Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος ή στολίδι της Ρωσίας - Συνολικά 12 πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Yasen αποκτά ο Putin - Απειλούνται ανοικτά οι ΗΠΑ

Σοκ και δέος ή στολίδι της Ρωσίας - Συνολικά 12 πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Yasen αποκτά ο Putin - Απειλούνται ανοικτά οι ΗΠΑ
Οι συνολικές δαπάνες για την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας αναμένεται να ανέλθει σε 37 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή περίπου 380 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση περίπου 25% από το 2023
Μετά από μια τεράστια αύξηση στον αμυντικό προϋπολογισμό, η ρωσική κυβέρνηση πρόσθεσε τρία επιπλέον υποβρύχια κατηγορίας Yasen στα εννέα που είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως.
Με αυτό, ο συνολικός αριθμός των ρωσικών πυρηνοκίνητων επιθετικών υποβρυχίων της κλάσης Yasen αναμένεται να φτάσει τα 12 «ρίχνοντας το γάντι» στις ΗΠΑ.
Επικαλούμενο πηγή από το ρωσικό Ναυτικό, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε ότι ο αριθμός των πυρηνικών υποβρυχίων της οικογένειας Yasen των έργων 885, 885M και 885 MA θα αυξηθεί σε 12. 
Το δημοσίευμα αναφέρει πως, «σύντομα αναμένεται η τοποθέτηση τριών υποβρυχίων της οικογένειας Yasen. 
Λαμβάνοντας υπόψη τα ήδη κατασκευασμένα και υπό κατασκευή υποβρύχια αυτού του έργου, σχεδιάζεται ότι θα υπάρχουν έξι τέτοια υποβρύχια στον στόλο του Βόρειου και του Ειρηνικού Ωκεανού».
Αν και δεν έχει εξακριβωθεί σαφής σχέση μεταξύ των δύο, οι αναφορές για πρόσθετα υποβρύχια κλάσης Yasen ήρθαν αφού οι Ρώσοι νομοθέτες ψήφισαν στη Δούμα την περασμένη εβδομάδα υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών του κράτους.
Στο μεγαλύτερο σχέδιο δαπανών ποτέ, οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αναμένεται να υπερβούν τις κοινωνικές δαπάνες για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία.

Ποσά ρεκόρ για την αμυντική βιομηχανία 

Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν σε 37 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή περίπου 380 δισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση περίπου 25% από το 2023. Σύμφωνα με αναφορές, περίπου 10,8 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου, πιθανότατα θα διατεθούν για υποδομές ασφάλειας και άμυνας.
Από τα δώδεκα υποβρύχια Yasen, έξι θα σταθμεύσουν στο Vilyuchinsk με τη 10η Υποβρύχια Μεραρχία του Στόλου του Ειρηνικού και έξι στο Zapadnaya Litsa με την 11η Υποβρυχιακή Μεραρχία του Βόρειου Στόλου, σύμφωνα με αναφορές.
Russian-Yasen-class-submarine-1.webp
Τρία υποβρύχια κλάσης Yasen/Yasen-M — Severodvinsk, Kazan και Novosibirsk — βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία με το ρωσικό ναυτικό.
Το υποβρύχιο «Krasnoyarsk», το τέταρτο της οικογένειας, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τελευταία φάση δοκιμών. Αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Δύο από τα υποβρύχια της κατηγορίας, το «Severodvinsk» και το «Kazan», βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Βόρειο Στόλο, ενώ το «Novosibirsk», ένα τρίτο, βρίσκεται στον Στόλο του Ειρηνικού. Κάθε φορά που το Krasnoyarsk τίθεται σε λειτουργία, πιθανότατα θα ενταχθεί στον στόλο του Ειρηνικού.
Επί του παρόντος, η Sevmash κατασκευάζει πέντε νέα υποβρύχια Yasen, τα οποία θα πρέπει να εξυπηρετούνται μεταξύ 2024 και 2028.
Τα «Arkhangelsk», «Perm», «Ulyanovsk», «Voronezh» και «Vladivostok» είναι αυτά. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα τρία πρόσθετα υποβρύχια της κατηγορίας Yasen που διατίθενται από το ρωσικό ναυτικό ή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (MoD).
Εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές για την κατασκευή τριών επιπλέον υποβρυχίων κλάσης Yasen από τη Ρωσία, μια έντονη πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα προστεθεί στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία για τα υποβρύχια που αναδύονται κοντά στις ακτές τους.
Σήμερα, το ρωσικό ναυτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με εκτιμώμενα 58 πλοία, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Πυρηνικής Απειλής.
Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πυραύλων κρουζ κλάσης Yasen, ή Project 885M, εισήχθη ως μέρος των προσπαθειών του Κρεμλίνου να εκσυγχρονίσει το Ναυτικό του αντί για υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης από τη σοβιετική εποχή.
Η κλάση υποβρυχίων Yasen-M (Project 885) σχεδιάστηκε από το μελετητικό γραφείο υποβρυχίων Malakhit Marine Engineering Bureau και είναι εξοπλισμένο με πυρηνικό αντιδραστήρα 4ης γενιάς σύγχρονα βλήματα cruise και πρόκειται να αντικαταστήσει τα 8 πυρηνοκίνητα υποβρύχια Antey (Project 949A) κλάσης Oscar.
stala-izvestna-submarina-kotoraya-budet-pervym-shtatnym-nositelem-cirkona-c5o2e26p-1635853322.jpg

Σχετικά με το υποβρύχιο κατηγορίας Yasen

Τα υποβρύχια κλάσης Yasen είναι πυρηνικά υποβρύχια. Ο σχεδιασμός τους χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980. Τα υποβρύχια αυτής της κατηγορίας υποτίθεται ότι, θα αντικαταστήσουν αρκετά γερασμένα σοβιετικά υποβρύχια πυρηνικής επίθεσης.
Στην επιφάνεια, τα υποβρύχια κλάσης Yasen κινούνται με 20 κόμβους, ενώ υποβρύχια σε αθόρυβη λειτουργία φτάνουν τους 28 κόμβους. Στη συμβατική υποβρύχια λειτουργία, τα υποβρύχια φτάνουν σε ταχύτητα 35 κόμβων. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάθος στο οποίο μπορεί να πλεύσει το υποβρύχιο είναι 580 μέτρα. Το πιο κατάλληλο και ασφαλές βάθος του υποβρυχίου είναι 450 μέτρα. Το υποβρύχιο δεν θα αντέξει την πίεση του νερού και θα συνθλιβεί σε ελάχιστο βάθος 658 μέτρων.
Τα υποβρύχια της κλάσης Yasen, είναι εξοπλισμένα με 32 κάθετα σιλό εκτόξευσης. Θα αποθηκεύουν και θα εκτοξεύουν είτε αντιπλοϊκούς πυραύλους Onyx είτε αντιπλοϊκούς πυραύλους Kalibr. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ με υποβρύχιο επίθεσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης