Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης Scholz η απόφαση - σοκ του Συνταγματικού Δικαστηρίου

«Βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης Scholz η απόφαση - σοκ του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τις πιθανές επιπτώσεις της δραματικής απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου
Σχετικά Άρθρα
«Το σπίτι έχει πάρει φωτιά», ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος σχολιάζοντας το σοκ που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση του Olaf Scholz η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, να μπλοκάρει 60 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ανώτεροι αξιωματούχοι του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας που συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο δεν είχαν καμία ψευδαίσθηση για το μέγεθος του έργου που αντιμετωπίζουν μετά την απόφαση-σοκ για τον προϋπολογισμό που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Οι δικαστές έθεσαν υπό αμφισβήτηση χρηματοδότηση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ σε ειδικά ταμεία - ορισμένα από αυτά δεκαετιών - που δεν αποτελούν μέρος του τακτικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Απρόβλεπτες συνέπειες

Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τις πιθανές επιπτώσεις της δραματικής απόφασης του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τετάρτης, τόσο για τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας όσο και για τη συνέχιση της εύθραυστης τρικομματικής συμμαχίας του καγκελάριου Scholz.
Εκδίδοντας την ετυμηγορία τους επί της προσφυγής που κατέθεσαν οι συντηρητικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δικαστές με τα κόκκινα ράσα στην Καρλσρούη έθεσαν υπό αμφισβήτηση εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης σε ειδικά ταμεία - ορισμένα από αυτά δεκαετιών - που δεν αποτελούν μέρος του τακτικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.
Ο Scholz και οι εταίροι του από τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες διεξάγουν σχεδόν ασταμάτητες διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή πολιτική αναταραχή που απειλεί να διαλύσει τον συνασπισμό τους, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι.
,Ενώ αναγνώρισαν το μέγεθος της αποστολής τους, η συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών τη Δευτέρα χαρακτηρίστηκε επίσης από εποικοδομητικό πνεύμα και οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι αν η συμμαχία μπορεί να βρει λύση σε μια τόσο τεράστια πρόκληση, τότε όλα είναι δυνατά, δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες, περιγράφοντας το κλίμα στην αίθουσα.
Ο Scholz και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ακύρωσαν ορισμένες δημόσιες εμφανίσεις αυτή την εβδομάδα, αδειάζοντας τα ημερολόγιά τους για να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση.
Πρώην υπουργός Οικονομικών υπό την Angela Merkel, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος εμπλέκεται βαθιά στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση που θα σέβεται την απόφαση σε όλη της την πολυπλοκότητα και θα είναι νομικά θωρακισμένη έναντι μελλοντικών προκλήσεων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.


germany_1.jpg

Καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να βρει λύσεις, μια πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια δραστική αναθεώρηση του φετινού δημοσιονομικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αναστολής του λεγόμενου φρένου χρέους, το οποίο περιορίζει τον καθαρό νέο δανεισμό, αλλά μπορεί να ανασταλεί σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης