Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ισχύ από 23/11 η 4ήμερη εκεχειρία Ισραήλ - Hamas - Ξένοι οι 50 όμηροι που θα απελευθερωθούν - Παρέμβαση Erdogan

Σε ισχύ από 23/11 η 4ήμερη εκεχειρία Ισραήλ - Hamas - Ξένοι οι 50 όμηροι που θα απελευθερωθούν - Παρέμβαση Erdogan
H απελευθέρωση των ομήρων θα γίνεται ανά ομάδες των 12 – 13 ατόμων σε διάφορα σημεία της Γάζας - Netanyahu: Δεν σταματάμε
(upd) Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η έναρξη της 4ήμερης εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές και την άμεση διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ από αύριο Πέμπτη 23/11 (στις 10:00 ώρα Ελλάδας σύμφωνα με την Hamas), αν και δεν αποκλείεται και σενάριο εμπλοκής την ύστατη στιγμή καθώς πρέπει να γνωμοδοτήσει θετικά πρώτα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.
Τη συμφωνία, την οποία ενέκρινε ύστερα από πολύωρη και γεμάτη ένταση συνεδρίαση η ισραηλινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αναμένεται να ανακοινώσει το Κατάρ, το οποίο όλο αυτό το διάστημα πρωτοστάτησε στην επίτευξη της με τη συνδρομή των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.
Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έσπευσε να υποστηρίξει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, μετά την 4ήμερη εκεχειρία, αν και δεν απέκλεισε αυτή να παραταθεί εφόσον η Hamas απελευθερώσει και άλλους ομήρους.
Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να χτυπά στόχους εντός της Γάζας, απευθύνοντας μάλιστα προειδοποιήσεις ακόμα και για εισβολή στο Ινδονησιακό νοσοκομείο.

Εντός 24ωρου

Όπως ανακοίνωσε το Κατάρ, η έναρξη της 4ημερης εκεχειρίας αναμένεται να ανακοινωθεί εντός 24 ωρών.
«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.
Το Κατάρ, αφού ευχαριστεί τις ΗΠΑ αλλά και περιφερειακούς εταίρους για τη σύναψη αυτής της συμφωνίας, εκφράζει την ελπίδα αυτή να είναι το πρώτο βήμα στην αποκλιμάκωση της έντασης και στη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.

Η συμφωνία

Όπως έχει γίνει γνωστό, Ισραήλ και Hamas συμφώνησαν σε μια 4ημερη κατάπαυση πυρός με ταυτόχρονη απελευθέρωση 50 ομήρων – γυναικών και παιδιών – και 150 Παλαιστινίων (γυναίκες και παιδιά) που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
Εκτιμάται ότι ανάμεσα στους 7.800 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται 85 γυναίκες και 350 παιδιά με βασική κατηγορία - αν υπάρχει - την εκτόξευση πετρών κατά Ισραηλινών στρατιωτών.
Παράλληλα, επιτρέπεται η άμεση διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Επιπλέον, αναφέρεται πως η απελευθέρωση επιπλέον 10 ομήρων, θα συνεπάγεται την παράταση της κατάπαυσης πυρός για ακόμα μια ημέρα.
Το Ισραήλ εκτιμά, όπως είπε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Eli Cohen, ότι θα παραλάβει τους πρώτους ομήρους αύριο Πέμπτη 23/11 το πρωί χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον αριθμό τους.

Hamas: Κυρίως ξένοι υπήκοοι οι 50 όμηροι που θα απελευθερωθούν

Κυρίως ξένοι υπήκοοι θα είναι οι 50 όμηροι που σκοπεύει να απελευθερώσει η Hamas, όπως υποστήριξε ο Musa Abu Marzouk, μέλος του Politburo της Hamas.
Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera ο Marzouk υποστήριξε πως η πλειοψηφία των Παλαιστίνιων κρατούμενων που θα απελευθερωθεί στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, είναι από τη Δυτική Όχθη.
«Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που θα απελευθερώσει το Ισραήλ είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, σε βάρος των οποίων έχουν εκδικαστεί ποινές φυλάκισης.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι από τη Δυτική Όχθη, και θα επιστρέψουν απευθείας στους τόπους διαμονής τους» είπε ο Marzouk, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους 50 ομήρους που θα απελευθερώσει η Hamas, είναι κυρίως ξένοι υπήκοοι.

Το πολύ εκεχειρία… 10 ημερών

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Times of Israel αναφέρεται πως η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Hamas μπορεί να παραταθεί έως και 10 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως θα απελευθερωθούν 100 όμηροι και 300 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από αυτήν την εκεχειρία, οι μάχες στη Γάζα αναμένεται να συνεχιστούν.

Σενάριο εμπλοκής;

Σημειώνεται πάντως πως την επίτευξη της συμφωνίας αυτής θα πρέπει να εγκρίνει και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο μπορεί και να μπλοκάρει τα όσα έχουν συμφωνηθεί.
Ήδη όπως μεταδίδει η εφημερίδα Times of Israel, η Ένωση Θυμάτων Τρομοκρατίας Almagor έχει κάνει γνωστό πως θα καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Almagor απαιτεί να δει τη λίστα των Παλαιστίνιων κρατούμενων που εξετάζει το Ισραήλ να απελευθερώσει ως μέρος της συμφωνίας καθώς και να δει τις λεπτομέρειες των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το Ισραήλ.
Για αυτό το λόγο η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους που είναι πιθανό να αποφυλακιστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας, έτσι ώστε να αποκλειστούν εκείνοι για τους οποίους πιθανό να διατυπωθούν ενστάσεις.
Όπως αναφέρεται, από τους 300, οι 287 είναι νέοι άνθρωποι ηλικίας 18 ετών ή και νεότεροι που καταδικάστηκαν για επιθέσεις με πέτρες κατά των Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη ή στην ανατολική Ιερουσαλήμ και οι 13 ενήλικες γυναίκες που έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις με μαχαίρια.

Όλοι οι όμηροι σπίτι τους

Πάντως, ύστερα από μια πολύωρη και τεταμένη συνεδρίαση η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να εγκρίνει τη συμφωνία με την Hamas.
«Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στο να επιστρέψουν σπίτι τους όλοι οι όμηροι.
Απόψε, εγκρίθηκε σε πρώτη φάση η προτεινόμενη συμφωνία για την επίτευξη αυτού του σκοπού» ανέφερε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, ο στρατός δεν πρόκειται να επιτεθεί ή να συλλάβει τον οποιονδήποτε σε όλη τη Γάζα.

Πώς θα γίνει η απελευθέρωση

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Πέμπτη 23/11 και ότι η απελευθέρωση των ομήρων θα γίνεται ανά ομάδες των 12 – 13 ατόμων σε διάφορα σημεία της Γάζας.
Η εφημερίδα Times of Israel επισημαίνει ότι μπορεί να αφεθούν ελεύθεροι άλλοι 30 όμηροι, επιπλέον των 50 κάτι που σημαίνει και παράταση κατά τρεις ημέρες της κατάπαυσης πυρός.
Εκτιμάται ότι η Hamas κρατά τουλάχιστον 200 ομήρους, ανάμεσα τους 30 έφηβους και παιδιά και 20 ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών.
Άλλες ένοπλες οργανώσεις εκτιμάται ότι μπορεί να κρατούν έως και 50 ομήρους.
Υπενθυμίζεται πως έως σήμερα η Hamas έχει απελευθερώσει 4 ομήρους ενώ είναι πολύ πιθανό εντός της ημέρας να δώσει στη δημοσιότητα μια λίστα με τα ονόματα των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Παρέμβαση Erdogan


Η τραγωδία στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδίως στη Γάζα, έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης ανοχής, δήλωσε ο Erdogan, απευθυνόμενος, σήμερα Τετάρτη 22/11, στους ηγέτες της G20.
Κατά την ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τους Ισραηλινούς ότι «έχουν χάσει τον έλεγχο σε σημείο να απειλούν με χρήση πυρηνικών βομβών, την ύπαρξη των οποίων πάντα αρνούνταν μέχρι σήμερα». Κανένα από αυτά τα γεγονότα, όπως υποστήριξε, δεν μπορεί να εξηγηθεί από το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. «Εδώ διαπράττεται ξεκάθαρα ένα έγκλημα πολέμου» τόνισε.
Ο Erdogan κάλεσε τους συνομιλητές του να αναλάβουν πρωτοβουλία για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό και δήλωσε: «Ως Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη μαζί με άλλες χώρες στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα δημιουργηθεί, συμπεριλαμβανομένης να είμαστε εγγυήτρια χώρα».

Η πρώτη εκεχειρία

Αυτή είναι η πρώτη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, όταν και κατά την εισβολή της Hamas σκοτώθηκαν πάνω από 1.200 Ισραηλινοί.
Έκτοτε έχουν σκοτωθεί 14.128 Παλαιστίνιοι άμαχοι, εκ των οποίων περίπου 6.000 παιδιά και 3.920 γυναίκες, ενώ έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους περίπου τα δύο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας, μόλις τα 10 παραμένουν σε λειτουργία.
3_116.jpg
Netanyahu: Δεν σταματάμε τον πόλεμο

Πάντως, ο Netanyahu, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά των ακροδεξιών μελών της κυβέρνησης του για υπερβολικές παραχωρήσεις στην Hamas,  υποστήριξε ότι μετά το τέλος της εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει κανονικά τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.
«Είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας.
Για να καταστρέψουμε την Hamas, να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους και να διασφαλίσουμε ότι καμία οντότητα στη Γάζα δεν θα μπορεί να απειλήσει ξανά το Ισραήλ» τόνισε ο Netanyahu, ο οποίος πάντως φαίνεται πως έκανε το πρώτο βήμα υποχώρησης υπό την ασφυκτική πίεση τόσο στο εσωτερικό για την απελευθέρωση των ομήρων όσο και από το εξωτερικό για την διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

IDF: Θα τηρήσουμε την εκεχειρία, αν και φοβόμαστε ότι η Hamas θα ανασυνταχθεί

Ο ισραηλινός στρατός θα τηρήσει την εκεχειρία, αν και φοβόμαστε ότι σε αυτό το διάστημα η Hamas θα επιχειρήσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, Jonathan Cornicus.
«Φοβάμαι ότι η Hamas μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατάπαυση του πυρός για να ανασυνταχθεί και να ανεφοδιαστεί.
Φυσικά θα προτιμούσαμε να συνεχίσουμε να τους ασκούμε πίεση, αλλά αυτή είναι γίνεται για εξαιρετικά σοβαρούς σκοπούς» είπε μιλώντας στο CNN ο Conriucus.
Όπως είπε, «μέχρι η ισραηλινή κυβέρνηση να μας διατάξει να σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την Hamas», αν και τόνισε ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης πυρός, ο στρατός θα τη σεβαστεί και θα την τηρήσει.
«Ωστόσο, θα παραμείνουμε σε εγρήγορση στο έδαφος» υποστήριξε ο Conricus.
6_56.jpg
5_56.jpg
Hamas: Με το δάχτυλο στην σκανδάλη

Αλλά και η Hamas ανακοίνωσε ότι παρά την επίτευξη της συμφωνίας, οι μαχητές της παραμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη.
Όπως λέει, οι μαχητές της θα συνεχίσουν μέχρι τέλους την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού και μέχρι την τελική νίκη κατά της ισραηλινής κατοχής.

Χαιρετίζει ο Biden, συγχαίρει Κατάρ και Αίγυπτο

Την ικανοποίηση του για την επίτευξη της συμφωνίας Ισραήλ – Hamas εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος συνεχάρη το Κατάρ και την Αίγυπτο για τη συνδρομή τους σε αυτό το αποτέλεσμα.
«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον Αμερικάνους ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι» είπε ο Biden, καθώς ανάμεσα στους 50 ομήρους που θα απελευθερωθούν, εκτιμάται πως υπάρχουν και 3 Αμερικάνοι υπήκοοι.
Στην ανακοίνωση του ο Biden ευχαριστεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu και την κυβέρνηση του για τη στήριξη τους σε μια συμφωνία που θα διασφαλίσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους Παλαιστίνιους που υποφέρουν από αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Τελεσίγραφο: Εκκενώστε το Ινδονησιακό νοσοκομείο

Πάντως, στο πεδίο της μάχης - και μέχρι να κηρυχθεί και επίσημα η κατάπαυση πυρός - ο ισραηλινός στρατός ζητά την άμεση εκκένωση του Ινδονησιακού νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας.
Ο IDF υποστηρίζει πως μαχητές της Hamas επιχειρούν μέσα από το νοσοκομείο και προειδοποιεί πως εάν δεν σταματήσουν τις στρατιωτικές τους ενέργειες, θα αναλάβουν δράση και θα εισβάλλουν στο νοσοκομείο.
Σημειώνεται πως οι Ισραηλινοί έχουν περικυκλώσει τον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia, όπου όπως λένε, δρουν μαχητές της Hamas ενώ φέρονται να είναι έτοιμοι και για εισβολή στα νότια εδάφη της Γάζας.
Αεροπορικό χτύπημα σε πολυκατοικία στην Khan Younis είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 22.
Επιπλέον, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως μέχρι στιγμής έχουν εξουδετερώσει περίπου 400 νάρκες που ήταν μέρος του υπόγειου δίκτυου των τούνελ της Hamas.

Νέο Mavi Marmara


Την ίδια ώρα χίλια τουρκικά σκάφη αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Bodrum της Τουρκίας σήμερα Τετάρτη 22/11 με κατεύθυνση προς τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό ώστε να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο του  Ισραήλ εν μέσω πολέμου.
Ο Volkan Okçu, ένας από τους διοργανωτές της κίνησης αυτής, ανέφερε σε συνέντευξη του στα τουρκικά ΜΜΕ, ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων αντισιωνιστών Εβραίων».
«Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για μια εβδομάδα και 10 ημέρες» είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος της δράσης Volkan Okçu.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος μεταξύ των 1.000 πλοίων θα είναι 313 σκάφη γεμάτα με ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές προμήθειες.
Ο ακτιβιστής ανέφερε στο Haber7 ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη 23/11. Η θαλάσσια νηοπομπή, όπως σημειώνεται, πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο, όπως μεταδίδει το sigmalive.com, πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται θα έχουν μαζί τους επίσης, τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο.

hartis.webp

Ισραηλινός στρατός: Καταστρέψαμε το αρχηγείο πληροφοριών της Hamas στην πόλη της Γάζας

Το IDF ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε το αρχηγείο στρατιωτικών πληροφοριών της Hamas μετά την επιδρομή των δυνάμεων της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών σε αυτό και ένα φυλάκιο της Ταξιαρχίας της Πόλης της Γάζας.
Ο στρατός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επιδρομής, οι στρατιώτες σκότωσαν μαχητές της Χαμάς, αποκάλυψαν εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων και συνέλεξαν υλικό πληροφοριών, τεχνολογικά όργανα και σημαντικές πληροφορίες για την υπόγεια υποδομή της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τον στρατό, οι επιδρομές ήταν μέρος των δραστηριοτήτων της Ταξιαρχίας Καταδρομών στις γειτονιές Issa και Tel Al-Hawa στην πόλη της Γάζας.

Πύραυλος cruise εκτοξεύθηκε προς το νότιο Ισραήλ - Αναχαιτίστηκε από τον IDF

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σήμερα ότι αναχαίτισε με μαχητικό αεροσκάφος έναν πύραυλο cruise που είχε στόχο το νότιο τμήμα της χώρας.
«Ένα μαχητικό αεροσκάφος της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτισε επιτυχώς έναν πύραυλο cruise που εκτοξευόταν προς το Ισραήλ», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.
Τόνισε επίσης πως η κατάρριψη έγινε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στην νότια ισραηλινή πόλη Εϊλάτ.
Ο πύραυλος δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο.
Το περιστατικό συμβαίνει ώρες πριν από την έναρξη μιας παύσης των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και της Hamas στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο πύραυλος πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκε από τους αντάρτες Houthi της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης