Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Όνειρο θερινής νυκτός οι μειώσεις επιτοκίων – Το χρηματοπιστωτικό σύστημα κινδυνεύει από «φούσκες»

Fed: Όνειρο θερινής νυκτός οι μειώσεις επιτοκίων –  Το χρηματοπιστωτικό σύστημα κινδυνεύει από «φούσκες»
Καμία ένδειξη για επιτοκιακές μειώσεις...
Όνειρο θερινή νυκτός αποδεικνύονται οι ευσεβείς πόθοι της αγοράς περί μειώσεων επιτοκίων ακόμη και μέσα στο 2023, ενώ καταπώς φαίνεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ κινδυνεύει από «φούσκες».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της FOMC, οι Αμερικανοί policymakers ούτε καν διανοούνται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2%, παρότι σημείωσε επιβράδυνση τονη Οκτώβρίο (3,2%).
Ειδικότερα, αξιωματούχοι της Federal Reserve στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους δεν έδειξαν πρόθεση για μείωση των επιτοκίων, διότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο τους.
Τα πρακτικά της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε 31 Οκτωβρίου- 1 Νοεμβρίου, έδειξαν πως τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κινηθεί υψηλότερα, οπότε ίσως χρειαστεί να γίνουν περισσότερα.
Όπως είπαν, η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «περιοριστική» έως ότου τα στοιχεία δείξουν πως ο πληθωρισμό τροχοδρομεί μια πειστική πορεία προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
«Στη συζήτηση για τις προοπτικές πολιτικής, οι συμμετέχοντες έκριναν πως η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%», αναφέρουν τα πρακτικά.
«Το γεγονός είναι ότι η Επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή», είπε ο πρόεδρος Powell.
Υπενθυμίζεται πως το επιτόκιο αναφοράς της Fed, το οποίο καθορίζει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού, κινείται μεταξύ 5,25%-5,5%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών.

Αssets...

Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, οι αξιωματούχοι της Fed κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άνοδός τους είχε τροφοδοτηθεί από την αύξηση των «προθεσμιακών ασφάλιστρων» ή από τις πρόσθετες αποδόσεις που ζήτησαν οι επενδυτές για να κρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους μακροπρόθεσμους τίτλους.
Στα πρακτικά σημειώθηκε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεώρησαν το αυξανόμενο επασφάλιστρο προϊόν μεγαλύτερης προσφοράς καθώς η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα τεράστια δημοσιονομικά της ελλείμματα.
«Ωστόσο, σημείωσαν επίσης ότι, ανεξάρτητα από την πηγή της αύξησης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων, οι επίμονες αλλαγές στις χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην πορεία της νομισματικής πολιτικής και ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων της αγοράς».
Επιπλέον, το προσωπικό της Fed συνεχίζει να βλέπει αξιοσημείωτους κινδύνους για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σημειώνοντας ότι «οι αποτιμήσεις σε μετοχές, στέγαση και CRE παραείναι υψηλές».

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι αναμένουν πως η οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο θα «επιβραδυνθεί σημαντικά» από το +4,9% του τρίτου τριμήνου.
Όπως είπαν, οι πιθανότητες για την οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα δείχνουν υποχώρηση, ενώ οι πιθανότητες για τον πληθωρισμό δείχνουν άνοδο.
Όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική, τα μέλη της FOMC επεσήμαναν ότι «ήταν περιοριστική και ασκούσε καθοδική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης