Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απομυθοποίηση της απανθρακοποίησης - Η πολύπλοκη διαδικασία, τα υψηλά κόστη και ο... περιορισμός της γεωλογίας

Η απομυθοποίηση της απανθρακοποίησης - Η πολύπλοκη διαδικασία, τα υψηλά κόστη και ο... περιορισμός της γεωλογίας
Η πιο συνηθισμένη μορφή τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα περιλαμβάνει τη δέσμευση του αερίου από την πηγή, όπως ένα βιομηχανικό φουγάρο
Σχετικά Άρθρα
Οι τεχνολογίες που δεσμεύουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να τις κρατήσουν μακριά από την ατμόσφαιρα είναι κεντρικής σημασίας για τις στρατηγικές για το κλίμα πολλών κυβερνήσεων του κόσμου, καθώς προσπαθούν να τηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις για την απαλλαγή από τον άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα. Την ίδια στιγμή, είναι ακριβές, αναπόδεικτες σε κλίμακα και μπορεί να είναι δύσκολο να πωληθούν σε ένα νευρικό κοινό.
Καθώς, οι χώρες συγκεντρώνονται για την 28η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα τέλη Νοεμβρίου, το ζήτημα του μελλοντικού ρόλου της δέσμευσης άνθρακα σε έναν κόσμο φιλικό προς το κλίμα θα βρεθεί στο επίκεντρο.
Το Reuters παρουσιάζει ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάσταση της βιομηχανίας σήμερα και τα εμπόδια στην ευρεία απανθρακοποίηση:

Μορφές δέσμευσης άνθρακα

Η πιο συνηθισμένη μορφή τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα περιλαμβάνει τη δέσμευση του αερίου από μια σημειακή πηγή, όπως ένα βιομηχανικό φουγάρο. Από εκεί, ο άνθρακας μπορεί είτε να μεταφερθεί απευθείας σε μόνιμη υπόγεια αποθήκευση είτε να χρησιμοποιηθεί πρώτα σε άλλο βιομηχανικό σκοπό, παραλλαγές που ονομάζονται αντίστοιχα δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα (CCUS).
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 λειτουργικά εμπορικά έργα CCS και CCUS σε όλο τον κόσμο με δυνατότητα αποθήκευσης 49 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με το Global CCS Institute, το οποίο παρακολουθεί τον κλάδο. Αυτό είναι περίπου το 0,13% των περίπου 37 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο που σχετίζονται με την ενέργεια και τη βιομηχανία.
Περίπου 30 από αυτά τα έργα, που αντιπροσωπεύουν το 78% του συνόλου του άνθρακα που δεσμεύεται από τον όμιλο, χρησιμοποιούν τον άνθρακα για την ενισχυμένη ανάκτηση πετρελαίου (EOR), κατά την οποία ο άνθρακας εγχέεται σε πετρελαιοπηγές για να απελευθερώσει το παγιδευμένο πετρέλαιο. Οι γεωτρήσεις λένε ότι η EOR μπορεί να κάνει το πετρέλαιο πιο φιλικό προς το κλίμα, αλλά οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι η πρακτική αυτή είναι αντιπαραγωγική.
Τα άλλα 12 έργα, τα οποία αποθηκεύουν μόνιμα άνθρακα σε υπόγειους σχηματισμούς χωρίς να τον χρησιμοποιούν για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, βρίσκονται στις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Κίνα, τον Καναδά, το Κατάρ και την Αυστραλία, σύμφωνα με το Global CCS Institute.
Μια άλλη μορφή δέσμευσης άνθρακα είναι η άμεση δέσμευση στον αέρα (DAC), κατά την οποία οι εκπομπές άνθρακα δεσμεύονται από τον αέρα.
Περίπου 130 εγκαταστάσεις DAC σχεδιάζονται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), αν και μόλις 27 έχουν τεθεί σε λειτουργία και δεσμεύουν μόλις 10.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Αύγουστο επιχορηγήσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για δύο κόμβους DAC στο Τέξας και τη Λουιζιάνα που υπόσχονται να δεσμεύουν 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, αν και δεν έχει ληφθεί τελική επενδυτική απόφαση για τα έργα.

Υψηλά κόστη

Ένα εμπόδιο στην ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα είναι το κόστος.
Το κόστος της CCS κυμαίνεται από 15 έως 120 δολάρια ανά μετρικό τόνο δεσμευμένου άνθρακα ανάλογα με την πηγή εκπομπών, ενώ τα έργα DAC είναι ακόμη πιο ακριβά, μεταξύ 600 και 1.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο, λόγω της ποσότητας ενέργειας που απαιτείται για τη δέσμευση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
Ορισμένα έργα CCS σε χώρες όπως η Νορβηγία και ο Καναδάς έχουν ανασταλεί για οικονομικούς λόγους.
Χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν αναπτύξει δημόσιες επιδοτήσεις για έργα δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, που ψηφίστηκε το 2022, προσφέρει φορολογική πίστωση 50 δολαρίων ανά μετρικό τόνο άνθρακα που δεσμεύεται για CCUS και 85 δολάρια ανά μετρικό τόνο που δεσμεύεται για CCS, και 180 δολάρια ανά μετρικό τόνο που δεσμεύεται μέσω DAC.
Αν και αυτά είναι σημαντικά κίνητρα, οι εταιρείες ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβουν κάποιο πρόσθετο κόστος για να προχωρήσουν τα έργα CCS και DAC, δήλωσε ο Benjamin Longstreth, παγκόσμιος διευθυντής δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα στην Clean Air Task Force.
Ορισμένα έργα CCS απέτυχαν επίσης να αποδείξουν την ετοιμότητα της τεχνολογίας. Ένα έργο ύψους 1 δισ. δολαρίων για την αξιοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ένα εργοστάσιο άνθρακα στο Τέξας, για παράδειγμα, είχε χρόνια μηχανικά προβλήματα και έχανε συστηματικά τους στόχους του πριν κλείσει το 2020, σύμφωνα με έκθεση που υποβλήθηκε από τους ιδιοκτήτες του έργου στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.
Το έργο Petra Nova ξεκίνησε εκ νέου τον Σεπτέμβριο.

Τοποθεσία

Το πού μπορεί να αποθηκευτεί ο δεσμευμένος άνθρακας περιορίζεται από τη γεωλογία, μια πραγματικότητα που θα γίνει πιο έντονη εάν και όταν η δέσμευση του άνθρακα αναπτυχθεί σε μαζική κλίμακα που θα χρειαστεί για να κάνει τη διαφορά στο κλίμα. Οι καλύτερες τοποθεσίες αποθήκευσης άνθρακα βρίσκονται σε τμήματα της Βόρειας Αμερικής, της Ανατολικής Αφρικής και της Βόρειας Θάλασσας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο CCS.
Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά του δεσμευμένου άνθρακα στους χώρους αποθήκευσης θα μπορούσε να απαιτήσει εκτεταμένα δίκτυα αγωγών ή ακόμη και στόλους πλοίων - γεγονός που δημιουργεί πιθανά νέα εμπόδια.
Τον Οκτώβριο, για παράδειγμα, ένα έργο αγωγού CCS ύψους 3 δισ. δολαρίων που πρότεινε η Navigator CO2 Ventures στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ -που προοριζόταν να μεταφέρει άνθρακα από τα εργοστάσια αιθανόλης στην καρδιά της χώρας σε καλούς χώρους αποθήκευσης- ακυρώθηκε εν μέσω ανησυχιών των κατοίκων για πιθανές διαρροές και ζημιές από την κατασκευή.
Οι εταιρείες που επενδύουν στην απομάκρυνση του άνθρακα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες της κοινότητας σχετικά με τα νέα έργα υποδομής, δήλωσε η Simone Stewart, ειδικός σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής στην Εθνική Ομοσπονδία Άγριας Ζωής.
«Δεν θα είναι όλες οι τεχνολογίες δυνατές σε όλες τις τοποθεσίες», δήλωσε η Stewart.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης