Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολλανδία: Εκλογές - θρίλερ για τη διαδοχή του Mark Rutte - Φαβορί και η ακροδεξιά - Μεγάλος κατακερματισμός

Ολλανδία: Εκλογές - θρίλερ για τη διαδοχή του Mark Rutte - Φαβορί και η ακροδεξιά - Μεγάλος κατακερματισμός
Oι δημοσκοπήσεις έδειξαν μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία μια απροσδόκητη άνοδο της άκρας δεξιάς, η οποία περιλαμβάνεται πλέον στα φαβορί
Σχετικά Άρθρα
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπονται αμφίρροπες και μετά τις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Mark Rutte θα δώσει τη θέση του σε ένα νέο πρόσωπο έπειτα από 13 χρόνια επικεφαλής της Ολλανδίας.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit poll).
Σημειώνεται ότι το εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική, ενώ δεν υπάρχει όριο εισόδου στη Βουλή για τα κόμματα.

Φαβορί η ακροδεξιά

Αφού για εβδομάδες προέβλεπαν μια κούρσα στήθος με στήθος μεταξύ τριών υποψηφίων, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία μια απροσδόκητη άνοδο της άκρας δεξιάς, η οποία περιλαμβάνεται πλέον στα φαβορί.
Η Dylan Yesilgioz 46 ετών, η οποία ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα του Rutte, μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ολλανδίας. «Είναι καιρός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στη διάρκεια συγκέντρωσης.
Ο Franz Timmermans, πρώην επίτροπος της ΕΕ ο οποίος ηγείται μιας συμμαχίας Πράσινων-Εργατικών, έχει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ανακτήσει δυνάμεις λίγο πριν από την ψηφοφορία.
Θεωρείται κορυφή σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά διακυβεύματα, καθώς είναι αυτός που υπερασπίσθηκε το Πράσινο Σύμφωνο της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αριστεροί ψηφοφόροι υποστηρίζουν τον Timmermans,  με στόχο να εμποδίσουν ένα συνασπισμό της δεξιάς, έπειτα από ενδεχόμενη άνοδο του ακροδεξιού PVV του Geert Wilders.
Η Yesilgioz, η οποία έχει γεννηθεί στην Τουρκία, έφθασε στην Ολλανδία σε ηλικία οκτώ ετών με τον πρόσφυγα πατέρα της που ζήτησε άσυλο, όμως δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της να περιορίσει τη μετανάστευση.
Προκάλεσε αντιδράσεις λέγοντας πως είναι ανοικτή σε έναν ενδεχόμενο συνασπισμό με το PVV.

elects.jpg

Χαμηλώνει τους τόνους ο Wilders

Ο Wilders προσπάθησε πρόσφατα να λειάνει την εικόνα του κάνοντας ελαφρώς πίσω σε ορισμένες από τις πιο επίμαχες θέσεις του.
Ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων πως υπάρχουν προβλήματα πιο επείγοντα από τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, ενώ χαμήλωσε επίσης τους τόνους σε ό,τι αφορά μερικές από τις αντιισλαμικές θέσεις του.
Ένα νέο κόμμα, το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (NSC) του χαρισματικού μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Peter Omigit, καταγράφει μικρή οπισθοχώρηση αφού είχε ενισχυθεί ραγδαία στις δημοσκοπήσεις μετά τη δημιουργία του τον Αύγουστο.
Ο Peter Omigit, ένας πολύγλωσσος 49χρονος, υπόσχεται να καταστήσει πιο αξιόπιστη την ολλανδική πολιτική, η οποία αντιμετώπισε πολλά σκάνδαλα. Υιοθετεί κι αυτός σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.
Ο δημοφιλής βουλευτής είχε τονίσει επανειλημμένα πως δεν επιθυμεί να γίνει πρωθυπουργός, πριν δηλώσει, την παραμονή των εκλογών, έτοιμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ειδικών.

Στο επίκεντρο η μετανάστευση και το κόστος διαβίωσης

 Η μετανάστευση, το κόστος ζωής και η κρίση στο στεγαστικό, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ολλανδούς ψηφοφόρους, ήταν τα κύρια θέματα της προεκλογικής εκστρατείας.

Μετά το ρεκόρ μακροβιότητας του Rutte στην πρωθυπουργία, ο οποίος επονομάσθηκε πρωθυπουργός “Τεφλόν” για την ικανότητά του να ξεπερνά τα σκάνδαλα, οι Ολλανδοί αναζητούν μια αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο Rutte προκάλεσε σοκ τον Ιούλιο στην Ολλανδία ανακοινώνοντας την πτώση της κυβέρνησης έπειτα από “ανυπέρβλητες” διαφωνίες σχετικά με τη μετανάστευση. Μερικές ημέρες αργότερα ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την πολιτική.
Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να κερδίσει πάνω από 20% των ψήφων, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι απαραίτητες μακρές συνομιλίες για να σχηματισθεί ένας συνασπισμός.
Για να σχηματισθεί η τελευταία κυβέρνηση είχαν χρειασθεί 271 ημέρες, αριθμός ρεκόρ. Και προς το παρόν το σασπένς είναι απόλυτο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης