Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα: Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ - Ηamas για τους ομήρους - Απελευθερώνονται 30 παιδιά και 20 γυναίκες

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γάζα: Κοντά σε συμφωνία Ισραήλ - Ηamas για τους ομήρους - Απελευθερώνονται 30 παιδιά και 20 γυναίκες
Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι πολλοί μπορεί να κρατούνται στο λαβύρινθο σηράγγων κάτω από τη Γάζα, που τα ισραηλινά στρατεύματα ονομάζουν ‘Μετρό της Γάζας’.
Περί τους 80 ισραηλινούς ομήρους αναμένεται να ελευθερώσει η Hamas στο πλαίσιο συμφωνίας που επετεύχθη με το Ισραήλ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Haaretz, 30 παιδιά, 8 μητέρες και 12 ακόμα γυναίκες θα απελευθερωθούν.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο BBC, γνωστοποίησε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση από τη Χαμάς περίπου 12 ομήρων την ημέρα -φτάνοντας έως και τους 50- με αντάλλαγμα μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός.
Το δε Ισραήλ θα απελευθερώσει έως και 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Το BBC τόνισε ότι υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν  όλα τα ισραηλινά όργανα ασφαλείας: IDF, Mossad και η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet.
«Μέσα σε τέσσερις ημέρες, 50 άνθρωποι, Ισραηλινοί που είναι ζωντανοί, θα απελευθερωθούν.
Επιπλέον, ίσως η Ηamas απελευθερώσει μονομερώς τους Ταϊλανδούς.
Το πολύ θα φτάσει τα 80 άτομα», τόνισε ο αξιωματούχος.
Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά, δήλωσε ο Benjamin Netanyahu.
Πρόσθεσε ότι ο πόλεμος κατά της Hamas δεν θα σταματήσει μετά την κατάπαυση του πυρός.
Ακόμα είπε ότι Joe Biden βοήθησε στη βελτίωση των όρων της συμφωνίας ώστε να συμπεριλάβει περισσότερους ομήρους.
Ο Netanyahu είπε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη απόφαση απόψε, «αλλά είναι η σωστή απόφαση».
Η παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε τον θάνατο Ισραηλινής – «Ο εχθρός κωλυσιεργούσε»

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε αργά την Τρίτη 21/11/2023 τον θάνατο μιας Ισραηλινής γυναίκας ομήρου που ήταν υπό κράτηση από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
«Εκφράσαμε προηγουμένως την προθυμία μας να την απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά ο εχθρός κωλυσιεργούσε και αυτό οδήγησε στον θάνατό της», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς στο κανάλι τους στο Telegram.

Περί τους 200

Εκτιμάται ότι 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 30 εφήβων και παιδιών και 20 ανθρώπων ηλικίας άνω των 60, κρατούνται ως όμηροι στη Γάζα.
Η Hamas υποστηρίζει ότι έχει 200 ομήρους και ότι ακόμα 50 κρατούνται από άλλες ένοπλες οργανώσεις στον θύλακα.
Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι έχουν οδηγηθεί στη Γάζα αλλά δεν είναι γνωστή η ακριβή τους τοποθεσία εντός του θύλακα, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τη διάσωσή τους.
Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι πολλοί μπορεί να κρατούνται στο λαβύρινθο σηράγγων κάτω από τη Γάζα, που τα ισραηλινά στρατεύματα ονομάζουν ‘Μετρό της Γάζας’.
Στους ομήρους περιλαμβάνονται άνθρωποι από διάφορες χώρες, ενώ πολλοί έχουν και ισραηλινή υπηκοότητα.
children-640x400.jpg

Περισσότεροι από 14.000 Παλαιστίνιοι νεκροί

Η κυβέρνηση της Hamas ανακοίνωσε σήμερα ότι 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.
Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών βρίσκονται 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Hamas.
Επιπλέον, 33.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Τρεις γιατροί σκοτώθηκαν από πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα της Γάζας

Η φιλανθρωπική γαλλική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε απόψε ότι τρεις γιατροί, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της, σκοτώθηκαν από πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στη βόρεια Γάζα, εκφράζοντας "αποτροπιασμό" για το συμβάν αυτό.
"Οι MSF μοιράζονταν τακτικά πληροφορίες με τα εμπόλεμα μέρη για το Al Audah, ένα νοσοκομείο εν λειτουργία, και την παρουσία του προσωπικού τους σε αυτό" ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
"Χθες μοιραστήκαμε συντεταγμένες GPS με τις ισραηλινές αρχές", πρόσθεσε.
Οι γιατροί που σκοτώθηκαν ήταν οι Mahmoud Abu Nujaila, Ahmed Al Sahar και Ziad Al Tatari.
Οι δύο πρώτοι ήταν μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. "Το να βλέπουμε γιατρούς να σκοτώνονται δίπλα σε νοσοκομειακές κλίνες ξεπερνά την τραγωδία και πρέπει να σταματήσει τώρα", πρόσθεσε η οργάνωση.

Νέο Mavi Marmara


Την ίδια ώρα χίλια τουρκικά σκάφη αναμένεται να συγκεντρωθούν στο Bodrum της Τουρκίας την Τετάρτη 22/11 με κατεύθυνση προς τη Γάζα, σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό ώστε να διαταράξουν το θαλάσσιο εμπόριο του  Ισραήλ εν μέσω πολέμου.
Ο Volkan Okçu, ένας από τους διοργανωτές της κίνησης αυτής, ανέφερε σε συνέντευξη του στα τουρκικά ΜΜΕ, ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων αντισιωνιστών Εβραίων».
«Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη γραμμή θαλάσσιου εφοδιασμού προς το Ισραήλ για μια εβδομάδα και 10 ημέρες» είπε ο Τούρκος εκπρόσωπος της δράσης Volkan Okçu.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος μεταξύ των 1.000 πλοίων θα είναι 313 σκάφη γεμάτα με ρωσικές προμήθειες και 104 με ισπανικές προμήθειες.
Ο ακτιβιστής ανέφερε στο Haber7 ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη 23/11. Η θαλάσσια νηοπομπή, όπως σημειώνεται, πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο, όπως μεταδίδει το sigmalive.com, πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ashdod. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο φέρεται θα έχουν μαζί τους επίσης, τις συζύγους και τα παιδιά τους στο πλοίο.

hartis.webp
Αναφορές για 10 νεκρούς και 22 τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα σε πολυκατοικία στα περίχωρα της Χαν Γιούνις

Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν κατά το αποψινό ισραηλινό πλήγμα σε πολυκατοικία στα περίχωρα της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το προσκείμενο στη Hamas πρακτορείο Shehab.
Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στην περιοχή, διευκρινίζοντας ότι η ισραηλινή επίθεση σημειώθηκε στο προάστιο Χάμαντ, βορειοδυτικά της πόλης Χαν Γιούνις. Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνονται παιδιά και γυναίκες, επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Χαμάς, 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περίπου 33.000 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες, αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης