μετά την πανδημία, γεγονός που οφείλεται στις αυστηρές αμερικανικές κυρώσεις και τον παραπαίοντα τουρισμό, που κάποτε αποτελούσε βασικό πυλώνα της οικονομίας του νησιού της Καραϊβικής.
"Οι υπουργοί παρείχαν νέες πληροφορίες που αποκαλύπτουν πόσο σοβαρή είναι η κρίση και ότι η ανάπτυξη φέτος είναι πολύ αμφίβολη", δήλωσε ο Κουβανός οικονομολόγος Omar Everleny.

Δραματική μείωση παραγωγής

Η παραγωγή χοιρινού κρέατος, ρυζιού και φασολιών
- όλα βασικά προϊόντα στο κουβανικό πιάτο - είναι μειωμένη πάνω από 80% φέτος σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα και τα αυγά κατά 50%, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Ydael Jesus Perez.
"Κατέστη δυνατό να αποκτηθεί μόνο το 40% των καυσίμων, το 4% των λιπασμάτων και το 20% των ζωοτροφών που απαιτούνται", εξήγησε ο υπουργός.
Τα νοσοκομεία, που έχουν έλλειψη σε βασικά εφόδια, όπως ράμματα, βαμβάκι και γάζες, εκτέλεσαν 30% λιγότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε σύγκριση με το 2019,
σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια παρουσίασης από την πρώτη αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Τάνια Μαργαρίτα Κρουζ.
Σχεδόν το 68% των βασικών φαρμακευτικών προϊόντων δεν είναι διαθέσιμα ή βρίσκονται σε ανεπάρκεια.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες, ζωτικής σημασίας σε μια χώρα όπου λίγοι έχουν οχήματα, αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρό πρόβλημα από τις ελλείψεις καυσίμων και τις δυσκολίες στην απόκτηση ανταλλακτικών.
Αν πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης "υπήρχαν 2.500 λεωφορεία που λειτουργούσαν στην Αβάνα ... σήμερα υπάρχουν μόλις 300 σε σύγκριση με 600 πριν από τέσσερα χρόνια", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Eduardo Rodríguez Davila.
Οι υπουργοί αποκάλυψαν ότι η εγχώρια εμπορευματική κίνηση συνεχίζει να μειώνεται και είναι η μισή σε σχέση με το 2019.
Η βιομηχανία λειτουργεί στο 35% των δυνατοτήτων της.

Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει αναγνωρίσει ότι η κρατική της οικονομία χρειάζεται μεταρρύθμιση.

Οι τοπικές αρχές, που βρίσκονται όλο και περισσότερο υπό πίεση καθώς τα προβλήματα και η ένταση αυξάνονται, έχουν ξεκινήσει προγράμματα για τον περιορισμό της πείνας, την οικοδόμηση κατοικιών και τη βελτίωση της ροής των μεταφορών, αλλά παραμένουν καθηλωμένες από την έλλειψη κεφαλαίων, όπως είπαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης